افتتاح غرفه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی اصفهان با حضور استاندار
هم زمان با آغاز کار نمایش گاه هفته پژوهش استان اصفهان، غرفه ی پژوهش اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان با حضور استان دار اصفهان گشایش یافت. رسول زرگر پور استان دار اصفهان در آیین افتتاح این نمایش گاه در بازدید از غرفه میراث فرهنگی این استان عنوان کرد: هرگونه فعالیت علمی در حوزه میراث فرهنگی اقدامی ارزشمند در راستای حفاظت از هویت مردم از یک سو و توسعه و گسترش صنایع دستی و گردش گری از سوی دیگر است و ما با تمام قدرت از توسعه علمی گردش گری و حفاظت از میراث فرهنگی استان دفاع می کنیم.
در ادامه این بازدید "بیژن خلیلی مقدم" مدیر مرکز مطالعات و پژوهش اداره کل خطاب به آقای زرگر پور اظهار داشت: امسال برای اولین بار اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در روی کردی جدید، فعالیت های پژوهشی را در ٣٠ حوزه مختلف در این نمایش گاه ارائه نموده و بخشی از این فعالیت ها شامل انواع پژوهشی در جهت اولویت های پژوهشی اداره کل و ارائه آن ها به پژوهش گران و دانش جویان است که توسط دفتر مطالعات و پژوهش صورت پذیرفته است. بخش دیگری از فعالیت های پژوهشی اداره کل اختصاص به مطالعات مربوط به مستندسازی طرح های مرمتی، طرح های پژوهش محور و مجموعه های گردشگری در سراسر استان است.
شایان ذکر است نمایش گاه هفته پژوهش استان اصفهان از تاریخ ١۵ آذرماه الی ١۸ آذر ماه سال جاری در محل نمایش گاه های بین المللی استان اصفهان در حال برگزاری است.
آغاز فصل نوین همکاری صندوق احیاء بناهای تاریخی با اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان
مدیر عامل صندوق احیاء و بهره برداری از بناهای تاریخی کشور از آغاز فصل نوین هم کاری اداره کل میراث فرهنگی و صندوق احیاء و بهره برداری از بناهای تاریخی در استان اصفهان خبر داد. محمد رضا پوینده در طی سفری به اصفهان با مد یر کل میراث فرهنگی استان ملاقات نمود. در این دیدار وی ضمن اشاره به جای گاه قانونی صندوق احیاء و بهره برداری، از اماکن تاریخی و فرهنگی به سرمایه گذاران خبر داد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان نیز در این جلسه با اشاره به وجود بیش از ۲۲٠٠٠ اثر تاریخی در استان اصفهان از تلاش این اداره کل برای جذب سرمایه گذاران در راستای حفظ آثار تاریخی خبر داد و بیان داشت: تمام تلاش ما معطوف به حفظ و نگه داری از آثار تاریخی با مشارکت فعال بخش خصوصی است. لذا از هرگونه حرکت بخش خصوصی در راستای سرمایه گذاری در بناهای تاریخی قاطعانه حمایت می کنیم.
در ادامه ی این دیدار مدیر کل صندوق احیاء با همراهی معاون سرمایه گذاری استان و هم کاران حوزه میراث فرهنگی از بناهای تاریخی استان هم چون کاروان سرای گز در شهر گز و خانه های تاریخی شیران، بخردی و بهشتیان و هم چنین حمام شیخ بهائی در شهر اصفهان بازدید کرد.
تعطیلی بناهای تاریخی استان اصفهان هم زمان با سال روز رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع)
مدیر امور فرهنگی و روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان از تعطیلی کلیه بناهای تاریخی در این استان هم زمان با روز ١٩ آذر ماه، سال روز رحلت پیامبر اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) خبر داد.
شهرام امیری ضمن عرض تسلیت فرا رسیدن ایام رحلت پیامبر اکرم (ص) و ایام شهادت امام حسن مجتبی (ع) و امام رضا (ع) به شیعیان راستین ایشان با اعلام این خبر بیان داشت: کلیه بناهای تاریخی تحت پوشش اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در روز پنج شنبه ١٩ آذر ماه تعطیل هستند. گردش گران و علاقمندان به آثار تاریخی می توانند در روزهای جمعه و شنبه از بناهای تاریخی استان به ویژه مساجد تاریخی بازدید کنند.
قابل ذکر است که بیش ترین بناهای تاریخی استان که مورد بازدید گردش گران و علاقمندان می باشد در شهرستان های اصفهان، کاشان، نطنز، آران و بیگل، اردستان، نایین، شهرضا، خور و بیابانک، خمینی شهر، نجف آباد و فلاورجان واقع شده اند.
اصفهان، عنوان "شهر خلاق" را از آن خود کرد ...
به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل از روابط عمومی شهرداری اصفهان، مهدی جمالی نژاد در ادامه تبیین رخ دادهای نوین مدیریت شهری اصفهان بیان داشت: با پیگیری مجدانه شهرداری، کلان شهر اصفهان به شبکه جهانی شهرهای خلاق یونسکو پیوست.
شهردار اصفهان در این زمینه اظهار نمود: "شبکه جهانی شهرهای خلاق"، معتبرترین شبکه جهانی است که از طرف یونسکو تشکیل شده است و اصفهان به عنوان نخستین عضو این شبکه در کشور، دیروز به طور رسمی به عضویت این شبکه درآمد. یونسکو از میان شهرهای جهان، به سراغ شهرهایی می رود که دارای پتانسیل بالایی در عرصه فرهنگی می باشند و علاوه بر آن می توانند از این پتانسیل در راه توسعه ی پایدار شهر استفاده کنند؛ به همین جهت، اصفهان به عضویت رسمی این شبکه درآمد.
جمالی نژاد با اشاره به این که در دوره ی جدید مدیریت شهری، به دنبال تغییر نگاه به شهر، از روی کردی کالبدی به سمت دید خلاقانه هستیم، اضافه کرد: همان گونه که در بیانیه ی یونسکو آمده است، خلاقیت به عنوان موتور محرک توسعه پایدار شهری، به همراه مشارکت اجتماعی و چالاکی فرهنگی، می تواند آیندهای متعالی برای شهر را به ارمغان آورد. از این رو مدیریت شهری با پی گیری ثبت اصفهان در شبکه جهانی شهرهای خلاق و هم چنین ایجاد مرکز خلاقیت و نوآوری در شهرداری اصفهان، نخستین گامهای مؤثر در این عرصه را برداشته است.
شهردار اصفهان در پایان ضمن تشکر از تمامی هم کارانی که در مسیر ثبت جهانی اصفهان تلاش نمودند، اعلام داشت به زودی برنامههای مدیریت شهری برای این رخ داد مهم جهانی اعلام می شود.
بزرگداشت هفته پژوهش در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری
از جمله برنامه های این هفته در پژوهش گاه میراث فرهنگی و گردش گری، برگزاری کارگاه یک روزه ۵ پایگاه پژوهشی الموت، پاسارگاد، بم، میمند و تخت سلیمان، کارگاه آموزشی کاشی معرق، کارگاه آموزشی اکوتوریسم، کارگاه آموزشی قصه گویی گروه کودک و نوجوان، تجلیل از برگزیدگان پژوشگاه میراث فرهنگی و گردش گری و رونمایی از کتاب های منتشره در سال ۱۳۹٤می باشد.
مسجد فیروزه ای، هدیه ۹۹ ساله ی ارمنستان به ایران
تصمیم اهدای مسجد فیروزه ای به ایران در جلسه نوبتی دولت ارمنستان اتخاذ شد و موافقت نامه مربوطه در سفارت ایران در این کشور به امضا خواهد رسید. بر طبق قرارداد مذکور، مسجد فیروزه ای و قطعه زمین مجاور آن، متعلق به جمهوری ارمنستان بوده و در فهرست یاد بودهای غیر منقول تاریخی و فرهنگی این کشور به ثبت رسیده است. ولی به گفته آسمیک پاگوسیان وزیر فرهنگ ارمنستان، مسجد فیروزه ای به صورت سمبلیک و به عنوان یک مرکز فرهنگی، توسط ایران مورد استفاده قرار خواهد گرفت. بنای مذکور طی چند دهه اخیر، یکی از مراکز اصلی فرهنگی مسلمانان ساکن این کشور بوده و اغلب برنامه های فرهنگی ارمنستان - ایران در آن جا برگزار می گردیده است. این مرکز به علت فعالیت در زمینه ی مطالعه زبان فارسی، کتاب خانه و قرائت خانه، نوعی مجموعه فرهنگی محسوب می شود و طی سال های ۱۹۹۶-۱۹۹۳ میلادی به ابتکار و تحت حمایت مالی ایران، مورد تعمیر و بازسازی قرار گرفت.
