اخبار میراث

اخبار و رویدادهای پیرامون میراث فرهنگی - مدیر آقای مهدی فقیهی

اخبار میراث

اخبار و رویدادهای پیرامون میراث فرهنگی - مدیر آقای مهدی فقیهی

اخبار گردشگری ایران (٢۷)

توسعه گردش گری میان اصفهان و سن پطرزبورگ روسیه

مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان در دیدار با فعالان عرصه گردش گری و رسانه های مرتبط در این حوزه از امکان توسعه صنعت مزبور میان اصفهان و شهر تاریخی سن پطرز بورگ خبر داد. فریدون اله یاری در این دیدار ضمن عرض خیر مقدم به هیئت روسی عنوان داشت: بی شک شهر سن پطرز بورگ به عنوان یکی از خواهر خوانده های اصفهان نقش مهمی در توسعه ارتباطات فرهنگی و اقتصادی میان دو کشور دارد. وی با اشاره به دیدارش از این شهر تاریخی در سال ٢٠١١ (م) افزود: در آن زمان به نمایندگی از دانش گاه اصفهان جهت شرکت در همایش پاس داشت شصت مین سال گرد تاسیس دانش گاه شرق شناسی و ایران شناسی به آن جا سفر کردم و پی بردم که اشتراکات فرهنگی زیادی میان دو ملت ایران و روسیه وجود دارد.

وی به سفر بسیاری از اهالی این کشور در دوران گذشته به ایران اشاره کرد و افزود: بسیاری از مردم روسیه به اصفهان آمده و مدتی را در آن اقامت گزیده اند چون در مراکزی مانند کارخانه ذوب آهن فعالیت داشته اند. این عده در بازگشت به کشور خود شیفته فرهنگ ایرانی شده به طوری که بسیاری از آن ها در زمینه ایران شناسی به تحقیق پرداختند. در این میان بسیاری از فرهیختگان روسیه هم چون "پیگولوسکایا"، "پطروشفسکی" و "دیاکونوف" نیز مطالب ارزشمندی درباره فرهنگ و تمدن دیرینه ملت بزرگ ایران به رشته تحریر در آوردند. اله یاری در ادامه این نشست به وجود بیش از ٢٢٠٠٠ اثر تاریخی در استان اصفهان اشاره نمود و گفت: در حال حاضر بیش از ١٨٠٠ بنای تاریخی در این استان شناسنامه ی ملی داشته و ٤ اثر نیز به ثبت جهانی رسیده اند. هم چنین سه قنات تاریخی در انتظار جهانی شدن می باشند. لذا همه این دست آوردهای تمدنی، دست مایه گران بهایی برای رونق صنعت گردش گری در این استان تاریخی به شمار می روند.

"اله یاری" به وجود یک سوم از صنایع دستی جهان در شهر تاریخی اصفهان اشاره کرد و افزود: معتقدم با انتخاب نصف جهان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی، در کنار سایر دست آوردهای فرهنگی این ملت بزرگ، توسعه ارتباطات فرهنگی این دو شهر تاریخی در قالب صنعت گردش گری امکان پذیر خواهد شد. وی در ادامه به تجربه حضور هنرمندان این خطه در جشنواره باغ های سلطنتی سن پطرزبورگ در سال ٢٠١٤ (م) اشاره کرده و گفت: در حال حاضر ٩ باغ ایرانی به ثبت جهانی رسیده که در این میان دو باغ "چهل ستون" و"فین" در استان اصفهان قرار دارند و ما تلاش داریم تا با برگزاری برنامه های فاخر فرهنگی در این باغ ها به توسعه گردش گری اقدام ورزیم.

در ادامه این نشست خانم "اولگا کاستینا" مدیر باغ های تاریخی و نماینده موزه سن پطرز بورگ، به برگزاری جشنواره باغ های سلطنتی روسیه با هم کاری هنرمندان صنایع دستی ایران در سال ٢٠١٤ (م) اشاره کرده و افزود: در این مراسم بیش از ١٠٠٠٠٠ نفر از مردم روسیه مشارکت داشته و شیفته فرهنگ مردم ایران شدند. با این وصف ما نیز با توجه به استقبال بی نظیر مردم کشورمان از این جشنواره تصمیم داریم تا در سال ٢٠١٦ (م) نیز این مراسم را با شعار "کودکان گل های زندگی ما" مجددا برگزار نماییم و امیدواریم هنرمندان و فعالان فرهنگی اصفهان نیز در آن جا حضوری چشم گیر داشته باشند. در این نشست "یوری کوزنیتسوف" فعال رسانه و تهیه کننده برنامه های فرهنگی کانال ۵ روسیه هم سوالی در رابطه با ایجاد تسهیلات برای سفر معلولان مطرح کرد که مدیر کل میراث فرهنگی استان نیز در پاسخ وی گفت: در فرهنگ ملی و دینی ما هم نوع دوستی و احترام به سایر انسان ها به ویژه معلولین از جای گاه ویژه ای برخوردار است به ویژه این که امروزه بخشی از معلولان جامعه را جانبازان هشت سال جنگ تحمیلی تشکیل می دهند. در این راستا معماری و شهرسازی مدرن شرایطی را برای تردد بهینه معلولان در شهر و به ویژه در بناهای تاریخی فراهم کرده است.


حول گردش گری شرق اصفهان با تشکیل تعاونی روستایی

مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان از تشکیل تعاونی روستایی فعالان گردشگری روستایی شرق شهرستان اصفهان خبر داد.

فریدون اله یاری مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان با اعلام این مطلب که در نشست کار گروه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی استان اصفهان مسائل و مشکلات توسعه گردش گری در شرق شهرستان اصفهان مورد بررسی قرار گرفت، افزود: با توجه به خشک سالی های مکرر در منطقه فلات مرکزی ایران، مردم شرق شهرستان اصفهان تحت تاثیر این امر دچار مشکلات عدیده ای شده اند؛ لذا یکی از سیاست های دولت به ویژه سازمان میراث فرهنگی، توسعه صنایع جای گزین کشاورزی در منطقه است که در این میان گردشگری نقش ویژه ای دارد.

وی ادامه داد: با توجه به صدور مجوزهای ایجاد و راه اندازی اکو کمپ های کویری در منطقه، لزوم توسعه متوازن گردش گری برای ارائه خدمات بهینه به گردش گران از یک سو و جلوگیری از تخریب محیط زیست از سوی دیگر به شدت احساس می گردد. لذا بر این اساس مقرر گردید تا فعالان این عرصه در ١۷ روستای منطقه با تشکیل شرکت تعاونی توسعه گردش گری، پس از طی مراحل قانونی، با هم کاری بخش خصوصی نسبت به ورود گردشگران به منطقه شرق و ارائه خدمات مطلوب به ایشان اقدام کنند.

شایان ذکر است در ادامه این نشست، یکی از بزرگ ترین مجموعه های گردش گری مرکز استان در شهرستان خمینی شهر با نام "مجموعه گردشگری چشمه لادر" نیز بررسی شد و فعالیت های شهرداری شهرستان خمینی شهر به عنوان سرمایه گذار و بهره بردار این طرح مورد تصویب کارگروه قرار گرفت. هم چنین مقرر گردید تا توسط مدیریت شهرداری خمینی شهر به عنوان کارفرمای مجموعه گردشگری چشمه لادر، حداکثر طی مدت سه ماه طرح توسعه این مجموعه، برای بررسی به اداره کل میراث فرهنگی استان ارائه گردد.


کاهش ۷۰ درصدی تورهای ورودی

در روزهای کم مسافر، تورهای ورودی با کاهش ۷۰ تا ٨۰ درصدی ورود گردش گران روبه‌ رو هستند.

پس از آغاز دولت یازدهم و انتخاب دیپلماسی لبخند توسط رییس جمهور، چهره جدیدی از ایران به جهانیان نشان داده شد. این صورت جدید چنان تاثیری در صنعت گردشگری گذاشت که فعالان این حوزه از افزایش تورهای ورودی خبر دادند. این روند افزایشی تا سال جاری ادامه داشت اما در این میان از ۱۵ تا ۴۵ درصد در استان‌های مختلف متفاوت بود. این میزان، در شش ماه نخست امسال نیز رو به افزایش بود اما در ایام کم مسافر یا به قول فعالان حوزه گردشگری low season، شاهد کاهش تعداد گردش گران خارجی می باشیم.

ابراهیم پورفرج رئیس هیئت مدیره جامعه تورگردانان، در این باره اظهار داشت:‌ در حال حاضر با ۷۰ تا ٨۰ درصد کاهش تورهای ورودی روبهرو هستیم چرا که در فصل کم مسافر قرار داریم و این طبیعی ست که با کاهش گردش گر مواجه شویم. از ماه آینده با نزدیک شدن به تعطیلات سال نو میلادی و کریسمس، تعداد پسنجرهای ورودی نیز رو به افزایش خواهد رفت.

قطعا زمان حاضر، فرصت مناسبی برای ترمیم و بازسازی زیرساخت‌های گردش گری، به خصوص هتل‌ ها می باشد تا بتوان پس از پشت سر نهادن فصل پر مسافر، خود را برای ایام پیش رو آماده ساخت؛ تا بدین طریق از آن چه در سال های گذشته به واسطه ی عدم امکانات و نبود خدمات مناسب تجربه کردهایم، به دور باشیم. ضمن آن که با توجه به تقویم نرخ‌ گذاری هتل‌ها، از دی ماه همانند هر سال با افزایش نرخ روبه‌ رو خواهیم بود و قطعا نرخ تورهای جدید نیز تغییر خواهد کرد و به تبع آن خدمات و امکاناتی که در اختیار مسافران قرار می‌ گیرد باید با قیمت ارائه شده همسو باشد.


