"احمد محیط طباطبایی"، رییس کمیته ملی ایکوم، در یک نشست خبری، دست آوردهای حضور اعضای هیأت اجرایی ایکوم ایران در بیست و چهارمین جنرال کنفرانس ایکوم ۲۰۱۶ را تشریح کرد.
این مجلس در روزهای سوم تا نهم جولای ۲۰۱۶ برابر با ۱۳ تا ۱۹ تیرماه ۱۳۹۵ در شهر میلان ایتالیا برگزار شد که حدود ۴۰۰۰ هزار موزه دار از حدود ۱۰۰ کشور جهان در آن حضور داشتند.
"محیط طباطبایی" در نشست خبری خود از امضای توافق نامه میان ایران و چین در دو حوزهی جاده ابریشم و برگزاری نمایش گاههای متقابل در تابستان امسال خبر داد و گفت: قرار است که امضای نهایی آن در ماه سپتامبر و همراه با کنگره رود و تمدن در چین انجام گردد. هم چنین، نتایج این فعالیتها به دو زبان فارسی و چینی منتشر خواهد شد. ایکوم مانند یک واسطه میان افراد و نهادها عمل می نماید تا ارتباطات راحت تر صورت گیرد. به عنوان مثال اگر کسی در کشور چین بر روی سفالهای آبی سفید کار می کند، او را به نهادها و موزههای مرتبط که دارای ظرفیت سفالهای آبی سفید می باشند، معرفی می کنند تا فعالیت هایش جهت نمایش در موزهها تسریع و تسهیل شود. بنابراین، ایکوم باید کاتالیزور خوبی باشد و بتواند بدون آن که خود را درگیر کند، افراد و موزهها را به یک دیگر وصل نماید.
وی در تشریح دیگر دست آوردهای هیأت اجرایی کمیته ملی ایکوم در جنرال کنفرانس میلان گفت: با هدایت ایران، علاوه بر گروه های شش گانه منطقه ای ایکوم، دسته ی جدیدی با عنوان گروه منطقه ای نوروز تشکیل شد که جدا از گروه اسپک (آسیا و اقیانوسیه) است و با ضعف های زیادی از جمله وسعت قاره و مشکلات سفر و همکاری روبروست. گروه جدید شامل کشورهای ایران، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، پاکستان و هندوستان می باشد و با مرکزیت و هدایت فرهنگی ایران فعالیت خواهد کرد.
رییس ایکوم ایران در توضیح دیگر دست آوردهای این نهاد در کنفرانس میلان بیان داشت: به پیشنهاد ما مصوب شد که ایکوم جهانی از موزهها و میراث فرهنگی کشورهای درگیر جنگ که آثارشان در معرض تهدید، نابودی و قاچاق قرار دارد، حمایت کند و راه های اجرایی آن را به تصویب برساند. این پیشنهاد با رای ۸۰ درصدی اعضا ایکوم رو به رو شد. ما هم چنین، درخواست برگزاری نشست کمیته "ایکروم" (حفاظت از اشیای تاریخی) یا کمیته "ایکوم سیسی" در ایران را مطرح کردیم که قرار بر این گردید تا در سال ۲۰۲۰ میلادی در ایران برگزار شود. ضمن آن که جلسه کمیته آموزش ایکوم نیز در ماه نوامبر ۲۰۱۶ (آبان ماه ۹۵) با حضور اساتید بینالمللی برای اعضای ایکوم ایران برگزار می گردد.
"محیط طباطبایی" در مورد تهیه لیست قرمز اموال مسروقه ایران اظهار داشت: "لیست قرمز" عنوان کتابی است که در برخی کشورهای عضو ایکوم تدوین گشته و در برگیرنده فهرست اشیای تاریخی به سرقت رفته در آن کشور می باشد. داشتن این فهرست باعث غیرقانونی شدن خرید و فروش و نگه داری این اشیا در هر کشوری می گردد. تهیه این کتاب حداکثر تا سال ۲۰۱٨ به اتمام خواهد رسید و تیمی که تهیه ی "لیست قرمز کشور لیبی" را بر عهده داشته، جمع آوری "لیست قرمز ایران" را نیز برعهده خواهد گرفت.
قابل ذکر است که در جنرال کنفرانس ایکوم ۲۰۱۶ مجموعاً ۳۶ موزه دار ایرانی حضور داشتند که از این میان، ۷ نفر از آنان دارای ٩ مقاله پذیرفته شده بودند که این مقالات را طی سخنرانی هایی در کمیته های تخصصی ارایه دادند. هم چنین دو تن از موزه داران ایرانی به نام های "فاطمه احمدی" و "دامون منزوی" به ترتیب به عنوان عضو هیأت اجرایی کمیته موزه های دانشگاهی (یومک) و مشاور رئیس کمیته بین الملی بازاریابی در موزهها (ام.پی.آر) برگزیده شدند.
در عین حالی که خبرگزاری میراث فرهنگی پیش تر، از محل کنفرانس گزارش داده بود، هیأت اجرایی کمیته ملی ایکوم در هیچ یک از جلسات سخنرانی موزه داران ایرانی شرکت نکردند که گمان می رود این غیبت مرتبط با اختلافات مربوط به انتخابات هیأت اجرایی ایکوم در اسفندماه سال گذشته باشد. با این حال، "محیط طباطبایی" این فرضیه را رد و اعلام کرد که عدم حضور در این جلسات به علت فشردگی برنامههای کمیته اجرایی بوده است.
منبع: http://chn.ir/