در حقیقت مسجد فیروزه ای متعلق به شیعیان بوده که از عناصر معماری ارمنی برخوردار است و پس از مرمت به عنوان یک مرکز معنوی - فرهنگی و انجمن ایرانی مورد استفاده قرار گرفت و در آن جا برنامه های مذهبی نیز برگزار شد. مسجد فیروزه ای در سال ۱۷۶۶ میلادی، هنگامی که خانشین ایروان در خاک پارس قرار داشت، به فرمان حسین علی خان قاجار ساخته شد. این عمارت در زمان حکومت اتحاد جماهیر شوروی بسته و در سال ۱۹۳۱ میلادی به عنوان موزه تاریخ و طبیعت ارمنستان باز گشایی شد و بعدها به رصد خانه تبدیل گردید. بر اساس افسانه ای، علت نجات مسجد در زمان جنگ این بود که آن جا محل انبار مهمات قرار داشت و نظامیان از آن مواظبت می نمودند. این مسجد (کبود) با تزئینات سفال و کاشی کاری به رنگ آبی آسمانی دیده می شود و دارای سه محراب رو به مکه است که یکی از آن ها در سالن زنان قرار دارد.
گارنیک آساتریان رئیس کرسی ایران شناسی دانش گاه دولتی ارمنستان در این خصوص می گوید: در مسجد شیعیان مراسمی در روزهای عزاداری و جشن های اسلامی در این مکان برگزار می کنند و نمایندگان روحانی ایرانی در آن جا برنامه دارند.
اکثریت حاضران مسجد فیروزه ای را، دانش جویان ایرانی تشکیل می دهند چرا که این بنا به سان وطن کوچکی در آن جا برای ایشان محسوب می گردد.
باید متذکر شد که در ایران، یاد بودهای معماری ارمنی و فرهنگی تحت حفاظت دولت قرار دارند و در صورت لزوم مورد تعمیر واقع می شوند و بدین جهت انتقال و حق استفاده از این مسجد به مدت ۹۹ سال به ایران نیز نوعی اقدام دوستانه تلقی می گردد.
عبور مترو از میدان امام منتفی است ...
مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان در جمع خبرنگاران عنوان نمود، با تعامل برقرار شده با نهادهای مختلف از جمله سازمان قطار شهری، عبور مترو از میدان امام منتفی است.
فریدون اله یاری با اعلام این مطلب، افزود: تمامی تلاش ما بر حفظ آثار تاریخی شهر اصفهان و در عین حال حمایت از ایجاد تأسیسات مدرن جهت تسهیل در زندگی مردم و گردش گران می باشد. این جانب معتقدم عبور مترو از مسیرهای تاریخی شهر جدای از تبعات منفی برای مسئولین مربوطه، باعث کندی کار نیز می شود؛ به گونه ای که هم اینک نیز در مسیر چهارباغ شاهد هستیم، در طی دو سال اخیر با کشف آثار جدید، پروژه ادامه مسیر مترو در این منطقه با مشکلاتی مواجه شده است. با توجه به تجربه خط یک مترو، تلاش کرده ایم تا با ایجاد تعامل با تمامی دست اندرکاران این پروژه ی بزرگ، از تکرار تجربه تلخ خط اول مترو جلوگیری نماییم؛ با مساعدت های استان دار و شهردار اصفهان و نیز مسئولین قطار شهری به تبعات منفی فراوانی طی عبور خط دو از میدان امام و محدوده آن دست یافته ایم لذا با هماهنگی شورای فنی میراث فرهنگی استان و کارشناسان سازمان قطار شهری، مسیری جای گزین جهت خط دو مترو اصفهان تعریف گشته و به تصویب شورای فنی اداره کل میراث فرهنگی استان نیز رسیده. در عین حال این طرح جهت تصویب در شورای فنی سازمان میراث فرهنگی کشور و سپس شورای عالی ترافیک به تهران ارسال شد و پس از تأیید، مسیر جای گزین به طور رسمی اعلام خواهد گشت.
واگذاری ٢۰ بنای تاریخی دیگر در ١٢ استان کشور
مدیر عامل صندوق احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی گفت: پیرو مصوبه هیئت دولت جهت واگذاری بناهای تاریخی و فرهنگی و با تصمیم هیئت مدیره صندوق احیاء،٢۰ بنا از سوی این صندوق در مرحله دوم واگذاری ها در١٢ استان به مزایده گذاشته می شود.
محمدرضا پیونده مدیرعامل صندوق احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی تصریح نمود: این صندوق، ٢۰ بنای مذکور را از طریق مزایده عمومی دو مرحله ای به صورت قرارداد سرمایه گذاری در مرمت، احیاء، نگه داری و در اختیار نهادن حق بهره برداری، واگذار می کند. برآورد میزان سرمایه گذاری ٢٢۴ میلیارد ریال و میانگین مدت قراردادها ١۵ سال تخمین زده شده و نیز کاربری های فرهنگی، اقامتی و پذیرایی به منظور بهره برداری برای این اماکن تعیین گشته است. از جمله بناهایی که در مرحله ی دوم مزایده در اختیار قرار می گیرند عبارتند از اتاق آیینه، خانه حفیظی ها، قلعه امیر مفخم (دزک)، بخش اندرونی و بهاربند قلعه چالشتر در چهار محال و بختیاری، بناهای حمام خان و حمام عبدالخالق در کردستان، خانه صادقی و حمام پیرزرگر در اردبیل، گراند هتل و کاروان سرای آوج در قزوین، منزل و ساباط مستوفی و خانه شریف در خراسان جنوبی، کاروان سرای پیام و حمام کردشت در آذربایجان شرقی، خانه جعفرزاده در خراسان رضوی، خانه فیض مهدوی در کرمان شاه، مجموعه باقری در گلستان، حمام قلعه در همدان، مجموعه چرخاب اردکان در یزد و خانه امینیان در کرمان.
حریم ٢۰ اثر و محوطه تاریخی تصویب شد!
با توجه به اهمیت تعیین عرصه آثار تاریخی کشور، ٢۰ اثر و محوطه تاریخی در کمیته ثبت شد و حریم آثار ملی غیر منقول معاونت میراث فرهنگی به تصویب رسید.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، در اجرای بند دوازدهم از ماده سوم قانون اساس نامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب ١۳٦۷ (ش) و در حدود مواد مربوطه از قانون مراجع به حفظ آثار ملی و مقررات نظام نامه اجرایی آن نقشه، محدوده عرصه و ضوابط حفاظتی و معماری داخل حریم آثار ملی، فرهنگی و تاریخی مورد تصویب کمیته ثبت و حریم آثار ملی غیر منقول معاونت میراث فرهنگی کشور قرار گرفت.
فرهاد نظری مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی و طبیعی سازمان با اعلام این خبر بیان داشت: با توجه به اهمیت تعیین عرصه آثار و محوطه های تاریخی کشور، نقشه حریم ٢۰ اثر تاریخی مورد تصویب قرار گرفته است. ٩ اثر تاریخی در استان لرستان تعیین حریم شده که عبارتند از خانه آیت الله بروجردی، خانه ایران پور، حمام قدیمی اشترنیان، باغ تکیه دیده ور، تپه پنج زوج، تپه برکه، تپه قلا کهنه دوزان، تپه کله بروجرد و تپه کرت آباد.
به گفته مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی و طبیعی سازمان، نقشه ۵ محوطه باستانی در استان خوزستان نیز به تصویب رسیده که این محوطه ها شامل محوطه باستانی چغامیش، محوطه باستانی چگاسفلی، محوطه باستانی تازنگ سوالی، محوطه ایوان کرخه و محوطه باستانی کلگه زرین می شود. وی هم چنین به ٣ بنای تاریخی در استان آذربایجان شرقی اشاره نمود و افزود: خانه کمپانی، خانه لاله ای و خانه سلطان القرایی از دیگر بناهای تاریخی این استان به شمار می روند که نقشه عرصه و حریم آن ها به تصویب رسیده است.
نظری در پایان تاکید کرد: در این راستا مسجد و حوض خانه روستای حمامیان بوکان و کاخ موزه جوق ماکو در استان آذربایجان غربی و مجموعه فرهنگی تاریخی چشمه علی دامغان در استان سمنان نیز از جمله آثار و بناهایی می باشند که تعیین حریم آن ها مورد تصویب کمیته ثبت و حریم آثار غیر منقول معاونت میراث فرهنگی سازمان قرار گرفته است.
١٢ خانه و محوطه باستانی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
مدیر کل دفتر ثبت آثار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری از ثبت تعدادی از آثار و محوطه های تاریخی کشور از جمله ۵ محوطه باستانی مربوط به استان خوزستان در فهرست میراث ملی خبر داد.
به گزارش مرکز روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، با توجه به اهمیت آثار تاریخی در کشور، ١٢ خانه و محوطه با ارزش های تاریخی، شناسایی و در فهرست آثار ملی کشور ثبت شدند.
