در کاوش های فصل دوم شهر سامن بیش از یک صد اسکلت و بقایای استخوان انسانی شناسایی شد و مطالعات انسان شناسی بر روی آن ها انجام پذیرفت. علاوه بر آن ویژگی های جنسیتی، سنین مرگ و تا حدودی مشخصههای نژادی و علل مرگ نیز مورد بررسی قرار گرفت .
"بابک حجتی" مرمت گر و استاد دانشگاه هنر اسلامی تبریز، این مطلب را در کارگاه آموزشی ۲ روزه "استخوان و عاج از اکتشاف تا مرمت" که به همت پژوهش کده حفاظت و مرمت آثار تاریخی در محل پژوهش گاه برگزار گشت مطرح نمود. وی با بیان نکاتی در خصوص حفاظت و مرمت تدفین های به جا مانده در بستر فرهنگی خویش، به بیان موردی شهر سامن پرداخت و گفت: پژوهش های باستان شناسی شامل شناسایی، پاک سازی، کاوش و پی گردی در ٨ کارگاه، با فاصله از هم در نقاط مختلف شهر انجام شد که دست آوردهای ارزشمندی نیز به همراه داشت. تا کنون بیش از ۵٠ فضای کوچک و بزرگ که با راه روهای متعددی به هم مرتبطند کشف گردیده که در اعماق متغیر بین ٣ تا ۶ متری از سطح زمین قرار دارند. در کاوش های فصل دوم سال ۸٧ بیش از یک صد اسکلت و بقایای استخوان های انسانی شناسایی شد که مطالعات انسان شناسی مورد نیاز بر روی آن ها در همان سال انجام پذیرفت و ویژگی های جنسیتی، سنین مرگ و تا حدودی مشخصههای نژادی و علل مرگ نیز مورد بررسی قرار گرفت.
این پژوهش گر با اشاره به این نکته که تدفین در مجموعه احتمالاً به کاربری دور دوم آن بر می گردد گفت: در چند فضا تدفین های پابرجا در کف اتاق قرار گرفته و یک توده استخوانی در کناره اتاق قابل رؤیت می باشد که نشان می دهد از مجموعه طی دوره زمانی نسبتاً طولانی به عنوان مکانی مختص تدفین استفاده می شده است .
این مرمت گر با اشاره به ساختار شیمیایی استخوان ها در این مکان اظهار داشت: استخوان ها دارای ترکیبات و عمل کردهای متفاوتی هستند و از دید باستان شناسی، عمده ترکیبات مواد آلی اسکلت ها اوسئین، پروتئین کلاژن و اغلب مواد غیر آلی کلسیم فسفات آمیخته با کربنات ها و فلوئورید است .
گفتنی است، طی دو روز برگزاری کارگاه آموزشی "استخوان و عاج از اکتشاف تا مرمت"، شرکت کنندگان با موضوعاتی تحت عناوین چالش های حفاظت از یافتههای استخوانی، عوامل تهدید کننده استخوان ها، اولویت بندی اقدامات حفاظتی عاج و استخوان و نیز مواردی را در خصوص تکنیک های کاربردی حفاظت و مرمت استخوان ها آشنا شدند.
منبع: http://chn.ir/