عزم ایران برای میزبانی از گردش گران جهان خلل ناپذیر است!

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، با صدور بیانیه ای نسبت به مصوبه کنگره آمریکا که باعث ایجاد محدودیت سفر اتباع کشورهای مختلف به ایران می شود واکنش نشان داده و این اقدام را در عزم جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی از گردش گران جهان، بی تاثیر دانست.

در این بیانیه آمده است: موج گسترده ورود گردش گران خارجی از دو سال پیش در عرصه گردش گری ایران آغاز شده و با سرعتی شگفت انگیز در حال پیش روی می باشد. همان گونه که می دانیم، دیپلماسی فعال ما مبنی بر تعامل با جهان و افزایش روز افزون توریست های خارجی است که این خود امنیت بی بدیل سرزمین ما در مقایسه با سایر کشورهای منطقه را نشان می دهد؛ ظرفیت های شگرف در زمینه ی گردش گری، فرهنگی، تاریخی، مذهبی، زیارتی و طبیعی که رشد چشم گیر ورود مسافرین را باعث شده و شگفتی رسانه های داخلی و خارجی را بر انگیخته است و ایران از نظر آن ها مقصد اول گردش گران در دنیا در سال ٢۰١٦ خواد بود.

در ادامه ی این بیانیه می خوانیم: به دنبال سیاست ها و تدابیر اتخاذ شده در دولت تدبیر و امید برای گسترش روابط خارجی، درهای ارتباط، تعامل و گفت و گو با کشورهای مختلف گشوده شده و تفاهم نامه های کاربردی و اجرایی و سندهای هم کاری متعددی در حوزه گردش گری با ده ها کشور به امضاء رسیده است؛ هم چنین کمیته های فنی مشترک با کشورهای دیگر تشکیل شده تا ورود مسافران خارجی به ایران تسهیل گردد و سرمایه گذارانی که تا دیروز به فضای اقتصادی و سیاسی کشور با تردید می نگریستند امروز با اشتیاق آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در پروژه های صنعت توریسم اعلام می کنند. نیز هتل ها که تا دیروز در بهترین شرایط، مراجعه کننده های کمی را داشتند امروز از سوی گردش گران غربی برای سال آینده نیز رزرو شوند.

این روند منجر به رشد ١٢ درصدی صنعت گردش گری ایران شده و اکنون با توجه به فراهم آمدن زمینه های لغو تحریم های ناعادلانه بین المللی، شاهد مصوبه ای نامعقول از سوی کنگره آمریکا هستیم که باعث ایجاد محدودیت هایی برای سفر اتباع ۳٨ کشور به سرزمین هایی از جمله ایران می گردد. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری ضمن محکوم کردن این مصوبه، در زمینه ی خنثی نمودن آن از طریق دستگاه دیپلماسی کشور فعالیت خواهد کرد.

در این زمینه اظهارات گردش گران خارجی نشان می دهد که برخلاف همه ی ادعاها، ایران کشوری امن و میهمان نواز بوده که تاریخ و فرهنگ غنی و جاذبه های بی نظیری دارد و این به عنوان یک عامل مهم برای جذب گردش گر به ایران عمل کرده است.

در ادامه ی بیانیه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری می خوانیم: موج عظیمی که در گردش گری ایران شکل گرفته دارای چنان قدرت و ظرفیتی می باشد که به سادگی نمی توان مانع تاثیرگذاری آن شد و طرح مزبور نیز هیچ گونه خللی در عزم و اراده جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی از گردش گران جهان وارد ن خواهد کرد.


با معرفی رشت به عنوان شهر خلاق غذا ماراتن جدیدی در اعلام تنوع غذایی در استان‌ ها آغاز شد!

در حالی که رشت به عنوان نخستین شهر از تنوع غذایی زیادی برخوردار است و با معرفی ۱۷۰ نوع خوراک نامش در فهرست شهرهای خلاق غذا در یونسکو به ثبت رسیده اما در ادامه ماراتن جدیدی برای اعلام آمارهای نجومی از تنوع خوراکی ها در همه ی استان‌ ها به راه افتاده است.

رضا علی زاده مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری استان گیلان با اشاره به این موضوع، از حضور دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در این شهر خبر داد و گفت: تنوع غذایی در این جا فرصتی ایده آل و یکی از جاذبههای گردش گری به شمار می آید لذا محمدرضا سعید آبادی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو پیشنهاد داد تا رشت را به عنوان شهر خلاق غذا معرفی نماییم؛ چرا که گیلان از نظر تنوع خوراکی ها نخستین استان ایران است و ۱۷۰ غذای محلی در استان پخت می گردد از جمله میرزا قاسمی، ترش تره، باقلا قاتوق، ماهی فویج، فسنجان، اناربیج، کولی غورابیج، سیر قلیه، گل در چمن و کال کباب.

با چنین داشته‌ هایی، پرونده معرفی رشت به عنوان شهر خلاق آماده شد؛ و به دنبال آن در نشست یونسکو در پاریس، ایرنا بوکووا، دبیر کل این سازمان اعلام کرد که رشت و ۴٦ شهر دیگر از ۳۳ کشور جهان به شبکه شهرهای خلاق جهان پیوستهاند و در نهایت، رشت در زمینه خوراک شناسی و اصفهان در عرصه ی صنایع دستی به ثبت جهانی رسید.

پس از معرفی رشت به عنوان شهر خلاق، سایر شهرها و استانها نیز تلاش نمودند تا ظرفیتهای نهفته خود را در این زمینه به مرحله ظهور برسانند؛ چنان چه از یک سو استان فارس از ٢۵٠ نوع غذا و از سوی دیگر زنجان از شناسایی ۳٠٠ نوع طعام خبر داد.

معاون گردش گری فارس گفته: سابقاً در فارس یک‌ هزار نوع آش طبخ می‌ شده که با گذشت زمان و تغییر سلیقه و ذائقه مردم، این نوع خوراک‌ ها منسوخ گردیده است. اما جشنواره خوراک‌ های سنتی فارس یک فرصت ایده آل برای معرفی و شناسایی غذاها به شمار می آید؛ به‌ نحویکه در حال حاضر با گشایش این فستیوال و طبخ انواع خوراکی ها به‌ ویژه آش‌ های سنتی، ٢۵٠ نوع غذا ارائه گردیده‌ که امیدواریم بتوانیم برای آن ها پرونده ثبت در فهرست میراث ناملموس کشور تهیه نماییم.

چندی پیش نیز مشاور امور بانوان اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان اعلام کرده بود: معلمان این استان با ۳٠٠ نوع غذا در اولین جشنواره غذای سالم حضور یافتند.

هر چند معرفی انواع غذاهای محلی و آداب و رسوم هر قوم و منطقهای میتواند در توسعه و احیای این امر موثر باشد اما اغراق در هر زمینهای نیز آسیب رسان خواهد بود؛ از این رو بهتر است مدیران ما در صدد معرفی، بسط و گسترش بیشتر این حوزه از گردش گری برآیند.


توسعه گردشگری در دستور کار ایران و روسیه ...

معاون گردش گری سازمان میراث فرهنگی، در روند دیدار کاری در طی سفر به روسیه، امروز بیان داشت: مذاکرات انجام گرفته با مقام های روسی با توجه به موضوع برجام، اهمیت فراوان دارد و امیدواریم در دوره پس از تحریم بتوانیم همکاری های لازم با روسیه را در تمام عرصه ها گسترش دهیم. حوزه گردش گری با توجه به اهمیت آن در ساختار اقتصاد غیرنفتی جزو اولویت های سیاسی دولت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و مصمم هستیم در اجرا و تحقق این امر، فعالیت های گردش گری مان را با کشورهای مختلف توسعه بدهیم. در این عرصه توسعه همکاری های گردش گری با روسیه دارای اهمیت خاصی است و اطمینان داریم با مدیریت مناسب، شاهد افزایش شمار گردش گران روس در ایران، در سال های آتی خواهیم بود.

وی با اشاره به دیدار خود با "اولگ سافونوف" رئیس آژانس گردش گری فدرال روسیه نیز گفت: در این دیدار مسایل مربوط به همکاری های گردش گری ایران و روسیه و راه کارهای توسعه آن بررسی و هم چنین پیشنهادهای هر دو طرف مطرح شد. رحمانی موحد این مذاکرات را سودمند خواند و افزود: دو طرف اطمینان یافتیم که برای گسترش همکاری ها در عرصه گردش گری مصمم هستیم. موضوع هایی مانند تسهیلات صدور روادید برای سفر گردش گران به ایران و روسیه، امکان لغو ویزا برای گروه های گردش گری، حمل و نقل و برقراری پروازهای منظم به مقصد ایران و روسیه مطرح و بررسی شد و دو طرف دیدگاه های خود را اعلام کردند.

معاون گردش گری سازمان میراث فرهنگی سپس به دعوت از رئیس آژانس گردش گری فدرال روسیه برای شرکت در نمایشگاه بین المللی گردش گری تهران که ماه آینده برگزار می شود، اشاره نمود و افزود: سافونوف این دعوت را پذیرفت و ابراز اطمینان کرد که در مذاکرات تهران، توسعه همکاری های گردش گری دو کشور پی گیری شود.

رحمانی موحد در ادامه، گفت: در شرایط کنونی که سفر گردش گران روسی به مصر و ترکیه بنا به دستور مسکو و به دلایل امنیتی متوقف شده است و روسیه در جست و جوی مقاصد جدید گردش گری است، ایران می تواند با توجه به توان مندی های بسیار بالا از جمله اقلیم چهار فصل و امکانات برای ورزش های دریایی و زمستانی و دیگر مزیت ها پذیرای بخش قابل توجهی از گردش گران روسی باشد.