فرهاد نظری مدیر کل دفتر ثبت آثار با بیان این مطلب افزود: آرام گاه پیر معصوم و محوطه باستانی تپه امام زاده اسماعیل دارستان در استان مرکزی، خانه کلیم زاده در استان یزد، محوطه های باستانی تل شکال، تل موزه، تل گرگ، تل پهن و ایشان ابوالفلوس در استان خوزستان، خانه خلیلیان و محوطه باستانی قلعه بزرودپی در استان مازندران، دوشابچی بازار ارومیه و خانه زرآبادی در استان آذربایجان غربی در فهرست آثار ملی غیر منقول به ثبت رسیده اند و این موضوع نیز به مراجع ذی ربط ابلاغ شده است. این عمل نخستین قدم برای حفاظت از آثار، بناها و محوطه های تاریخی می باشد و از این روی کارشناسان دفتر ثبت آثار تاریخی در تلاش اند تا آثار و محوطه های دارای ارزش ها و ویژگی های ثبت را، در فهرست آثار ملی کشور جای دهند.
کشف سنگ فرش دوره پهلوی در خیابان ۳۰ تیر
در عملیات راه سازی خیابان ۳۰ تیر در تهران، سنگ فرشی متعلق به دوره پهلوی در تقاطع این خیابان و جمهوری کشف شد.
"آرش منظم" معاون فنی و عمرانی شهرداری منطقه ١٢ با بیان این مطلب گفت: در جریان عملیات عمرانی در خیابان ۳۰ تیر و تقاطع خیابان جمهوری با سنگ فرش دوره پهلوی اول مواجه شدیم که متعلق به حدود سال های ١۳١١ می باشد. با این که این سنگ فرش ۵ روز پیش پیدا شد و کارشناسان میراث فرهنگی تهران خبر از قدمت آن دادند اما هنوز از نوع و ماهیت آن مطلع نیستیم.
وی در ادامه بیان نمود: سنگ فرش مزبور در عمق ٨۰ سانتی متری سطح زمین و کاملاَ سالم بود و سابقاً از آن برای خیابان جمهوری که در گذشته به خیابان نادری شهرت داشت، استفاده می گردید. اکنون نیز این سنگ فرشهای اصیل و قدیمی به سطح آورده شده اند و به جای استفاده از نوع جدید آن مورد استفاده قرار می گیرند.
"منظم" از اتمام مرحله کف سازی و پیاده راه سازی خیابان ۳۰ تیر تا روز پنجم اردیبهشت ماه خبر داد.
امضای تفاهم نامه سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی وگردش گری با وزارت کشور
تفاهم نامه سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردش گری با وزارت کشور امضا می شود.
ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری در همایش فرمان داران و بخش داران هرمزگان در قشم با اعلام این خبر گفت: تفاهم نامه سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردش گری با وزارت کشور امضا می شود. هدف از امضای این تفاهم نامه احداث اماکن اقامتی ارزان قیمت می باشد. سالانه ۵۰ تا ٧۰ فضای اقامتی ارزان قیمت یا پارک کمپ با مشارکت شهردارها و بخش خصوصی ساخته می شوند. در هر ۴ محور اصلی گردش گری در دنیا، ایران دارای ظرفیت عظیمی است به طوری که ١٩ بنای تاریخی ایران به ثبت جهانی رسیده و ٦۰ بنای دیگر در نوبت ثبت جهانی می باشد. ایران در باب گردش گری سلامت، برای ۵ بخش جراحی قلب باز، ناباروری، زیبایی، ییماری های صعب العلاج و پیوند اعضا متقاضی زیادی دارد. هم چنین رشد گردش گری در ایران در دو سال گذشته ١٢ درصد بوده که سه برابر میانگین جهانی ست و باید طی ١۰ سال آینده، شمار هتل های موجود که الان حدود ١۵۰ عدد می باشد را به ۴۰۰ هتل برسانیم. علاوه بر آن، راه اندازی ۴۰ دفتر اطلاع رسانی گردش گری در جهان، در لیست برنامه های آینده است که تا کنون ٢۵ دفتر راه اندازی شده.
"جاسم جادری" استان دار هرمزگان در این همایش نیز گفت: به همه فرمان داران استان ابلاغ کرده ایم که گردش گری را محور توسعه استان قرار دهند.
موزه ها نباید فراموش خانه شوند!
رییس پژوهش گاه میراث فرهنگی گفت: شعار موزه ها، چشم انداز فرهنگی، به ما می گوید که موزه ها نباید به جای یادآوری فرهنگی، تبدیل به فراموش خانه شوند.
"سید محمد بهشتی" روز سه شنبه در بزرگ داشت روز جهانی موزه ها و هفته میراث فرهنگی اظهار کرد: باید اشیاء موزه ها را از متن و منظر فرهنگی ملاحظه کرد. اشیاء تاریخی تذکر دهنده و یادآور کننده هستند و توجه به پیشینه فرهنگی آن ها ضروری می نماید پس نباید تنها به خود این اشیاء نگاه کرد و عقبه فرهنگی آن ها را ندید. یکی از دغدغه های اهل نظر در میراث فرهنگی این است که آن چه ما به عنوان مظاهر فرهنگی می شناسیم بدون نسبت های فرهنگی دیده شوند.
وی ادامه داد: اشیاء تاریخی به مانند یک آینه و پنجره می باشند که مهم تر از خودشان این است که چیزی پشت سرشان را به ما معرفی می کنند و نباید نسبت به پشتوانه فرهنگی تاریخی آن ها، بی تفاوت بود.
رییس پژوهش گاه میراث فرهنگی خاطر نشان کرد: گاهی موضوع پیچیده تر می شود، مثلاً آب برای مردم ما نوعی میراث ناملموس به شمار می رود چرا که فقط مفهوم "واتر" (water) انگلیسی را ندارد. وقتی به قدیمی ها می گوییم چه قدر زمین کشاورزی دارید؟ جواب می دهند چند ساعت آب؛ یا زمانی که می گوییم "آب"، به یاد تشنگی "سید الشهداء" (ع) یا مهریه حضرت "زهرا" (س) و یا "آناهیتا" می افتیم پس خود آب هم نوعی میراث ناملموس است.
بزرگ داشت روز جهانی موزه ها و هفته میراث فرهنگی از امروز ٢٨ اردیبهشت در کشور آغاز می شود و با برنامه ها و نمایش گاه های متعددی در موزه های مختلف کشور هم راه خواهد بود.
.مجله ی"مطالعات اسناد میراث فرهنگی" منتشر می شود
دو فصل نامه "مطالعات اسناد میراث فرهنگی" پس از یک وقفه ی چند ساله دوباره توسط پژوهش گاه میراث فرهنگی و گردش گری منتشر می گردد.
"مژگان اسماعیلی" مدیر مسئول این مجله گفت: این مجله که انتشارش به دلیل نداشتن درجه علمی مدتی متوقف شد بود، اکنون با روی کرد جدید و با هدف اخذ مجوز علمی - پژوهشی و با نام جدید دو فصل نامه "مطالعات اسناد میراث فرهنگی" به چاپ می رسد.
به گفته رئیس پژوهش کده زبان شناسی، کتیبه ها و متون مجله مزبور با موضوعات حوزه میراث فرهنگی از جمله کتیبه شناسی، سکه شناسی، مهرشناسی، بناهای تاریخی، اشیای کتیبه دار، اوراق تاریخی، نسخه های خطی و موضوعات وابسته، هر ٦ ماه یک بار چاپ خواهد شد.
مدیر مسئول این مجله از محققین و صاحب نظران این حوزه خواست تا با ارسال مقاله های علمی - پژوهشی و نظرات سازنده خود، نشریه را در پیش برد اهداف علمی پژوهش گاه یاری کنند.
!سازمان میراث و گردش گری، امنیتی می شود
به دنبال اجرایی شدن مصوبه هیأت وزیران در سال ۸۸، کمیته امنیت اطلاعات با انتصاب اعضای جدید در سازمان میراث فرهنگی تشکیل شد.
"سمیع الله حسینی مکارم" در این باره گفت: "مصوبه هیأت وزیران به تاریخ ۲۴ اسفند ماه سال ۸۸ به همه دستگاه های اجرایی که مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری هستند تکلیف شده تا در هر نهادی یک سامانه امنیت و اطلاعات وجود داشته باشد تا بدین شیوه از سوء استفاده ها جلوگیری گردد. در این دستور العمل آمده که اطلاعات، حیاتی، معمولی و یا حساس هستند و اطلاعات ملی جزء بخش حیاتی هستند که باید از آن ها محافظت شود.
