در حالی که رشت به عنوان نخستین شهر از تنوع غذایی زیادی برخوردار است و با معرفی ۱۷۰ نوع خوراک نامش در فهرست شهرهای خلاق غذا در یونسکو به ثبت رسیده اما در ادامه ماراتن جدیدی برای اعلام آمارهای نجومی از تنوع خوراکی ها در همه ی استان ها به راه افتاده است.
رضا علی زاده مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری استان گیلان با اشاره به این موضوع، از حضور دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در این شهر خبر داد و گفت: تنوع غذایی در این جا فرصتی ایده آل و یکی از جاذبه های گردش گری به شمار می آید لذا محمدرضا سعید آبادی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو پیشنهاد داد تا رشت را به عنوان شهر خلاق غذا معرفی نماییم؛ چرا که گیلان از نظر تنوع خوراکی ها نخستین استان ایران است و ۱۷۰ غذای محلی در استان پخت می گردد از جمله میرزا قاسمی، ترش تره، باقلا قاتوق، ماهی فویج، فسنجان، اناربیج، کولی غورابیج، سیر قلیه، گل در چمن و کال کباب.
با چنین داشته هایی، پرونده معرفی رشت به عنوان شهر خلاق آماده شد؛ و به دنبال آن در نشست یونسکو در پاریس، ایرنا بوکووا، دبیر کل این سازمان اعلام کرد که رشت و ۴٦ شهر دیگر از ۳۳ کشور جهان به شبکه شهرهای خلاق جهان پیوسته اند و در نهایت، رشت در زمینه خوراک شناسی و اصفهان در عرصه ی صنایع دستی به ثبت جهانی رسید.
پس از معرفی رشت به عنوان شهر خلاق، سایر شهرها و استان ها نیز تلاش نمودند تا ظرفیت های نهفته خود را در این زمینه به مرحله ظهور برسانند؛ چنان چه از یک سو استان فارس از ٢۵٠ نوع غذا و از سوی دیگر زنجان از شناسایی ۳٠٠ نوع طعام خبر داد.
معاون گردش گری فارس گفته: سابقاً در فارس یک هزار نوع آش طبخ می شده که با گذشت زمان و تغییر سلیقه و ذائقه مردم، این نوع خوراک ها منسوخ گردیده است. اما جشنواره خوراک های سنتی فارس یک فرصت ایده آل برای معرفی و شناسایی غذاها به شمار می آید؛ به نحوی که در حال حاضر با گشایش این فستیوال و طبخ انواع خوراکی ها به ویژه آش های سنتی، ٢۵٠ نوع غذا ارائه گردیده که امیدواریم بتوانیم برای آن ها پرونده ثبت در فهرست میراث ناملموس کشور تهیه نماییم.
چندی پیش نیز مشاور امور بانوان اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان اعلام کرده بود: معلمان این استان با ۳٠٠ نوع غذا در اولین جشنواره غذای سالم حضور یافتند.
هر چند معرفی انواع غذاهای محلی و آداب و رسوم هر قوم و منطقه ای می تواند در توسعه و احیای این امر موثر باشد اما اغراق در هر زمینه ای نیز آسیب رسان خواهد بود؛ از این رو بهتر است مدیران ما در صدد معرفی، بسط و گسترش بیشتر این حوزه از گردش گری برآیند.
منبع: http://www.chn.ir/