ایشان هم چنین به وجود جمعیت بزرگ ٢۵ میلیون مسلمانان در روسیه به عنوان عامل مهم دیگر در توسعه همکاری ها اشاره کرد و افزود که این فاکتور در کنار دلایل دیگری هم چون نزدیکی جغرافیایی و اشتراکات نسبی فرهنگی و اخلاقی مردم دو کشور می تواند روابط گردش گری را توسعه دهد. وی نیز به برگزاری نشست مدیران و نمایندگان شرکت های تورگردان روسی در مسکو اشاره کرد که نشست در فضای خوب و کاربردی برگزار و پیشنهادهای مختلفی برای توسعه همکاری های گردش گری و حل مشکلات مطرح شد.

معاون گردش گری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری خاطر نشان کرد: ایران جزو ۱۰ کشور دارای بیش ترین جاذبه های گردش گری است و با توجه خاص دولت به این بخش و سرمایه گذاری هایی که در زیر ساخت ها صورت گرفته، در این عرصه موفق می شویم.


!سند همکاری ‌های گردش گری ایران و فرانسه به امضاء می ‌رسد

در سفر "مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری به کشور فرانسه، سند همکاری های گردش گری بین دو کشور ایران و فرانسه به امضاء خواهد رسید.

به گزارش میراث آریا، "مسعود سلطانی فر"، به منظور انجام مذاکرات و تعاملات دو جانبه و امضای اسناد همکاری های گردش گری و پژوهشی امروز، سه شنبه ٦ بهمن ماه در معیت رییس جمهور کشورمان عازم فرانسه می شود. بر اساس این خبر، یادداشت هم کاری گردش گری دو کشور با هدف ارتقای روابط دو جانبه، تسهیل افزایش شمار مسافران دو کشور، ارتقای توسعه منابع انسانی در زمینه صنعت گردش گری و نیز بازاریابی و توسعه گردش گری کوهستان و طبیعت گردی میان طرفین امضاء می شود. هم چنین مذاکره با مسئولان ذی ربط در خصوص اجرای پروژه های همکاری در زمینه های پژوهش، موزه داری، انتشارات، باستان شناسی و حفاظت آثار، فعالیت های آموزشی و تبادل کارشناسان و اساتید از دیگر برنامه های "مسعود سلطانی فر" در این سفر می باشد که قرار است در قالب یادداشت تفاهم همکاری و پژوهش با موزه لوور فرانسه به امضاء برسد. علاوه بر آن، دیداری عمومی بین معاون رئیس جمهور با سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی فرانسه، به منظور تشریح زمینه های همکاری و سرمایه گذاری در ایران به ویژه در دوران پساتحریم برگزار خواهد شد. گفتنی است که نمایشگاه صنایع دستی ایران در فرانسه با حضور سلطانی فر افتتاح خواهد شد.

لازم به ذکر است، یکی از برنامه های مهم دکتر روحانی در این سفر، علاوه بر ملاقات با رییس جمهور فرانسه، دیدار با "ایرینا بوکووا" مدیر کل یونسکو می باشد که رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان نیز ایشان را همراهی نموده و مذاکراتی را در خصوص گسترش همکاری های ایران با سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد پشت سر خواهند نهاد.

گفته می شود "بهمن نامور مطلق" معاون صنایع دستی و به همراه جمعی از هنرمندان کشور عزیزمان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی را در این سفر همراهی می نمایند.


تخت جمشید رکورد دار بازدید گردش گران نوروزی از پایگاه های جهانی

"تخت جمشید شیراز" بیش ترین آمار بازدید از سوی گردش گران نوروزی را به خود اختصاص داده است.

مدیر کل دفتر پایگاه های جهانی، درباره شمار بازدید کنندگان آثار جهانی ثبت شده در یونسکو، بیان نمود: تخت جمشید در بین آثار جهانی ایران با حدود ۴۵٦۴٨٦ نفر بازدید کننده در ١٢ روز نخست فروردین ماه، رتبه اول را به خود اختصاص داد.

به گفته فرهاد عزیزی از ١٩ اثر و محوطه جهانی موجود در ایران بیش ترین بازدید از محوطه جهانی پارسه (تخت جمشید) صورت گرفته و پایگاه هایی چون باغ ارم، کاخ گلستان، پاسارگاد، میدان نقش جهان، باغ چهل ستون، شوش، شهر سوخته و سازه های آبی شوشتر به ترتیب در رتبه های بعدی قرار می گیرند.

مدیر کل دفتر پایگاه های جهانی در پایان اظهار داشت: میدان تاریخی نقش جهان اصفهان به عنوان یکی از وسیع ترین میادین تاریخی جهان، به دلیل قرار گیری در ساختار اصلی شهر، همه ساله پذیرای میلیون ها گردش گر داخلی و خارجی می باشد؛ اما در ارایه ی آمار از این محوطه تاریخی، آمار بازدید با پرداخت ورودیه ی سه اثر تاریخی موجود در چهار سوی این میدان تاریخی یعنی مسجد جامع عباسی، کاخ عالی قاپو و مسجد شیخ لطف الله لحاظ می شود.


فقط آمارهای ما اعتبار دارد ...

در حالی که با پایان سفرهای نوروز با آمارهای متفاوت اعم از کاهش ۳۵ درصدی سفر، افزایش ١۰ درصدی اقامت و افزایش ١ درصدی تردد رو به رو هستیم، رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر تاکید دارد: فقط آمارهایی که از سوی این ستاد اعلام می شود اعتبار دارد.

هر ساله با اتمام تعطیلات نوروزی، بازار اعلام آمارها از سوی مسئولان داغ می شود. در این آمارها از تعداد تردد جاده ای تا میزان سفر و اقامت، به روش های مختلف سنجیده و نهایتاً به اطلاع مخاطبان می رسد.

البته این نتایج، جذابیت هایی نیز دارد چنان که هر یک از مسئولان، آمارهای متفاوتی ارائه می دهند و در عین حال آمارهای سایرین را قبول ندارند.

امسال نیز از این قاعده مستنثنی نبود چنان که از یک سو معاون گردش گری از افزایش ١۰ درصدی اقامت و از سوی دیگر ناظر ویژه وزارت کشور از کاهش ۳۵ تا ۴۰ درصدی تعداد مسافران به علت بارش های برف و باران و وضعیت جوی به نظر نامساعد خبر داده است. درعین حال رئیس سازمان راه داری و حمل و نقل جاده‌ ای کشور از افزایش حدود ١ درصدی تردد نسبت به سال گذشته خبر می دهد.

 این در حالی است که "مرتضی رحمانی موحد" معاون گردش گری و رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر بیان داشت: دولت مأموریت اعلام آمارهای سفر و هماهنگیهای آن را به ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر محول کردهاست و هر آمار دیگری که از مرجعی غیر از این ستاد منتشر شود اعتبار نخواهد داشت و آن چه توسط این پایگاه مطرح می گردد معتبر می باشد و نیز اعلام آمار، وظیفه قانونی ستاد است.

هم چنین "رحمانی موحد" در خصوص این که آیا ذائقه گردش گران در حال تغییر به سوی اقامت های مناسب است؟ تصریح کرد: در باب این سخن که اقامت در هتل بهتر است یا مسافرخانه و چادر، باید به طور مفصل بررسی هایی صورت گیرد. در حال حاضر نیز اقامت در چادر در مکان‌ های متفرقه و پراکنده در قالب یک طرح منسجم، زیر نظر شهرداریها و فرمان داری‌ ها سازمان دهی شدهاست.

معاون گردش گری ادامه می دهد: هنوز زود است که بگوییم این تغییر برای اقامت در هتلها اتفاق افتاده‌ اما در حوزه اقامت‌ های پرانده در چادرها سامان دهی انجام گرفتهاست و دیگر در گوشه و کنار شهرها شاهد بر پا شدن چادرها نیستیم. در سال جاری حدود ۴۰ درصد اقامت گاه‌ ها دارای چادر بودند.


نخستین قطار موزه صلح فردا از مشهد حرکت می کند!

موزه سیار کودک با عنوان "کودک، صلح و فرهنگ" در سیاره زمین، وابسته به مؤسسه ملی فرهنگ سازان کودکان پارس، برای اجرای برنامه های فرهنگی خود، برای اولین بار در قالب "قطار موزه صلح" فردا حرکت خود را از مشهد مقدس آغاز می کند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری خراسان رضوی، این قطار با هدف معرفی فرهنگ صلح و تقویت گردش گری و آشنایی هر چه بیش تر کودکان و نوجوانان با موضوعات صلح و گردش گری از ایستگاه راه آهن مشهد شروع به حرکت خواهد نمود.

"سوسن نیک ذات" بنیان گذار موزه سیار صلح در این خصوص گفت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، موزه سیار صلح فردا برای اولین بار با حضور در قطار مسیر مشهد- تبریز با فرا خواندن کودکان در رستوران قطار به صورت کاملاً رایگان و با هدف ترویج صلح و آشنایی کودکان با مفاهیم "صلح" و "نوع دوستی"، برنامه های فرهنگی خود را به اجرا و نمایش خواهد گذارد.