در واقع گفته می شود، هدف از تشکیل این کمیته علاوه بر نظارت بر تولید و گردش اطلاعات، پیش گیری از ایجاد شکاف امنیتی و جلوگیری از راه های نفوذ در شبکه های درون سازمانی است. رئیس گروه نیز باید بالاترین مقام آن کمیته باشد؛ چنان چه در سازمان میراث فرهنگی، آقای "سلطانی فر" عهده دار این مسئولیت می باشد. بر این اساس در احکامی جداگانه از سوی "مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری به "محمد جواد عباباف" مدیر کل حراست، "سمیع الله حسینی مکارم" معاون توسعه مدیریت، "محمد حسن طالبیان" معاون میراث فرهنگی، "مرتضی رحمانی موحد" معاون گردش گری، "حمید ضیایی پرور" رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی، "آناهیتا خلج امیرحسینی" مدیرکل توسعه منابع انسانی و رفاه، "علی کریمی" ذی حساب و مدیر کل امور مالی و "سید امیرحسین مطلبی" رئیس مرکز فناوری اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری به عنوان اعضای کمیته امنیت اطلاعات این سازمان، آمده است: با عنایت به مصوبه هیأت محترم وزیران و دستورالعمل اجرایی تدوین نظام و اجرای سامانه مدیریت امنیت اطلاعات به شماره ۳۵۴۱ /۱۱/ م و نظر به تعهد، تخصص و شایستگی جناب عالی به موجب این ابلاغ به عنوان "عضو کمیته امنیت اطلاعات" سازمان منصوب می شوید. امید است با اتکال به خداوند منان در انجام امور محوله موفق و مؤید باشید.
تشکیل کمیته امنیت اطلاعات در سازمان میراث فرهنگی بیش از آن که به نظارت بر تولید و گردش اطلاعات بپردازد، تداعی کننده امنیتی شدن سازمانی ست که نامش با میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری همراه می باشد. در عین حال شفاف سازی و آزادی رسانه ها، یکی از شعارهای همیشگی دولت تدبیر و امید، در بیان حقایق بوده که با امنیتی شدن آن، حقیقتاً ارتباط با رسانه ها و اطلاع رسانی، محدود خواهد شد.
قابل سوال است که در سازمان میراث و گردش گری که اصحاب رسانه برای گفت و گو با مدیران و معاونان آن باید با روابط عمومی و رئسای اداره هماهنگی های لازم را انجام دهند سپس اجازه مصاحبه صادر شود، چه اتفاقاتی در حال وقوع می باشد که نیاز به تشکیل کمیته امنیت اطلاعات احساس شده؟
لازم به ذکر است، در حال حاضر نیز بیش تر جلسات مدیران سازمان میراث فرهنگی و گردش گری با بخش خصوصی در پشت درهای بسته و بدون حضور اصحاب رسانه برگزار می گردد و آن چه رئیس سازمان صلاح می داند از طریق روابط عمومی به اطلاع رسانه ها خواهد رسید؛ این در حالی ست که رییس این سازمان در نخستین سال های حضورش از تعامل دو سویه با خبرنگاران حکایت می کرد.
در چهلمین نشست کمیته میراث جهانی، "قنات های ایران" ثبت جهانی شدند!
پروندهی "۱۱ قنات ایرانی"، به عنوان دومین پروندهی زنجیرهای ایران در فهرست میراث تاریخی - فرهنگی یونسکو بررسی شد و به ثبت جهانی رسید.
در این راستا، نمایندگان کشورهای مختلف به اظهار نظر درباره ی قنات های معرفی شده پرداختند که بیش تر آن ها از جمله قزاقستان، جامائیکا، تانزانیا، بورکینافاسو، زیمباوه، آذربایجان و لهستان از قناتهای تاریخی کشورمان و ثبت آن ها در فهرست میراث جهانی یونسکو حمایت کردند. در عین حال، بیشتر کشورهای عضو بر اهمیت تاریخی و سودمندی قناتها برای محیط زیست و نیز وجود سیستم پیچیده و مدرنیته به کار رفته در آن ها اذعان کردند.
"دکتر احمد جلالی" نماینده ایران در یونسکو، ضمن قدردانی از ثبت میراث ایرانی در فهرست میراث جهانی، این قناتها را سایتهایی قدیمی از جهان دانست. وی پس از اعلام رسمی ثبت پرونده، در بیاناتی از سفرنامه ناصرخسرو سخن گفت که در آن به قناتهای ایران از حدود هزار سال پیش اشاره شده است. او هم چنین با قرائت شعری از قناتهای تاریخی ایران و نیز دیگر آثار جهانی این کشور تمجید کرد.
وی افزود: ثبت این پرونده، یک لحظه ی به یادماندنی تاریخی است و اکنون ایرانی هایی که زیر زمین چنین قناتهایی را حفر کرده بودند، به یک سایت قدیمی جهانی تبدیل شدهاند.
با تأیید ثبت جهانی این قناتها، بازار تبریک به نمایندگان ایران در اجلاس یونسکو داغ شد.
تشریح دست آوردهای فردی و ملی موزه داران ایرانی در کنفرانس ایکوم ۲۰۱۶
"احمد محیط طباطبایی"، رییس کمیته ملی ایکوم، در یک نشست خبری، دست آوردهای حضور اعضای هیأت اجرایی ایکوم ایران در بیست و چهارمین جنرال کنفرانس ایکوم ۲۰۱۶ را تشریح کرد.
این مجلس در روزهای سوم تا نهم جولای ۲۰۱۶ برابر با ۱۳ تا ۱۹ تیرماه ۱۳۹۵ در شهر میلان ایتالیا برگزار شد که حدود ۴۰۰۰ هزار موزه دار از حدود ۱۰۰ کشور جهان در آن حضور داشتند.
"محیط طباطبایی" در نشست خبری خود از امضای توافق نامه میان ایران و چین در دو حوزهی جاده ابریشم و برگزاری نمایش گاههای متقابل در تابستان امسال خبر داد و گفت: قرار است که امضای نهایی آن در ماه سپتامبر و همراه با کنگره رود و تمدن در چین انجام گردد. هم چنین، نتایج این فعالیتها به دو زبان فارسی و چینی منتشر خواهد شد. ایکوم مانند یک واسطه میان افراد و نهادها عمل می نماید تا ارتباطات راحت تر صورت گیرد. به عنوان مثال اگر کسی در کشور چین بر روی سفالهای آبی سفید کار می کند، او را به نهادها و موزههای مرتبط که دارای ظرفیت سفالهای آبی سفید می باشند، معرفی می کنند تا فعالیت هایش جهت نمایش در موزهها تسریع و تسهیل شود. بنابراین، ایکوم باید کاتالیزور خوبی باشد و بتواند بدون آن که خود را درگیر کند، افراد و موزهها را به یک دیگر وصل نماید.
وی در تشریح دیگر دست آوردهای هیأت اجرایی کمیته ملی ایکوم در جنرال کنفرانس میلان گفت: با هدایت ایران، علاوه بر گروه های شش گانه منطقه ای ایکوم، دسته ی جدیدی با عنوان گروه منطقه ای نوروز تشکیل شد که جدا از گروه اسپک (آسیا و اقیانوسیه) است و با ضعف های زیادی از جمله وسعت قاره و مشکلات سفر و همکاری روبروست. گروه جدید شامل کشورهای ایران، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، پاکستان و هندوستان می باشد و با مرکزیت و هدایت فرهنگی ایران فعالیت خواهد کرد.
رییس ایکوم ایران در توضیح دیگر دست آوردهای این نهاد در کنفرانس میلان بیان داشت: به پیشنهاد ما مصوب شد که ایکوم جهانی از موزهها و میراث فرهنگی کشورهای درگیر جنگ که آثارشان در معرض تهدید، نابودی و قاچاق قرار دارد، حمایت کند و راه های اجرایی آن را به تصویب برساند. این پیشنهاد با رای ۸۰ درصدی اعضا ایکوم رو به رو شد. ما هم چنین، درخواست برگزاری نشست کمیته "ایکروم" (حفاظت از اشیای تاریخی) یا کمیته "ایکوم سیسی" در ایران را مطرح کردیم که قرار بر این گردید تا در سال ۲۰۲۰ میلادی در ایران برگزار شود. ضمن آن که جلسه کمیته آموزش ایکوم نیز در ماه نوامبر ۲۰۱۶ (آبان ماه ۹۵) با حضور اساتید بینالمللی برای اعضای ایکوم ایران برگزار می گردد.
"محیط طباطبایی" در مورد تهیه لیست قرمز اموال مسروقه ایران اظهار داشت: "لیست قرمز" عنوان کتابی است که در برخی کشورهای عضو ایکوم تدوین گشته و در برگیرنده فهرست اشیای تاریخی به سرقت رفته در آن کشور می باشد. داشتن این فهرست باعث غیرقانونی شدن خرید و فروش و نگه داری این اشیا در هر کشوری می گردد. تهیه این کتاب حداکثر تا سال ۲۰۱٨ به اتمام خواهد رسید و تیمی که تهیه ی "لیست قرمز کشور لیبی" را بر عهده داشته، جمع آوری "لیست قرمز ایران" را نیز برعهده خواهد گرفت.
قابل ذکر است که در جنرال کنفرانس ایکوم ۲۰۱۶ مجموعاً ۳۶ موزه دار ایرانی حضور داشتند که از این میان، ۷ نفر از آنان دارای ٩ مقاله پذیرفته شده بودند که این مقالات را طی سخنرانی هایی در کمیته های تخصصی ارایه دادند. هم چنین دو تن از موزه داران ایرانی به نام های "فاطمه احمدی" و "دامون منزوی" به ترتیب به عنوان عضو هیأت اجرایی کمیته موزه های دانشگاهی (یومک) و مشاور رئیس کمیته بین الملی بازاریابی در موزهها (ام.پی.آر) برگزیده شدند.
در عین حالی که خبرگزاری میراث فرهنگی پیش تر، از محل کنفرانس گزارش داده بود، هیأت اجرایی کمیته ملی ایکوم در هیچ یک از جلسات سخنرانی موزه داران ایرانی شرکت نکردند که گمان می رود این غیبت مرتبط با اختلافات مربوط به انتخابات هیأت اجرایی ایکوم در اسفندماه سال گذشته باشد. با این حال، "محیط طباطبایی" این فرضیه را رد و اعلام کرد که عدم حضور در این جلسات به علت فشردگی برنامههای کمیته اجرایی بوده است.
٠۳.٠ درصد از قناتهای ایران ثبت جهانی شدند!
۱۱ قنات از مجموع ٣۷ هزار قنات ایرانی با توجه به ویژگی های منحصر به فردشان ثبت جهانی شدند که این تعداد تقریباً ٠.٠۳ درصد از کل قنات های ایران را شامل می شوند.
نشست خبری ثبت جهانی قنات ایران و بیابان "لوت" پیش از ظهر روز شنبه دوم مرداد با حضور "محمد حسن طالبیان" معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، "احمد جلالی" نماینده دائم ایران در یونسکو، "پرویز کردوانی" کویر شناس، "مهران مقصودی" دانش یار دانش گاه و مسئول تدوین پرونده بیابان لوت، "علی اصغر سمسار" رئیس سابق مرکز بین المللی سازهها و قناتهای ایران به همراه تعدادی از مدیران سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.
"احمد جلالی" نماینده ایران در یونسکو در ابتدای سخنانش با اشاره به این نکته که در حوزه میراث فرهنگی نگاهها باید از سلیقه ها و جناح ها بلند تر باشد، اظهار داشت: رسانهها باید اطلاعات بینالمللی، فنی و تاریخی خود درباره تاریخ ایران را افزایش دهند چرا که آنها گاهی اوقات مطالبی را مطرح می کنند که نشان گر عدم اطلاعات دقیق فنی و ریشههای بینالمللی است. اما در مورد "قنات های ایران" باید گفت که با وجود آن که پرونده رد شده بود ولی در جلسات متعددی که با همراهی کارشناسان ایرانی با "ایکوموس" و "IUCN" برگزار نمودیم توانسیتم آنان را قانع کنیم که چرا پرونده ی قنات های کشورمان به عنوان نماینده ٣۷ هزار قنات ایرانی حائز اهمیت است.
او با تأکید بر این نکته که در پرونده قنات ها با یک تاریخ سه هزار ساله روبرو هستیم گفت: در گناباد، در ابتدا، قنات اختراع شده و سپس مردم در آن جا ساکن گشتهاند. سه هزار سال پیش مردم ایران در بیابان بدون امکانات و تکنولوژی توانستند قنات ها را ایجاد کنند. محاسبات نشان می دهد که برای ایجاد چنین قنات هایی ۴۵۰ میلیون روزِ کاری نیاز است. طول قنات ها، نقبها و کاریزهای ایران بیش از ۷ برابر محیط کره زمین می باشد. قنات هایی که الان قابل استفاده اند ۴ برابر محیط کره زمین طول دارند و ۵.۱٠ میلیارد متر مکعب آب می دهند.
"محمد حسن طالبیان" معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردش گری نیز در خصوص وضعیت ایران بعد از ثبت قنات ایرانی و بیابان لوت در فهرست آثار جهانی و فهرست میراث طبیعی در یونسکو گفت: با ثبت جهانی پرونده قنات های ایرانی و میراث طبیعی بیابان لوت در یونسکو تعداد آثار جهانی ایران در فهرست یونسکو به ۲۱ اثر ارتقاء یافت که این موضوع سبب گشت رتبه ایران در خاورمیانه و جهان در ردیف ۱۱ ثبت شود. پرونده قنات های ایران در طول ۷ سال شکل گرفت و انتخاب ۱۱ قنات از میان ٣۷ هزار قنات کار مشکلی بود که با همکاری مرکز بینالمللی قناتها و سازههای یونسکو انجام گرفت. این تعداد با توجه به تیپ های مختلف این قنات ها انتخاب شدند. در حال حاضر برای مدیریت قنات ها و مباحث مربوط به حفاظت آن ها شورای مردمی قنات، به همراه جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و ۴ پایگاه تاریخی، همکاری مستمر دارند.
"علی اصغر سمساریزدی" رئیس سابق مرکز بینالمللی قنات یزد و مشاور ارشد مرکز بین المللی قنات و سازههای ایران در یونسکو در خصوص نهادهای همکاری در پرونده قنات های ایران گفت: این پرونده با همکاری مرکز بین المللی قنات، سازمان میراث فرهنگی، جهاد کشاورزی، کمیسیون ملی یونسکو، دفتر منطقهای یونسکو در تهران و نمایندگی دائم یونسکو در پاریس ثبت شده است. قنات "قصبه گناباد" با مادر چاه ٣۰۰ متری عمیق ترین مادر چاه را دارد. قنات "زارچ یزد" با ۸٠ کیلومتر طول، طولانی ترین قنات شناخته شده در ایران و جهان به شمار می رود. قنات "حسن آباد مشیر یزد" به خاطر آب دهی بالا و مدیریت مصرف، دارای اهمیت فراوان است. قنات "بلده فردوس" آب ۱۵ مادرچاه را تلفیق می کند و شامل ۱۲ آسیاب آبی می باشد. قناتهای دیگر نیز هر کدام بنا به اهمیت خود در این فهرست قرار گرفته اند. علاوه بر آن، ٣ دست آورد ثبت جهانی قنات ها شامل موارد زیر می شود؛ ۱. قنات ها اولین اثر جلب توجه جامعه جهانی به فناوریهای بومی ایرانیان به شمار می رود. ۲. باعث جذب و جلب گردش گر فرهنگی و طبیعی به مناطق دارای این آثار می شوند و نیز ٣. افزایش آگاهیهای عمومی از دیگر دستاوردهایی ثبت جهانی قنات هاست.
خانه باغ شوکت الملک در بیرجند در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
"خانه باغ شوکت الملک" یکی از بناهای بسیار با ارزش شهر بیرجند از دوره ی اواخر قاجار- اوایل پهلوی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
"طاهره مال اندوز" مسئول حوزه ثبت آثار تاریخی، فرهنگی، طبیعی و میراث معنوی اداره کل، در این خصوص گفت: این اثر یکی از خانه باغ های تاریخی بیرجند به شمار می رود که در میان چند باغ تاریخی شهر قرار گرفته و تأییدی است بر تجمع باغ های شهر در این منطقه که سیر طراحی باغ ایرانی را از دوره زندیه (ارگ بهارستان واقع در باغ زرشکی) تا پهلوی (باغ شرقی مجموعه که هم اکنون مؤسسه خیریه دست های پر توان در آن قرار دارد) نشان می دهند. اولین مدرسه دولتی بیرجند در حسینیه راغبی در سال ۱٣۱۱ (ه.ش) تأسیس شد که بعد از مدتی به دلیل کمبود فضا در محل این خانه باغ دایر گردید و علاوه بر مدرسه، اداره فرهنگ نیز در آن جا مستقر گشت. بر اساس خاطرات بزرگانی چون مرحوم "پروفسور محمد حسن گنجی"، "ذبیح ا... ناصح" و آقای "محمد رضا راغبی" و هم چنین اسناد موجود در اداره ثبت اسناد و املاک خراسان جنوبی، مدرسه "شوکتیه" به دلیل فزونی شاگردان خود به دو مقطع دبستان و دبیرستان تقسیم می شود که در نهایت "دبیرستان شوکتیه" به این باغ انتقال می یابد.
مسئول حوزه ثبت آثار تاریخی، فرهنگی، طبیعی و میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی استان اظهار داشت: از جمله شاگردان این دبیرستان آقای "ابوالحسن آیتی"، "پروفسور محمد حسن گنجی" پدر علم جغرافیای ایران و جهان، "دکتر غلام حسین شکوهی" پدر علم تعلیم و تربیت ایران، "دکتر محمود رفیعی"، "دکتر محمدرضا راشد محصل"، "دکتر جمال رضایی"، "دکتر محمد رضا بهنیا"، "دکتر اسداله ناصح"، "محمدرضا رخشانی" شهردار اسبق بیرجند، "دکتر اعتمادی" متخصص مغز و اعصاب، "محمد رضا حجازیان" رئیس آموزش و پرورش و "محمدرضا راغبی" می باشند.