وی با بیان این که این کار فرهنگی برای اولین بار در کشور در حال اجراست، افزود: این حرکت فرهنگی با هم کاری راه آهن خراسان رضوی انجام و در اولین مرحله اجرای آن، موزه سیار صلح در قطار مسیر مشهد- تبریز به معرفی صلح و تقویت گردش گری می پردازد. بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته این حرکت فرهنگی در روزهای آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد و موزه سیار صلح در سایر مسیرهای ریلی کشور نیز به اجرای برنامه های خود خواهد پرداخت. اولین قطار موزه صلح فردا ساعت٧:٣۰ صبح حرکت خود را از ایستگاه راه آهن مشهد به مقصد تبریز آغاز خواهد نمود. این موزه با مجوز رسمی اداره کل موزه های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری کشور از چند سال پیش فعالیت رسمی خود را در خراسان رضوی آغاز کرده است و برنامه های ارزش مندی را در مناسبت های مختلف اجرا می کند.


گردش گری هم چنان بدون برند است ...

با وجود آن که سال هاست مسئولان از توسعه گردش گری و افزایش تعداد گردش گران ورودی خبر می دهند اما هنوز برند این صنعت معرفی نشده است و گفته می شود کارشناسان در حال بررسی این امر هستند.

در حالی قرار است سومین جشنواره مشارکت ملی گردش گری با تمرکز بر "گردش گری حلال" برگزارشود که هنوز برند گردش گری ایران مشخص نیست و به گفته معاون گردش گری، کارشناسان در کار گروه برند هم چنان در حال بررسی و مطالعه هستند.

"مرتضی رحمانی موحد" با بیان این صحبت ها اظهار داشت: پس از برگزاری همایش برند در اصفهان، کار گروه برند با حضور اساتید و کارشناسان تشکیل شد و در حال حاضر نیز در صدد مشخص کردن و بررسی ضوابط هستند. همان گونه که در آن همایش تاکید شد، باید در مرحله نخست بدانیم چند برند برای گردش گری ایران در نظر داریم و برای چه مدت زمانی اجرایی خواهند شد؛ در عین حال باید به این مهم برسیم که چگونه برندی را برای این صنعت مد نظر داریم. تمام این نکات در حال بررسی می باشد و هنوز خروجی تحقیقات از کارگروه برند منتشر نشده است. اما قطعاً یکی از خروجی های این کار گروه گردش گری حلال خواهد بود.

معاون گردش گری با تأکید بر آن که گردش گری حلال یکی از برندهای ایران خواهد بود ادامه داد: در این حوزه، یک بحث جهانی درباره حلال وجود دارد که شامل استانداردهای بهداشت، غذا و دارو می‌ شود. متولی صدور گواهی آن، مرکز تحقیقات اتاق اسلامی است که دبیرخانه آن در تهران مستقر شده. استانداردهای حلال را احصاء کرده ایم و متولی این امر هستیم و امید است بتوانیم نشان گردش گری حلال را به مجموعه های مان بدهیم. این نشان ضوابط بسیار متنوعی دارد که به زودی منتشر خواهد شد. امیدواریم در کنار برگزاری جشن واره های گردش گری به جمع بندی نهایی در این حوزه نیز برسیم چرا که در حال حاضر بیش از ٦۰ درصد گردش گران ورودی با اولویت دیدار از مقاصد زیارتی به ایران سفر میکنند.

طبق گزارش CHN، جشن واره مشارکت ملی گردش گری که دریافت آثار آن از ١۵ اردیبهشت تا ١۵ مرداد انجام خواهد شد در چهار بخش عکس حرفه‌ای و عمومی، سفرنامه‌ نویسی، ایده و فیلم برگزار می شود و به گفته معاون گردش گری از آثار ارسالی به این فستیوال در تیزرهای تبلیغاتی، بولتن ها، کاتالوگ ها و سایر بخش های معرفی ایران استفاده خواهد شد. پرداخت وام صد میلیون تومانی با کارمزد ۴ درصد نیز جایزه ایده آزاد جشن واره خواهد بود که در کنار سایر جوایز اهدا می شود.


تبلیغات سفر به ایران در کشور آلمان

با اجرایی شدن برجام، گام‌ های بلندی در حوزه گردش گری برداشته می‌ شود از آن جمله انتشار پوستری از ایران فرهنگی، تاریخی و مذهبی برای گردش گران‌ آلمانی.

در حالی که با اجرایی شدن برجام و انجام تبلیغات مثبت در خصوص ایران، تصویر ذهنی جهانیان نسبت به سرزمین مان در حال تغییر است، ایران به عنوان مقصدی ارزان قیمت برای گردش گران خارجی به شمار می ‌آید.

به گزارش CHN، در این راستا، فضا به اندازهای برای تبلیغ سفر به کشورمان باز شده‌ که یکی از آژانسها در تبلیغ تورهای سفر به ایران برای آلمانی‌ هایی که قصد سفر ٨ روزه به ایران را دارند مبلغ ١۵٩۵ یورو را در نظر گرفته‌ و در این زمینه نیز پوستری شامل تصویر بانوی ایرانی با حجاب و لبخندی با نماد آزادی و میزبانی ایرانیان از گردش گران خارجی منتشر نمودهاست. عکس هایی از میدان نقش جهان اصفهان از یک سو و باغ‌ ارم در زمره باغ‌ های ایرانی و میراث جهانی در کنار گنبد و مناره‌ های تاریخی ایران، بر روی این پوستر به عنوان مقصدی فرهنگی، تاریخی و مذهبی خودنمایی می کنند و با وجود آن که تمام داشتههای ایران در حوزه گردش گری نیستند اما گام بزرگی در حوزه ی تبلیغ و تغییر تصویر ذهنی جهانیان از ایران کویری و شترسوار است.


تلاش سوییس برای جذب گردش گران ایرانی

رؤسای جمهور ایران و سوئیس در اواخر زمستان سال گذشته در ملاقاتی با یک دیگر، تصمیم گرفتند تا همکاری‌ های دو کشور را در زمینه گردش گری افزایش دهند. "حسن روحانی" در آن دیدار اعلام کرد: ما به همه دوستان و شرکای تجاری خود در اتحادیه اروپا گفته‌ ایم که برای سرمایه‌ گذاری مشترک آماده‌ ایم.

هفته‌ی گذشته هیأت گردش گری سوییس با هدف "حقیقتیابی، معرفی ظرفیت‌ها و ارتقاء گردش گری سوییس" و با مشارکت یک شرکت ایرانی به ایران آمد تا ضمن معرفی گنجایش گردش گری‌ خود و گسترش موقعیت‌های تجاری دو کشور در این زمینه، برای انتقال دانش با بخش‌های آموزشی گردش گری ایران تعامل برقرار کند.

"فدریکو سوماروگا" رییس دفتر بازارهای نو ظهور سازمان گردش گری سوییس از انگیزهشان برای سفر به ایران و نیز کارگاه های آموزشی با مشارکت نماینده شان در ایران و دیدارهای خود با تعدادی از آژانس‌ های ایرانی، گفت: سازمان گردش گری سوییس تصمیم به کشف امکانات بازار نو ظهور ایران را دارد. در روی کرد حقیقت‌ یابی و ارتقاء، چندین شرکت اجرا کننده‌ی تورهای خروجی در ایران را ملاقات کردیم تا بتوانیم موقعیتهای تجاری را برای آینده نیز توسعه دهیم. ما به افزایش شمار گردش گران ایرانی در بازار سوییس تا دو برابر سطح فعلی و رسیدن به عدد ۵۰ هزار نفر بازید کننده در سال ٢۰٢۰ (م) علاقه‌ مندیم. حائز اهمیت است که مأموریت در زمان خوبی انجام می‌ شود چرا که تحریم‌ ها نرم‌ تر شده و رؤسایجمهور ایران و سوییس در پایان ماه فوریه روابط خوبی را برای آینده‌ی همکاری‌های دو کشور ترسیم کرده‌اند.

"الن بلی‌زر" مدیر اجرایی بازاریابی و توسعه‌ی گروه آموزشی هتل داری "Swiss Education Group" بیان داشت: این گروه شش مدرسه‌ی گردش گری و هتل داری شناخته شده در سطح جهانی را اداره میکند که در هر مدرسه دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد با تخصص مدیریت هتل، هتل داری، رستوران، گردش گری، کارآفرینی، طراحی، تشریفات، مدیریت استراحت گاهی و تجملی، مدیریت مالی و بازاریابی برگزار میشود. این گروه هم چنین دوره‌ های کارشناسی و کارشناسی ارشد در مدیریت هنر آشپزی را برگزار می نماید. همه دوره‌های آموزشی ترکیبی از بخش های تئوری و عملی می باشد و دانش جویان، دوره‌های کارآموزی را در هتل‌ های زنجیره‌ای و معروف میگذرانند که بسته به کیفیت دانش جویان به هتلهای ۴ یا ۵ ستاره وارد میشوند و در زمان کار آموزی در سوییس نیز دست مزد دریافت می‌ کنند. این گروه از هتل‌های قدیمی به‌ عنوان مرکز آموزشی دانش جویان برای هتل داری و آشپزی استفاده می‌ شود. در عین حال، دو بار در سال مدیران عامل و مدیران منابع انسانی از شرکت‌های بزرگ جهانی نیز دعوت می‌ شوند تا با دانش جویان مصاحبه کرده و آن‌ها را در شرکت‌ها و هتل‌های شان استخدام کنند.

"بلی‌زر" گفت: در سالهای اخیر بانک‌ها، شرکت‌های هواپیمایی مانند سوییس‌ ایر و امارات و کشتی رانی‌های تفریحی به این برنامه پیوستهاند که نشان گر آن است که مهارت‌های آموزشی توسط مدارس ما صرفاً به هتل‌ها محدود نمی‌ شود و مورد توجه سایر صنایع هم می باشد.

"مهدی قاسمیان" دبیر جامعه راهنمایان ایران گردی و جهان گردی که برنامهای مشترک با Swiss education & tourism و به منظور "معرفی مکان‌ها و دانشگاه‌های معتبر این کشور و چگونگی آموزش راهنمای حرفه ‌ای" برگزار کردهاست، با بیان این‌ که سوییس خواستار کار مشترک با ایران در زمینه گردش گری می باشد، تأکید کرد: دانشگاه‌های معتبر سوییس می‌ توانند پلکانی برای ارتقاء سطح دانش و علم ایرانیان در زمینه‌ی گردش کری شوند. آن ها تمام ظرفیتشان را در فیلم‌های شان نشان میدهند و سعی در پوشاندن نقص‌ها دارند، البته اگر داشته باشند. این در حالی است که کشور ما به نسبت آن ها ظرفیت‌های بهتری دارد، اما به دلیل مدیریت ضعیف نتوانستیم از آن بهره‌ای ببریم. پیشنهاد من هم کاری بیش تر با کشورهای صاحب‌ نام در زمینه گردش گری و هتل داری است تا کشورمان برای آینده‌ای درخشان در زمینهی گردشگری آماده گردد.

"رضا الوند"، نماینده Swiss Education Group در ایران نیز از آمادگی کامل این مجموعه برای همکاری دو جانبه و انتقال تجربیات ارزشمند این گروه با دانشگاه‌ها و موسسات دولتی و خصوصی و هم چنین کلیه مراکز مسافرتی و گردش گری در جهت رساندن کیفیت این خدمات به سطح بالای جهانی آن خبر داد.

"محمدرضا نفیسی آذر" نماینده سازمان گردش گری سوییس در تهران که از حدود یک سال پیش نمایندگی رسمی گردش گری ایران را در سوییس نیز به عهده گرفته، گفت: هدف ما ایجاد یک پل گردش گری بین دو کشور، نه تنها برای انتقال مسافران، بلکه جهت انتقال دانش فنی روز دنیا در کلیه زمینه‌های مرتبط به ایران است.

با وجود علاقه‌ای که سوییسی‌ها به بازار نوظهور ایران نشان داده‌اند، سیاست‌های دولت این کشور در صدور ویزا برای اتباع ایرانی، هنوز هم با سختگیری‌های گذشته همراه است و این هیأت نیز که اهدافش افزایش شمار گردش گران ایرانی در سوییس می باشد، اشاره‌ای مستقیم به تغییر سیاست‌های دولت سوییس در بخش تسهیلات سفر و صدور ویزا نداشته است.


نوزده اثر ثبت شده در یونسکو و میهمان نوازی مردمش ارزش همه چیز را دارد

مقاله ی یک مسافر استرالیایی در پرایم نیوز:

"استفان اسکارفیلد"، گردش گر اهل استرالیا که اخیراً از کشورمان دیدن کرده روز سه شنبه در مقاله ای با عنوان "ایران درهایش را به روی گردش گران باز می کند"، نوشت: دیدن ١٩ اثر ایرانی ثبت شده در یونسکو و میهمان نوازی مردم ایران زمین ارزش همه چیز را دارد.

"اسکارفیلد" استرالیایی که به شهر شیراز نیز سفر نموده بود در تارنمای "پرایم نیوز"، نوشت: به یقین ایران روی من تأثیر عمیقی گذارده. در این سفر با کشوری زیبا و مردمانی میهمان نواز برخورد کردم و هنگامی که پای تلفن مادرم از من پرسید کجا هستی؟ گفتم شیراز. او هم با صدایی خندان گفت خیلی خوب است. شاید کمی تکراری باشد که به شما بگویم در حال نگاه کردن به منظره بیرون از پنجره هتل یعنی رشته کوه زاگرس هستم که زیر نور غروب خورشید طلایی شده. پشت یک پارک سبز که بچه ها مشغول بازی و جیغ و داد هستند و در آن جا یک ستون از خانه ها هویداست. این یک غروب دل انگیز در شیراز است؛ شهر دوست داشتنی گل و بلبل و پایتخت قدیمی ایران. ولی طی فقط همین چند روز شیراز ِ غنی از فرهنگ و بوستان جای خودش را در قلب من باز کرد؛ ایران به یقین روی من تاثیر عمیقی گذاشته است.

وی در ادامه با اشاره به توافق ایران و گروه ١+۵ و اجرای برنامه جامع اقدام مشترک از ژانویه امسال، نوشت: آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران ابعاد برنامه اتمی خود را کاهش می دهد و در نتیجه تحریم های فلج کننده اقتصادی برداشته خواهند شد. بعد از این ماجرا تقریباً به طور خیلی آنی، نگاه جهان به ایران و اظهار نظرها در مورد آن تغییر کرد. در ماه آوریل سال گذشته نیز "جولی بیشاپ" وزیر امور خارجه استرالیا بعد از ١٢ سال به ایران آمد. در ماه مارس امسال هم، وی میزبان "محمدجواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران در ساختمان مجلس استرالیا در کانبرا بود.

وی نوشت: هواپیمایی فرانسه (ایر فرانس) بلافصله، از برنامه ریزی برای سه پرواز هفتگی از پاریس به تهران خبر داد. من خودم نیز با خط هوایی امارات از دبی به شیراز پرواز کردم. در انگلستان هم، ایران در صدر فهرست "کشورهایی که باید ببینید" قرار گرفته است. حتی در آمریکا نیز موج ناگهانی از جهان گردان مشتاق به وجود آمد و "سلطانی فر" اظهار داشت که در سال گذشته، سه هزار و ۴۰۰ نفر از ایران دیدن کردند.

"استفان اسکارفیلد" با اشاره به این که در روزهای اقامتش در ایران، گروه های جهان گرد مختلفی از فرانسه، هلند، آلمان، استرالیا و آمریکا را دیده، نوشت: مقامات رسمی دولت ایران می گویند، پنج میلیون جهان گرد در سال ٢۰١۴ به ایران آمده اند و آن ها قصد جذب تعداد بیشتری مسافر خارجی را دارند تا در سال ٢۰٢۵ این عدد به ٢۰ میلیون برسد.

وی به نقل از "مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری ایران، نوشت: باید منتظر سونامی جهان گردان خارجی باشیم. در دوره پسا تحریم، جهان گردی صنعتی خواهد بود که بیش از هر بخش دیگری جان خواهد گرفت و به یقین به منزله موتوری برای بیرون بردن اقتصاد ایران از رکود به شمار می رود.

وی با اشاره به اعمال تحریم های ناعادلانه غرب علیه ایران طی سال های گذشته، نوشت: تحریم ها روی ایران تأثیر داشته اند، ولی هم چنان زیرساخت ها در وضعیت مناسبی قرار دارند. جاده ها و هتل ها خوب هستند، ولی برای مثال تحریم ها باعث کمبود هواپیما در ایران شده است.

به تازگی خبر عقد قراردادی بین یک شرکت ایرانی با گروه "آکور هتلز"، به منظور استفاده از نام های تجاری "نواتل" و "ایبیس" به مدت ١۵ سال به گوش رسید که به نوبه ی خود نخستین قرارداد از این نوع در طول سه دهه گذشته می باشد. من در هتل جدید "ایبیس" در فرودگاه بین المللی تهران اقامت دارم که ساختمانی مشترک با "نواتل" دارد.

او در ادامه نوشت: ایران بخش اصلی تور گردش گری شرکت "تراول دایرکتورز" با نام "گنجینه های باستانی پارسی و تور قفقاز" است که از این کشور به سمت ارمنستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان می رود. "تونی ایوانز" مدیر شرکتی که در تمام جهان با تحقیق و مطالعه، تورهای گردش گری را طراحی می کند، می گوید: من غافل گیر کردن مردم و تغییر ذهنیت ها را دوست دارم. به نظرم ایران یکی از امن ترین کشورهای دنیاست و مردمی خوب، با اخلاق و تحصیل کرده دارد.

"استفان اسکارفیلد" در مقاله خود در مورد ایران نوشت: این جا، کشوری با تاریخ طولانی، گنجینه های فرهنگی، معماری اسلامی، باغ ها و بوستان های زیبا و مردمانی میهمان نواز است. در شیراز در یکی از رستوران های سنتی اش شام می خورم و در بیرون در باغی زیبا طعم کباب های معروف ایرانی را به وضوح می چشم. در تمام رستوران ها، ماست و البته پنیر فتای معروف ایرانی وجود دارد. کباب، انار، گردو، زعفران، خرما و ارده؛ این جا همه چیز هست و همین جا هم کشت می شود. خمیر نان با دستان ماهر نانوا پهن و بعد روی سنگ های داغ در تنور پخته می شود. معروف ترین نوع نان، سنگک بوده که کمی برشته و خرد شده است و دارای طعمی فوق العاده خوش مزه می باشد. به هر کجا که می روم، در بازارهای سنتی یا آثار باستانی، در بوستان ها و یا خیابان ها، مردم می خندد و از من می پرسند "اهل کجا هستی؟" راهنمای تور می گوید: این بخشی از فرهنگ ماست که شما را به عنوان میهمان در کشور خود بشناسیم و بپذیزیم.

"استفان اسکارفیلد" در پایان مقاله خود در "پرایم نیوز" استرالیا نوشت: رفتن به ایران شرایطی دارد، ولی ١٩ اثر ثبت شده در یونسکو و میهمان نوازی مردمش ارزش همه چیز را دارد.


گردش گری الکترونیک و اما و اگرهای آن!