"مال اندوز" در ادامه از زحمات بی دریغ شهردار بیرجند، مدیر بافت فرسوده شهری بیرجند، آقای راغبی و سروش کارشناس ارشد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری خراسان جنوبی که در جمع آوری اطلاعات ارزش مند پرونده ثبت "خانه باغ شوکت الملک" همکاری کردند تشکر و قدردانی به عمل آورد.
ثبت کوچک ترین کافه ایران در فهرست میراث ناملموس کشور
مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی از ثبت قهوه خانه ای واقع در بازار بزرگ تهران، با کم تر از دو متر مربع وسعت، در فهرست میراث ناملموس خبر داد.
به گفته "فرهاد نظری"، قهوه خانه ی "حاج علی درویش" با توجه به دارا بودن خصوصیات و معیارهای میراث ناملموس کشور، چندی پیش در این فهرست جای گرفت.
وی شیوه و سنتِ قهوه داری و چای خانه داری در این کافه را از مهم ترین معیارهای ثبت این کافه در فهرست میراث ناملموس دانست و افزود: "این شغل از سه نسل گذشته ی این خاندان و به صورت نسل به نسل تا به امروز ادامه داشته؛ اقدامی که یکی از معیارهای مهم در پرونده های ثبت میراث ناملموس محسوب می شود."
"قهوه خانه ی حاج علی درویش" در کنار "مسجد حاج عبدالله" قرار گرفته و قریب به ١٠٠ سال است که صاحبان آن پذیرای میهمانان خود می باشند.
مسجد جامع خوزان خمینی شهر اصفهان مرمت شد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان از مرمت و استحکام مسجد جامع خوزان خمینی شهر اصفهان خبر داد.
"فریدون اله یاری" مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان با اعلام این خبر افزود: مرمت و استحکام بخشی مسجد جامع خوزان خمینی شهر اصفهان با اعتباری بالغ بر ۹۹۸۵٠٠٠٠ ریال در دستور کار قرار گرفت. کار مرمت این مسجد شامل عملیات آوار برداری محوطه اطراف و فضاهای داخلی محوطه، مرمت ترک ها، بستن زیر طاق ها، استحکام بخشی بدنه ها، بازسازی بخش های تخریب شده، مرمت کاشی کاری و تزئینات، اجرای پی بندی، بازسازی سازه های چوبی است. عملیات مذکور از شهریور ماه سال جاری به مدت دو ماه انجام گردید و با نظارت کارشناسان واحد نظارت بر مرمت ابنیه تاریخی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان، توسط پیمان کار تا اواسط آبان ماه سال جاری به اتمام رسید.
شایان ذکر است: مسجد جامع خوزان بنایی چهار ایوانی و هفت صد ساله می باشد که در محلی به همین نام در شهرستان خمینی شهر واقع است. بر روی این اثر معماری کهن، که هنوز هم ارزش ها و زیبایی های در و دیوار و فضای معنوی خود را حفظ کرده، تغییرات زیادی انجام گرفته و قسمت هایی به آن افزوده شده است که از آن جمله می توان به مناره، گلدسته و ایوان جنوبی آن اشاره کرد. نقوش تزیینی همراه با گل و بوته و اسلیمی های چشم نواز در زیر و نیم طاقی های ایوان اصلی صحن نیز از دیگر مواردی می باشد که به آن اضافه گشته. گفتنی است این مسجد یک بار دیگر دست خوش تغییراتی در معماری خود شده که در آن بیت الشتاء یا شبستان زمستانی در ضلع غربی آن گسترش یافته و تزییناتی هم چون مقرنس کاری، گچ بری، تزئینات کاشی کاری و ستون های تراشیده شده به آن افزوده گشته است. این مسجد از نوع مساجد چهار ایوان با حیاط مربع می باشد که در هر ضلع آن ایوانی قرار دارد و مشابه مسجد زواره و اردستان است که در محله خوزان و کهندژ از نواحی قدیمی شهرستان خمینی شهر قرار گرفته. این مسجد در قرن ۸ هجری بر روی آثار دوره سلجوقی در زمان ایلخان مغول بنا گردیده است.
اتمام طرحهای نیمه تمام حیثیت نظام است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، اتمام طرحهای نیمه تمام در کشور را موضوعی حیثیتی برای نظام دانست.
"زهرا احمدیپور" ظهر پنجشنبه ۴ آذر ۱۳۹۵ در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان قم، با اشاره به انتخاب سازمان میراث فرهنگی به عنوان دستگاه معین ستاد اقتصاد مقاومتی در قم و همدان، اظهار داشت: "سازمان باید پیشرفتهای اقتصاد مقاومتی در این دو استان را رصد نماید و به ستاد فرماندهی کل گزارش دهد."
وی با انتقاد از مطرح شدن مواردی کلی در ستاد اقتصاد مقاومتی استان قم، افزود: "باید مشکلات به صورت عملیاتی احصا گردد به طوری که قادر باشیم راه کاری برای شان بیابیم."
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری بیان داشت: "جلسات را به صورت مداوم ادامه خواهیم داد تا بتوانیم سرعت و تحرک بیش تری به اهداف ستاد اقتصاد مقاومتی در استان ببخشیم. در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی باید بر اساس سند استان قم پیش برویم و کار گروهها هم بر اساس آن برنامههای شان را مشخص مایند."
"احمدیپور" معتقد است ارزش افزوده، تولید ثروت، بهره وری، کارآفرینی، سرمایه گذاری و اشتغال از اهداف ستاد اقتصاد مقاومتی در کشور است تا به کمک آن کشور بتواند از شرایط رکود خارج شود. او با بیان این که به پایان رساندن طرحهای نیمه تمام حیثیت نظام است که باید به آن در ستاد اقتصاد مقاومتی توجه شود، اضافه کرد: "واحدهای اقتصادی که با مشکل رو به رو شدهاند باید حمایت شده و رونق کسب و کار کوچک به عنوان هدف مورد توجه باشد."
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری ابراز داشت: "خوشه سنگ، فرش و مبلمان از خوشههایی هستند که در استان قم ظرفیت خوبی برای آن ها وجود دارد که باید مشکلات و موانع بر سر راه آن ها برطرف شود."
وی با اشاره به تلاش استان برای احداث راه دسترسی دریاچه نمک از سوی شهر قم با طرح این سئوال که آیا راه دست رسی از نظر زیست محیطی مورد بررسی قرار داده شده، تصریح کرد: "طرحهای رونق اقتصادی و گردش گری باید به مسائل زیست محیطی قابل اجرا توجه نماید."
"احمدیپور" به نیاز استان به زیرساختهای گردش گری و فراهم نمودن شهر قم به عنوان یک مقصد گردش گری به صورت پایدار اشاره کرد و گفت: "اولویت در استان قم میتواند ساخت هتل پنج ستاره نباشد چرا که خیلی دیربازده است اما خانه مسافرها و هتلهای کوچک تر میتواند زودتر به نتیجه برسد."
معاون رئیس جمهور خطاب به مدیرانی که در جلسه گزارش ارائه کردند، اظهار داشت: "مطالبی که بیان شد بسیار کلی است و باید برای جلسات بعدی اقدامات راه بُردی را مشخص و مطرح کنیم."
وی در خصوص مشکلات متعدد با بانکها هم افزود: "استانهای دیگر به آن صورت مشکلی با بانک ندارند پس باید این مسئله را به صورت استانی حل کرد."
نکوداشت نیم قرن فعالیت استاد محمدحسن محبعلی برگزار میشود.
مراسم نکوداشت نیم قرن فعالیت پیوسته "محمد حسن محبعلی" در عرصه مرمت و معماری به همت معاونت میراث فرهنگی کشور و امور پایگاهها و پژوهش گاه میراث فرهنگی و گردش گری در ساعت ١۵ روز دوشنبه ۲۵ بهمن ماه جاری در محل تالار اجتماعات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری کشور برگزار می شود.