با شروع تعطیلات تابستان و گسترش تبلیغات و فروش اینترنتی بسته های سفر، اما و اگرهای چگونگی بهره گیری از گردش گری الکترونیک به چالشی بزرگ پیش روی توسعه این صنعت تبدیل شده است.

آهنگ دگرگونی گردش گری طی دهه ۱۹۹۰ و سال های گذشته از هزاره جدید روندی شتابان داشته چنان که "پون" (۱۹۹۳) در این باره نوشت: با توجه به توسعه صنعت الکترونیک، دستگاه های رایانه ای و گسترش ابزارهای ارتباطی، امکاناتی برای همگان فراهم آمده که از آن در راستای فراگیری، پردازش، تجزیه و تحلیل، ذخیره، بازیابی، پخش و نشر و به کارگیری اطلاعات بهره برداری شود. این بدان معناست که کاربرد گسترده الکترونیک، دستگاه های رایانه ای و نیز فناوری های اطلاعاتی به طور فزاینده ای برای کمک به راه اندازی و پیشرفت فرایندهای کسب و کار در گردش گری به کار می روند.

انقلاب واقعی در بخش گردش گری در شرایطی رخ داد که از آن به عنوان دوره رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICTs) یاد می شود. در شرایط کنونی با توجه به آهنگ شتاب تغییرات تکنولوژی آن چه مورد پرسش قرار می گیرد "چگونگی روند تحولات در آینده" است. بنابراین افرادی در زمینه این صنعت موفق خواهند بود که اهمیت کاربرد ICTs را در بخش های مدیریت و تولید گردش گری به خوبی دریابند و به شناخت درستی از آن برسند و از نیازها و پیشنهادات موجود آگاهی داشته و به اطلاع رسانی و مذاکره و گفت و گو بپردازند. آن چه مسلم است این که با توجه به حضور تکنولوژی در زندگی معاصر و شکل گیری آن در دنیای مجازی، این نوع توسعه در حوزه گردش گری نیز با مشکلاتی همراه می باشد. از یک سو، بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی با مشکلات سود دهی درگیر هستند چرا که هزینه های بسیار بالایی برای سرمایه گذاری در زمینه فناوری متحمل می شوند. از دیگر سو وجود نارضایتی رو به رشد مابین برخی مشتریان نسبت به خرید آنلاین تولیدات گردش گری به دلیل مشکلات امنیتی خرید اینترنتی و کلاه برداری ها باعث ایجاد مشکلات عدیده ای در این زمینه شده است. در واقع مشتریان با حجم گسترده و اشباع کننده اطلاعات آنلاین اینترنتی روبه رو شده اند که منبع و مأخذ بسیاری از آن ها معتبر و قابل اطمینان نیست.

اما همان گونه که این عرصه می تواند نقشی مثبت و مؤثر برای توسعه گردش گری ایفا کند، عدم مدیریت صحیح آن نیز می تواند این صنعت را با چالش هایی روبه رو سازد چنان که در آستانه آغاز سفرهای تابستانی، رییس جامعه گردش گری الکترونیکی ایران نسبت به افزایش تعداد سایت‌های نامعتبری که خدمات گردش گری عرضه می‌ کنند، هشدار داده و عنوان کرده است: افزایش تعداد این سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی با انتشار قیمت‌های جذاب و وسوسه‌ برانگیز و البته ارزانتر از محصولات دفاتر خدمات مسافرتی سبب گرایش بسیاری از مردم به این سایت‌های اینترنتی و حتی تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی شده است.

به گزارش CHN بسیاری از سازمان های گردش گری منطقه ای از طریق مراکز اطلاعات گردش گری دست رسی به اطلاعات را ممکن می سازند. با این وجود یکی از پیامدهای توسعه سازمان های گردش گری منطقه ای بازگشایی یک بازار جدید در مقیاس جهانی بوده که با پیشرفت اینترنت و سیستم های مدیریت مقصد همراه گردیده. تمام این عوامل سبب شده تا بالاخره "طرح سامان دهی فعالان گردش گری در فضای مجازی" و در پی آن کسب گواهی نامه لازم به عنوان روند صدور مجوز فعالیت گردش گری در فضای مجازی از سوی معاونت گردش گری اعلام شود. 

"مرتضی رحمانی موحد" در این باره می گوید: نظر به توسعه روزافزون فن آوری اطلاعات و توان مندی های فضای مجازی در راستای تأمین نیازهای بازاریابی، تبلیغات و خدمات صنعت توریسم و هم راستا با آن ارائه برخی فعالیت های غیر مجاز و فاقد استانداردهای لازم، دستورالعمل "ارائه خدمات مسافرتی و گردش گری در فضای مجازی" و الحاقیه آن با عنوان "شیوه نامه ایجاد سامانه بازاریابی و فروش خدمات سیاحتی و گردش گری در فضای مجازی" به کلیه ادارات کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری استان های کشور ابلاغ شد.

به گفته وی، در پی این اقدام هم اکنون سامانه "طرح سامان دهی فعالان گردش گری در فضای مجازی" به آدرس tnamad.ichto.ir در اختیار سه گروه از فعالین این عرصه قرار گرفته است؛ نخست افرادی که پیش از این در قالب دفاتر خدمات مسافرتی، مراکز اقامتی و سایر تأسیسات گردش گری از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری مجوز فعالیت فیزیکی دریافت کرده اند و حال مشغول ارائه خدمات در فضای مجازی هستند. گروه دوم اشخاصی که به صورت آزاد در این حوزه به ارائه خدمات مجازی می پردازند و گروه سوم افرادی که قصد آغاز کسب و کار در بخش گردش گری مجازی را دارند.

به گزارش CHN پس از تأیید اولیه مدارک در این سایت، صلاحیت تخصصی متقاضی در اداره کل استان مربوطه بررسی و با تشکیل کمیته و اظهار نظر تیم کارشناسی، جهت تایید نهایی به اداره کل نظارت و ارزیابی خدمات گردش گری ارسال می گردد تا در صورت تایید نهایی، گواهی نامه "ارائه خدمات گردش گری در فضای مجازی" صادر و در پی آن "نماد اعتماد الکترونیک" توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک صادر شود.

در عین حال تأکید می کنیم برای رزرو و خرید بلیت هواپیما، هتل، روادید، تور، بیمه و سایر خدمات سفر، حتماً از وبسایت شرکت‌های مسافرتی و گردش گری مجاز استفاده نمایید. هم چنین باید تعهدات درج شده مربوط به هر یک از خدمات سفر به دقت مطالعه شود و نسخه‌ای از قرار داد و شرایط آن شامل زمان ورود و خروج، امکانات، تشکیلات و سایر جزئیات سفر را حتماً بررسی و دریافت کنید.


مدیریت گردش گری در آستانه تعطیلات عید فطر چه چیزی را به بازار عرضه می کند!؟

با وجود آن که توزیع سفر یکی از مهم ترین دغدغه های مسئولان گردش گری است اما آن چه برای عرضه به بازار ارائه می شود بسیار محدود به چند بسته سفر به کشورهای همسایه می باشد.

به طور معمول مدیریت در متن فضای رسمی یا سازمان ها انجام می شود و مردم درون آن ها از کسب و کارهای کوچک گرفته تا بنگاه های چند ملیتی، در میان عناصری که در حال مدیرت هستند زندگی می کنند. در این زمینه، سازمان ها از برآیند روابط متقابل و پیچیده مردم، اهداف و پول ایجاد می شود تا تولید و توزیع کالاهای مصرفی و خدمات مورد نیاز ایشان و کسب و کارهای دیگر را میسر سازد. اهمیت این اُرگان ها در گردش گری بر پایه میزان توانایی شان در زمینه تحقق اهداف عمومی مانند فروش تعطیلات به گردش گران برای کسب سود، مشخص می گردد. به طور مثال فعالان این عرصه در ایران، برای تعطیلات بسته هایی را به فروش می رسانند که اغلب توسط چند آژانس تهیه شده اند و سایر دفاتر خدمات مسافرتی تنها فروشنده هستند و خود به تنهایی هیچ خلاقیتی در تعریف بسته های سفر ندارند.

آگهی روزنامه ها یا پیام های کوتاه ارسالی، مخاطب را به این نتیجه می رساند که تورهایی مانند آنتالیا، ترکیه، روسیه و ارمنستان در صدر بسته های پیشنهادی جای دارند و همواره با نرخ های متنوع از ٩۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون تومان ارائه می شوند. این در حالی است که مسائل مربوط به عرضه گردش گری بیان گر آن می باشد که بخش توریسم در فضای کسب و کار به شکل پویا عمل می کند و همواره از سلیقه ها و علایق مسافران پیروی می کند و نیز محیط قانونی که گردش گر در چارچوب آن حرکت می نماید دست خوش تغییر و تحول می شود. با این وجود، شاهد حضور بازارهای جدید در عرصه گردش گری نیستیم چرا که تنها چند بسته محدود برای آن وجود دارد.

نبود آژانس ها یا مراکز خاص برای تعریف بسته ها و مسیرهای جدید از یک سو و نبود ساز و کار مناسب جهت مدیریت این مهم از دیگر سو سبب گردیده تا مقاصد مسافران ایرانی به ترکیه، روسیه، دبی و گاهاً مالزی و تایلند محدود شود. البته نمی توان از هزینه های هنگفت سفرهای اروپایی و آفریقا برای عدم تحقق این هدف چشم پوشی نمود با این وجود هم چنان در تعطیلاتی مانند عید فطر و نیمه شعبان شاهد پر رنگ شدن تبلیغات سفرهای خارجی به خصوص ورود به کشورهای همسایه هستیم. نباید فراموش کرد که جهان امروز و محیط کسب و کار در معرض تغییرات سریع و مداوم قرار دارد، بنابراین وجود مدیریتی کارآمد، پاسخ گو و راه بردی در بخش خصوصی و دولتی حیاتی است تا بتواند با تمرکز بر خواسته های واقعی مصرف کنندگان توانایی رقابت پذیری خود را در بازار جهانی تقویت کند. بهره گیری مناسب از روش های کاهش هزینه و استراتژی های رشد نیز در این زمینه می تواند راه گشا باشد.

به طور کلی می توان عناصر تأثیرگذار بر بازار گردش گری را به دو بخش عوامل تعیین کننده و انگیزه ها تقسیم کرد. در حقیقت، عوامل تعیین کننده به عوامل بیرونی که تقاضای کلی برای گردش گری را در درون جامعه یا در بین جمعیت خاص شکل می دهند، باز می گردد. این گونه عوامل در همه مناطق جهان یکسان هستند و نه تنها در تعریف بسته های سفرهای خارجی بلکه در تعریف بسته های سفرهای ورودی نیز تأثیر گذارند. از دیگر سو انگیزه ها نیز به عوامل شخصی باز می گردد که به طور مستقیم به افراد مرتبط می شود و خواسته ها و امیال ایشان را بیان می کند و در عین حال نیز می تواند تحت تأثیر ویژگی های درون فردی مانند میزان آگاهی و شخصیت افراد و سایر ویژگی ها مانند نوع فرهنگ، سن و جنسیت قرار گیرد.

تقاضای اوقات فراغت نیز برآیند عناصر مختلفی نظیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، جمعیت شناختی، روان شناختی و فردی می باشد که قطعاً فاکتورهای دیگری مانند سیاست دولت، ارتباطات، رسانه ها، بازاریابی، مسائل اجتماعی، تحولات اقتصادی، تکنولوژی و دانش نیز بر این مهم تأثیر گذاراند. در چنین شرایطی است که با وجود انتشار اخباری از بمب گذاری و نا امنی در ترکیه، باز شاهد تبلیغ بسته های سفر به استانبول و آنتالیا آن هم با قیمت های باور نکردی ۶۰۰ یا ٧۰۰ هزار تومان هستیم.

عوامل اجتماعی و عقیدتی از یک سو و عناصر اقتصادی و سیاسی از دیگر سو، تأثیرات شگرفی در حوزه مدیریت و عرضه گردش گری دارند به طوری که منجر به تعریف بسته های سفر و محدودیت هایی در این حوزه برای گردش گران می شود.

با این وجود، آیا بسته های سفرهای ایرانی تنها باید در قالب آن چه تاکنون ارائه شده محدود باشد یا می توان ساز و کار نوینی برای آن تعریف و عرضه کرد؟


تاثیر نا آرامی‌های ترکیه بر حمل و نقل جاده‌ای و ترانزیت ایران

کودتای نافرجام ارتش ترکیه در بامداد روز شنبه ۲٦ تیرماه به طور مستقیم باعث اختلال در سیستم حمل و نقل جاده‌ای و انتقال بار و مسافر به داخل و ترانزیت به خارج از کشور گردید به طوری که سه مرز "بازرگان"، "رازی" و "سرو" تحت تأثیر آشوب داخلی این کشور چندین ساعت مسدود شد؛ اما در نهایت با پی گیری‌های دستاندرکاران این حوزه تاکنون، مسافران بازمانده به کشورهای شان منتقل شده‌اند.

اولین اخبار، حاکی از مستقر شدن یگانی از ارتش ترکیه در مدخل پل "بسفر" در استانبول و مسدود شدن مسیر حرکت خودروها بود و بعد از آن هم اخباری از تیراندازی در آنکارا و پرواز جنگنده‌ها با ارتفاع کم به گوش رسید. در ادامه نیروهای ارتش توانستند برای ساعاتی کنترل تلویزیون دولتی TRT و فرودگاه "آتاتورک" استانبول را به دست بگیرند اما مردم با حضور در خیابان‌ها، مجدداً این ساختمان‌ ها را از دست عوامل کودتا آزاد کردند.

با توجه به همسایگی ایران و ترکیه، در همین مدت کوتاه کودتا، اتفاقات مهمی در حوزه حمل و نقل جاده‌ای رخ داد که از ساعت ۴ صبح روز شنبه ۲٦ تیرماه با توقف تردد از طریق مرزهای دو کشور بروز کرد.

در همین راستا "عبدالحسین علی اکبری" مدیر کل حمل و نقل پایانه‌های آذربایجان غربی، از لغو تردد جاده‌ای بار و مسافر در مرزهای مشترک با ترکیه از ساعت چهار صبح روز شنبه خبر داد و گفت: علت لغو ترددها به دلیل عدم حضور کارمندان و کارکنان کشور همسایه برای رسیدگی به امور تردد مرزی است. به طوری که آخرین رفت و آمد میان دو کشور از مرز "بازرگان" و در ساعت چهار صبح ۲٦ تیرماه رخ داد و بر اساس آن عده‌ای از هم وطنان به داخل مرزهای کشور وارد شدند؛ سپس کارمندان و کارکنان گمرک و پایانه ترکیه در مرز "گوربلاغ" محل کار خود را ترک کردند.

باید خاطرنشان کرد که هیچ گونه دستوری مبنی بر توقف، انسداد یا بسته شدن مرز از سوی ایران ابلاغ نشد و نیروهای نظامی در حال آماده باش قرار داشتند تا پس از مشخص شدن وضعیت داخلی ترکیه برای شرایط جدید تصمیم گیری نمایند.

"پرویز تقوی" ناظر گمرکات آذربایجان غربی نیز با توجه به کشف کامیون حامل مواد منفجره در مرز "گوربولاغ" ترکیه طی چند روز گذشته، بیان کرد: خوش بختانه حساسیت‌ها از قبل وجود داشت و همه دستگاه‌های متولی به ویژه در خصوص کالاهای ترانزیتی، با کنترل و نظارت بیشتری عمل کردند. در حال حاضر صف‌هایی از کامیون‌ ها در مرز تشکیل شده و شب گذشته "اداره ترانزیت گمرک" به "گمرکات کشور" ابلاغ کرد که برای خروجی مرز "بازرگان" سندی صادر نشود. "وی همان موقع تأکید نمود که اگر مرز ترکیه به حالت عادی بازگردد وضعیت تجارت و تردد کامیون‌های ترانزیتی به حالت عادی بازخواهد گشت". جای نگرانی نیست چراکه در صورت بسته ماندن مرزها در کشور ترکیه، جهت جلوگیری از ترافیک و توقف کامیون‌ها، احتمالاً مرز "جلفا" و "نخجوان" جای گزین خواهند شد.

"سید جلال ابراهیمی" دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه نیز در همین رابطه تصریح کرد: صادرات ایران به ترکیه در پی اتفاقات و کودتای ترکیه متوقف نشده اما در حال حاضر به دلیل حفظ امنیت کامیون‌ها و بار، مرزهای زمینی و هوایی با ترکیه تا رسیدن به وضعیت ثبات بسته خواهد بود. لذا توصیه می‌ شود کامیون‌ها با توجه به شرایط شرق ترکیه برای حفظ امنیت به صورت گروهی و کاروانی حرکت کنند. در مورد شرایط حملو نقل و مسائل مربوط به ترانزیت نیز طبق دستورالعملی که از سوی دولت اعلام شده، فعلاَ کلیه مرزهای هوایی ایران و ترکیه و مرزهای زمینی "بازرگان" و "سرو" و هم چنین کلیه ترانزیت‌ها از طریق منطقه آزاد "ماکو"، تا رسیدن به وضعیت ثبات سیاسی و مشخص شدن وضعیت عبور و مرور بسته خواهد بود.

بعد از ظهر روز گذشته، سازمان راه داری و حمل و نقل جاده‌ای در اطلاعیه‌ ای اعلام کرد: بعد از توقف تردد از گذرگاه‌های زمینی آذربایجان غربی در جوار کشور ترکیه در پی حوادث و رخ دادهای شب گذشته این کشور، پی گیریها و رای زنی‌ها برای از سرگیری تردد به ویژه برای بازگشت مسافران به کشورهای مبدأ انجام شد و از ساعاتی پیش رفت و آمد مسافران در این مبادی ورودی و خروجی آغاز گردید.

در واقع تردد مسافران از پایانه مرزی "بازرگان" از ساعت ۱۲ ظهر روز شنبه ۲٦ تیرماه و نیز تردد مسافران از پایانه مرزی "رازی" شروع و از طرف دو کشور جمهوری اسلامی ایران و کشور ترکیه امکان ترخیص و پذیرش مسافران ترکیه ای و ایرانی فراهم شد. در پایانه مرزی "سرو" نیز رفت و آمد مسافران با این شرایط به صورت پیاده برقرار گردید. البته در پی وقوع حوادث و اتفاقات شب قبل در کشور ترکیه و در کم تر از ۲۴ ساعت، اوضاع در پایانه های مشترک مرزی جاده ای دو کشور به حال عادی و روال گذشته درآمد. سرانجام سازمان راه داری و حمل و نقل جاده ای بعد از ظهر روز شنبه از عادی شدن تردد میان ایران و ترکیه خبر داد که به دنبال آن حمل و نقل مسافر و کالا و عبور کامیون و سایر خودروها، پس از چند ساعت توقف، در پایانه مرزی "بازرگان" بدون هیچ محدودیتی به جریان درآمد و مطابق شرایط روزهای قبل انجام پذیرفت. از همان زمان این شرایط نیز در مرز "سرو" برقرار گردید به طوری که رفت و آمد مسافران پیاده همانند گذشته بدون هیچ مشکل در حال انجام است.