به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، "محمد حسن محبعلی" در سال ١٣۲١ در کن در استان تهران، زاده شد. او پس از پایان دوره آموزش ابتدایی و متوسطه، در سال ١٣۴۲ وارد دانشگاه ملی "شهید بهشتی" و در سال ١٣۴٨ با کسب درجه کارشناسی ارشد معماری فارغ التحصیل گردید. او دو سال نیز دوره تخصصی مرمت را در انستیتو مرمت ایران زیر نظر بزرگان معروف مرمت هم چون مرحوم پروفسور "پیروسان پائولزی" و مرحوم دکتر "دتسی" و مرحوم دکتر "کسایی" در گنبد سلطانیه گذراند. فعالیت به عنوان مدیر دفتر فنی طرح جامع تهران، کارشناس ارشد دفتر فنی سازمان ملی حفاظت آثار باستانی استان فارس، مدیر دفتر فنی سازمان ملی حفاظت آثار باستانی استان آذربایجان غربی، مدیر دفتر فنی سازمان ملی حفاظت آثار باستانی استان تهران، معاون حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی وقت کشور و نیز به عنوان رئیس پژوهش کده ابنیه و بافت، پیشینه ی کاری و مدیریتی وی را از سال ١٣۴٨ تا ١٣٨۵ تشکیل میدهد. مطالعه و طراحی مرمت بناهای تاریخی مسجد نو، مدرسه خان، خانه زینتالملک، بازار تاریخی شیراز، بناهای تاریخی لار و خنج، مرمت مسجد جامع ارومیه، قره کلیسا، مسجد مطلبخان، بازار ارومیه، بازار خوی، مرمت و ساماندهی مسجد جامع شاخص ترین فعالیتهای او در طول خدمت پرثمرش بوده است. علاوه بر آن، می توان از این موارد هم یاد نمود: ورامین، امام زاده یحیی، تپه میل ورامین، امام زاده سید اسماعیل، بازار تهران، امام زاده عبدالله دماوند، روستای آینه ورزان، برج شبلی دماوند، کاخ سلیمانیه کرج، امام زاده درده، امام زادگان ام کبرا و ام صغرا اشتهارد، امام زاده پلنگ آباد اشتهارد، کاروان سرای شاهعباسی کرج، برج طغرل، کاخ گلستان، کاخ سعدآباد، امام زاده بیبیشهربانو، پل باقرآباد ورامین و غیره.
"محمد حسن محبعلی" پس از ٣٨ سال دوران پر بار مسئولیتهای اجرایی و مدیریتی بازنشسته شد، ولی هم چنان در زمینه مرمت و حفاظت از بناهای تاریخی ایران فعالیت دارد. تدوین مؤلفههای معماری ایرانی اسلامی که یکی از مهم ترین مباحث در زمینه طراحی معماری و شهرسازی در ایران است، طراحی مرمت، ساماندهی و حفاظت از بناهای تاریخی مانند تیمچه امینالدوله بازار کاشان، باغ اعتمادیه همدان، منار سلجوقی زینالدین کاشان، طراحی و ساماندهی سرای تاریخی سلیمان خان در بازار آهنگران تهران و نیز مسجد امام خمینی بازار تهران از مهم ترین اقدامات او در دهه اخیر محسوب میشود.
این تلاشگر عرصه مرمت کشور، که به عنوان کارشناس در ۲۲ کشور جهان نیز حضور یافته، عضو هیئت علمی سازمان میراث فرهنگی است و هم چنین از سال ١٣۶۲ در دانشگاههای شهید بهشتی، علم و صنعت، بینالمللی امام خمینی قزوین، آزاد اسلامی واحد همدان و تهران مرکز و مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی به تدریس اشتغال داشت. او نیز استاد راهنما و مشاور ١٧٠ عنوان پایان نامه بوده و در طول سالهای پربار زندگیاش، پژوهشهای علمی و کاربردی خویش را در چند جلد کتاب و مقاله به چاپ رسانده است. او در آبان ماه سال ١٣۹۵ از سوی دفتر ارزشیابی وابستـه به پژوهشکده هنرهای سنتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موفق به دریافت دانش نامه دکتری مرمت بناهای تاریخی شد.
محور ساسانی استان فارس در سال ۲٠١٨ ثبت جهانی می شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس از آماده سازی زیرساخت های حفاظت، مرمت و رفاهی در محور ساسانی این استان خبر داد.
"مصیب امیری" در این خصوص گفت: با توجه به این که محور ساسانی فارس در آستانه جهانی شدن است، باید زیرساخت هایی در این محور ایجاد شود. البته اقدامات لازم برای این مهم هم اینک در حال انجام می باشد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس افزود: ارسال پرونده ثبت جهانی محور ساسانی فارس به یونسکو بهمن ماه سال گذشته انجام شده و طبق برنامه ریزی های صورت گرفته این پرونده بعد از شهر تاریخی یزد (۲٠١٧ م) در فهرست یونسکو به ثبت خواهد رسید (۲٠١٨ م). در این خصوص، آماده سازی زیرساخت هایی چون نصب و تکمیل تابلوهای معرفی و اطلاع رسانی برای گردشگران، نورپردازی و نصب دوربین های مداربسته در محوطه ها و سامان دهی ورودی ها در حال انجام است. بازرسان و کارشناسان یونسکو بر طبق برنامه، برای بازدید از این محور، در اواخر تابستان (شهریورماه) به فارس می آیند و آثار ساسانی آن و زیرساخت های موجود در شهرستان های کازرون، فیروزآباد و سروستان را مورد بررسی قرار می دهند. تکمیل پرونده منظر باستان شناسی محور ساسانی استان فارس به مدت سه سال به طول انجامیده و عمده کار پژوهشی و کارشناسی را باستان شناسان، فیلم برداران، مستند سازان و محققان تهیه و آماده کرده اند. پرونده محور ساسانی فارس شامل آثار دوره ساسانیان در استان می باشد که این پروژه از شهرستان فیروزآباد با ابنیه های کاخ اردشیر و قلعه دختر و نقوش برجسته شروع می شود و تا کاخ ساسانی سروستان و شهر تاریخی بیشاپور و تنگ چوگان در شهرستان کازرون ادامه پیدا می کند.
"مصیب امیری" با تأکید بر این که پرونده ثبت محور ساسانی فارس در واقع سندی برای مدیریت نظارت و بررسی بهتر از این محور به شمار می رود، گفت: مستندسازی و مرمت اضطراری بناهای این محور تاریخی مد نظر است و به صورت کاملاً جدی در حال پی گیری است.
جشن ثبت جهانی سفال کلپورگان سیستان و بلوچستان با حضور استاندار سیستان و بلوچستان
با ثبت جهانی کلپورگان ایران رتبه نخست ثبت جهانی شهر و روستا را دارد.
"علیاوسط هاشمی" استاندار سیستان و بلوچستان روز پنجشنبه ۳٠ شهریور در مراسم جشن ثبت جهانی سفال کلپورگان اظهار نمود: ثبت جهانی کردن آثار یک کشور و دید شورای جهانی صنایع دستی به این که هنر زنان در روستایی چنان به مرحلهای از بلوغ و ارزش گذاری دست یافته که نگاه جهان را به خود معطوف کرده، کاری بس بزرگ و عظیم است. این عمل، حاصل هنر انسان است و از خزانه فکر آدمی با خلاقیت، نوآوری، دقت عمل و ظرافت به نمایش گذاشته میشود و دارای ارزشی ناگفتنی می باشد. نقش زنان در استان، دستاورد بزرگ فرهنگی را برای شهرستان و نیز این روستا به ارمغان آورده و بیدلیل نیست که امروز از نقش مشارکت زنان در اداره امور کشور و نوع نگاه به توانایی و دانش آن ها با هم سخن میگوییم.
"هاشمی" با اشاره به این که راه یابی زنان به شوراهای اسلامی ناشی از تغییر نگرش به این قشر است، بیان کرد: این موضوع در کشور زبان زد خاص و عام بوده و حیرت رسانههای خارجی را نیز نسبت به رویدادهای استان به دنبال داشت. رسوبزدایی از نگرشهای منفی و به دور از حقیقت از استان و به نمایش گذاردن واقعیتها، یک هنر بوده که توجه تمام رسانهها را به استان معطوف داشته است. تغییر نگاه نسبت به جنسیت در این استان در دستور کار مجموعه قرار داشت و تبعیض در مقابل جنسیت تقابل با خلقت است و امروز زنان در تمامی حوزه ها نقش آفرینی کرده اند و این اتفاق، برای ایران یک افتخار به شمار می آید که حاصل آن، درخشش تقویم یک روستا با هویت جهانی بوده است. از این گذر اطلاعات درستی برای برجسته کردن کلپورگان به زبانهای زنده دنیا خواهیم داشت.
"بهروز عیسیزهی" معاون صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان نیز در این مراسم گفت: مردم هنرمند و هنرپرور روستای کلپورگان توانستهاند با همت و تلاش خود سفال کلپورگان را که قدمت ۷هزار ساله دارد حفظ کنند و میراث دار هنری اصیل و ریشه دار باشند. امیدواریم هم چنان که تاکنون این هنر ارزشمند را پاس داشتند در آینده نیز با توسعه و رونق هرچه بیشتر، شاهد بالندگی و ترقی این هنر باشیم. با ثبت جهانی گیوه یا کلاش مریوان در استان کردستان، گلیم سیرجان در استان کرمان و سفال کلپورگان سیستان و بلوچستان، ایران از لحاظ ثبت شهر و روستای جهانی، رتبه نخست جهان را در اختیار دارد.
وی خاطرنشان کرد: در پی درگذشت هنرمند سوزن دوز پیشکسوت و گران قدر سیستان و بلوچستان که عمرش را در راه اعتلای این هنر فاخر صرف کرد، تصمیم داریم تا برای زنده نگاه داشتن یاد و خاطره این هنرمند بزرگ در روستای ایرندگان خاش که محل تولد و سکونت ایشان می باشد، خانه سوزندوزی ایرندگان و خانه صنایع دستی روستای قاسم آباد را بنا کنیم.
وزیر فرهنگ ارمنستان: ۲٠ موضوع همکاری فرهنگی و هنری با ایران به زودی اجرایی می شود.
وزیر فرهنگ جمهوری ارمنستان گفت: ۲٠ موضوع همکاری در زمینه های فرهنگی و هنری در دیدار امروز مورخ سه شنبه ۲۵/۷/١۳٩۶ با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ایران برای اجرایی شدن در ماه های آینده در دستور کار قرار گرفت.
"آرمن امیریان" در مراسم گشایش نمایشگاه مشترک آثار باستانی ایران و ارمنستان در تالار دوران اسلامی موزه ملی اظهار کرد: نمایشگاه امروز نتیجه ی تفاهم نامه ای است که رییسان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان در سال ۲٠١۶ در ایروان امضا کردند. یاد سرزمین و یادآوری پیشینه هر دو کشور، یاد خاک و پدران ما است.
وزیر فرهنگ ارمنستان تاکید کرد: ١٠۳ شیئی که از ارمنستان در این نمایشگاه به نمایش در می آید رکورد قابل توجهی از نمایش آثار نفیس تاریخی در ایران است.
"امیریان" ادامه داد: همان گونه که این نمایشگاه چند ماه پس از توافق اولیه اجرایی شد، ۲٠ موضوعی که در زمینه های فرهنگی و هنری در ملاقات با مقامات ایرانی مطرح شد نیز به زودی اجرا خواهد گردید. من با رضایت و انرژی کامل روحی و روانی ایران را ترک می کنم و امیدوارم همه توافقات به زودی انجام شود و از کمک عزیزانی که برای برگزاری این نمایشگاه تلاش نمودند قدردانی می کنم.
وی یادآور شد: فرهنگ، صادق ترین و کوتاه ترین راه بین دو کشور است و ما را در رسیدن به اهداف مشترک یاری خواهد کرد.
دیوارکشی در برابر ساختمان مجلس متوقف شد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران از توقف طرح دیوارکشی مجلس خبر داد.
"رجبعلی خسروآبادی" مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران بیان داشت: بر اساس پیگیریهای اداره کل میراث فرهنگی استان تهران و اعضای شورای شهر، مجلس طرح دیوارکشی در مقابل ساختمان تاریخی را متوقف کرده است. تصمیم بر این است که مجلس شورای اسلامی طرح خود را برای ما ارسال نماید تا در اسرع وقت در شورای فنی استان که دوشنبهها برگزار میشود، مورد بررسی قرار گیرد.
مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران همچنین تاکید کرد: پس از بررسی طرح ارائه شده از سوی مجلس، ما نیز نظرمان را اعلام خواهیم کرد تا کار بر طبق ضوابط سازمان میراث فرهنگی ادامه یابد. امیدوارم با این اقدام، هماهنگی بیشتری در میان دستگاهها اعمال شود.
حضور شهر جهانی یزد در نهمین نمایشگاه بینالمللی معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در جزیره کیش
غرفه معرفی "فرصتهای سرمایه گذاری در صنعت گردشگری شهر تاریخی جهانی یزد" در نهمین نمایشگاه بینالمللی معرفی فرصت های سرمایه گذاری جزیره کیش بر پا میشود.
"محمدرضا نصیری" معاون سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، روز چهارشنبه ۲۶ مهر ٩۶ اظهار داشت: کارآفرینی و اشتغال زایی، فرایند سرمایه گذاری در طرحهای توسعه شهری، بازار سرمایه و هم چنین تأمین منابع مالی برای پروژه های سرمایه گذاری، ضرورتهای موفقیت در بازار سرمایه و جذب سرمایه گذاران در برنامه های سرمایهگذاری، فرایندهای جذب سرمایه و سرمایهگذاری و نیز گزارش توجیهی (ارزیابی امکان پذیری) از اهدافی می باشند که شهر تاریخی ـ جهانی یزد در جهت تحقق آن ها در "نهمین نمایشگاه بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری جزیره کیش" حضور خواهد یافت. نیاز متقابل صاحبان سرمایه و کارآفرینان نیازمند سرمایه موجب رقابت شدید در بازار سرمایه برای ربودن فرصتهای بهتر، شده است. پیچیدگیها و حساسیتهای رقابت در بازار سرمایه بر اهمیت و ضرورت آموزش و به کارگیری نیروهای متخصص یا بهره مندی از مشورتهای تخصصی روزآمد در عرصه بازاریابی و اعتبار سنجی افزوده است.
"نصیری" خاطر نشان کرد: بر این اساس با توجه به معرفی شهر تاریخی یزد در سطح جهانی، برای موفقیت در تأمین سرمایه مورد نیاز برای اجرای فعالیتهای خود از منابع خصوصی و عمومی، نیازمند آشنایی با روشهای فعالیت در بازار سرمایه، خصوصیات و انتظارات سرمایه گذاران، فرایندهای مشارکت با صاحبان سرمایه در اجرای طرحهای معرفی فرصتهای سرمایه گذاری به بازار سرمایه و کسب مهارتهایی در زمینه بازاریابی، مذاکره، انعقاد قراردادهای مشارکت و مانند آن نیازمند است. امیدواریم با شرکت هدف مند و برنامه ریزی شده در نهمین نمایشگاه بینالمللی "معرفی فرصتهای سرمایهگذاری" در جزیره کیش، بتوانیم اهداف گردشگری شهر جهانی یزد را تحقق ببخشیم. این نمایشگاه بینالمللی از ۸ لغایت ١١ آبان ماه ٩۶ در مرکز نمایشگاههای بینالمللی جزیره کیش برگزار میشود.
آثار موزه ملی کیانجو کره وارد موزه ملی ایران شد.
مجموعه آثار "موزه کیانجو" از کشور کره همراه با دو نماینده از این موزه شامگاه یکشنبه ۳٠ مهر وارد ایران و به موزه ملی ایران منتقل شد.
"جبرئیل نوکنده" مدیر موزه ملی ایران در این باره گفت: این آثار شامل ۱۴۴ شیء مربوط به قرن ۴ تا ۹ میلادی از دوره سیلا است که در نمایشگاه "سیلا و پارس: یک خاطره مشترک" در روز ۱۳ آبان ماه سال جاری، ساعت ١۶ در موزه ملی ایران به نمایش در خواهد آمد.
تاج سیمین، کمربند زرین و آویز، بازوبند سیمین، شمشیر زرین، تصویر شماره پنج، کاسه نقره، آرامگاه، سنگ روی شیروانی و غیره از مهم ترین آثاری می باشند که از کره جنوبی وارد ایران شده است.
در راستای احیای بافت تاریخی و حفاظت از الگوهای سنتی معماری روستاها، پروژه سامان دهی و مرمت خانه تاریخی معینالدین (خانه مؤمنی) واقع در روستای اندج از توابع بخش الموت شرقی به همت میراث فرهنگی استان قزوین به پایان رسید.
در پروژه ساماندهی و مرمت خانه تاریخی معینالدین (خانه مومنی)، با توجه به بازسازی بخشهایی از خانه به وسیله مصالح ناهمگون، وجود رطوبت در قسمتهایی از بنا، متروک ماندن و آسیبهای جدی وارد شده به بنا طی سالیان گذشته، اقدامهایی چون بام سازی به متراژ ۵۰۰ متر مربع، مرمت خشتی بدنه خشتی بنا به متراژ ۲۰۰ متر مربع، مرمت و روغن کاری در و پنجرههای چوبی به متراژ ۱۵۰ متر مربع و حمل نخاله به متراژ ۱۰۰ متر مکعب با هزینهای معادل با ۴۰۰ میلیون ریال از محل منابع ملی میراث فرهنگی تحت نظارت کارشناس میراث فرهنگی انجام شد. خانه معینالدین (متعلق به خاندان مؤمنی) در روستای اندج از توابع بخش الموت شرقی واقع شده و به عنوان آخرین نمونه بر جای مانده از تداوم معماری سنتی الموت در دوره پهلوی و با داشتن ویژگیهایی چون موقعیت قرارگیری بنا در هسته اصلی روستا، داشتن منظر طبیعی و دسترسی به کناره رودخانه و برخورداری از طرح و پلان معماری مناسب با شماره ۲٠۷٠٠ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.