طبق گزارش اداره کل حمل و نقل و پایانه‌های آذربایجان غربی از ۴:۰۰ صبح روز شنبه ۲٦ تیرماه تا ساعت ۱۷:۰۰ بعد از ظهر همان روز هیچ ترددی میان دو کشور صورت نگرفت.

گفتنی است، روزانه به طور میانگین ۸۵۰ دستگاه کامیون از مرز مشترک دو کشور و ۳٦۰ هزار مسافر در سه ماه ابتدای سال جاری از مرز "بازرگان" تا قبل از کودتای ترکیه تردد داشتند.


ابهام در دیپلماسی گردش گری ایران

اگرچه در سال های اخیر بارها سخن از عبارت "دیپلماسی گردش گری" رفته اما در ایران هنوز چارچوب روشنی در این زمینه تعریف نشده است.

تقریباً دو سال پیش هنگامی که "مرتضی رحمانی موحد" معاون گردش گری کشور در حاشیه مراسم معارفه خود در جمع خبرنگاران حضور یافت، اعلام کرد که برنامهریزی، تدوین و اجرا از جمله مشکلات این حوزه هستند که برای بر طرف کردن آن باید بحث حمایت، هدایت و نظارت را پیشه کرد و از طرفی دیگر باید دیپلماسی گردش گری را مد نظر قرار داد. وی با کوله باری از تجربه از فعالیت خود در وزارت خارجه، تأکید داشت که: آن چیزی که ما به دنبال آن هستیم دیپلماسی گردش گری است و ما ارائه ی تعریف درستی از میهمان و میزبان را می خواهیم به جهانیان نشان دهیم تا ایشان بدانند که فرهنگ ایرانی و اسلامی ما تا چه اندازه دارای ظرفیت میزبانی می باشد.

اگر چه در طی دو سال و اندی که از انتصاب او گذشته، تلاش های زیادی نیز برای بهبود یا احیای روابط با کشورهای مختلف به ویژه سرزمین های منطقه برای توسعه تبادل گردش گر صورت گرفته، اما با این حال هنوز به نظر می رسد که تعریف روشنی از آن چه که به عنوان "دیپلماسی گردش گری" یاد شده ارایه نگردیده است چنان که در این اظهارات نیز تنها به ذکر عبارت اکتفا شده و هیچ توضیح روشنی دراین باره وجود ندارد. از سوی دیگر، تجربه کشورهای مختلف به ویژه کشورهای اروپایی که در معرض فروپاشی طرح "شینگن" یا به اصطلاح "رویای اروپای واحد" هستند، گرفته، تا مشکلات ناشی از تنش دیپلماتیک میان روسیه و ترکیه، نشان داد که گردش گری نه تنها در برابر هر تغییر سیاسی و اقتصادی آسیب پذیر است بلکه خود نیز می‌ تواند بر کیفیت روابط دیپلماتیک کشورها تاثیری تعیین کننده داشته باشد. این نکتهای است که تصمیم اخیر دولت مالزی یعنی "رد طرح امنیتی مالزی برای حذف تسهیلات صدور ویزا برای گردش گران خاورمیانه" اهمیت آن را به وضوح اثبات می کند! این طرح در آخرین نشست سران دولت رد شد اما چنان که از اظهارات وزیر گردش گری مالزی بر میآید مهم ترین دلیل در رد این طرح امنیتی، نگرانی از بروز مخاطرات احتمالی در روابط دیپلماتیک مالزی با کشورهای خاورمیانه بوده است.

بر طبق گزارش صباح، وزیر گردش گری مالزی اعلام کرده که ۴ دلیل عمده در رد این طرح در کابینه دولت مطرح شده. نخست این که تروریست‌ها میتوانند از هر منطقه‌ای از جهان باشند و فعالیت آن‌ها منحصراً در کشورهای خاورمیانه صورت نمی‌ گیرد و بسیاری از ایشان از کشورهای دیگر جهان دست به عملیات ویران گر زده اند. بنابراین وضع چنین مقرراتی برای مردم و گردش گران خاورمیانه غیرعادلانه می باشد.

دوم این که مسئله‌ی ترور به امنیت داخلی ارتباط دارد پس آن چه که مهم است تقویت و تحکیم امنیت در کشور به خصوص در مرزهاست نه آن که مقررات جدید ویزا برعلیه گردش گران خاورمیانه ایجاد شود.

سوم آن که اجرای قراردادها و توافق‌های دو جانبه با برخی کشورهای منطقه مستلزم آن است که مالزی پیش از هر تصمیمی با کشورهای طرف قرارداد گفت وگو کند.

و دلیل چهارم این است که مالزی با همه کشورهای خاورمیانه که اکثراً اعضای سازمان همکاری های اسلامی نیز هستند، روابط دیپلماتیک خوب و سازنده‌ای دارد و به هیچ وجه حاضر نیست با اعمل چنین مقرراتی روابط دیپلماتیک خوب خود را با این کشورها به خطر بیندازد.

امروزه تأثیر صنعت گردش گری در اقتصاد کشورها، موجب شده تا توریسم به عنوان یکی از پایه های گفت و گوهای هیأت‌های بلند خارجی درآید. به عبارت دیگر "دیپلماسی بر پایه گردش گری" شکل گرفته و موفق گشته آرام آرام جای خود را در معاهده ها و قراردادهای بین‌المللی باز کند. با این حال "دیپلماسی گردش گری" بیشک محدود به راه روها و سالن‌های سفارت خانه های مختلف نمیشود هر چند که راه مسافران برای گذشتن از مرزها ابتدا از آن جا می گذرد.

تجربه کشورهایی چون مالزی و ترکیه با عواقب مثبت و منفی از اهمیت و نقش دیپلماسی در اقتصاد حکایت دارد به طوری که به خوبی عواقب ناگوار بی توجهی به روابط و از آن مهم تر عرف دیپلماتیک روشن می‌ کند. مسایلی که شاید هنوز در چارچوب آن چه که در کشور با عنوان "دیپلماسی گردش گری" به آن اشاره می شود ولی هنوز چنان که باید تعریف نشده است.


بازدید دکتر سلطانی فر از سفارت ایران در هلند و بررسی وضعیت صدور ویزای گردش گران

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری کشورمان در سفر به هلند از سفارت ایران در این کشور بازدید به عمل آورد.

"مسعود سلطانی فر" در سفر خود به هلند به منظور رفع مشکلات صدور ویزای گردش گران از کنسولگری سفارت ایران در هلند بازدید کرد. وی با حضور در کنسولگری سفارت ایران با مراجعه کنندگان گفت و گو و از نزدیک در جریان مشکلات و موانع صدور ویزا قرار گرفت.


ملاقات رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری با وزیر آموزش، فرهنگ و علوم هلند

"مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری در سفر خود به هلند، با خانم "بوسمیکر" وزیر آموزش، فرهنگ و علوم این کشور در شهر لاهه ملاقات کرد.

در این جلسه، با حضور "بهمن نامور مطلق" معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری و "علی رضا جهانگیری" سفیر کشورمان، مسایل مختلف مربوط به روابط فرهنگی دو کشور مورد بحث و تبادل نظر طرفین قرار گرفت.

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری در این دیدار ضمن بیان گوشه هایی از ظرفیت های متنوع موجود در ایران در زمینه ی میراث فرهنگی، موزه داری، صنایع دستی و گردش گری اعلام آمادگی نمود تا در تمامی ِ این عرصه ها همکاری های بیشتری میان دو کشور صورت گیرد. از سوی دیگر، وزیر آموزش، فرهنگ و علوم هلند نیز ضمن استقبال از ایده ی مذکور و بیان برخی ظرفیت های موجود در هلند، پیشنهاد داد که سفرای دو کشور و مدیران بخش های مختلف از سوی طرفین زمینه انجام این همکاری ها را فراهم آورند.

هم چنین در جریان این سفر، "مسعود سلطانی فر" و هیأت همراه به منظور آشنایی با ظرفیت ها، توان مندی ها و تجارب هلند در عرصه های مختلف فرهنگی، از یک مرکز تحقیقات نساجی که در زمینه لباس اقوام مختلف از جمله اقوام ایرانی در طول تاریخ فعالیت می کند، بازدید کردند.

نیز مرکز تجاری و فرهنگی ایران و هلند (INTCC) که توسط بخش خصوصی تأسیس شده با حضور معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری افتتاح خواهد شد.


اولین خانه بوم‌ گردی شهرستان خوسف به بهره ‌برداری رسید.

اولین خانه بوم‌ گردی شهرستان خوسف در استان خراسان جنوبی پنج شنبه ۲١ بهمن همزمان با نهمین روز از دهه مبارک فجر افتتاح شد.

"علی صالحی" مسئول میراث فرهنگی شهرستان خوسف گفت: از خانه بوم‌ گردی علوی با اعتباری بالغ بر ۵٠٠ میلیون ریال برای ارائه خدمات مطلوبتر و آشنایی با رسومات محلی و پخت غذاهای محلی بهرهبرداری شد. راه‌اندازی اقامت گاه‌های بوم‌ گردی یکی از طرح‌های ویژه سازمان متبوع و ادارهکل استان برای توسعه گردش گری در روستاها و مناطقی است که چشم‌ اندازها و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی دارند و هدف از آن توسعه بوم‌ گردی و طبیعت‌ گردی و ایجاد شغل و درآمد برای اهالی بومی و محلی می باشد. این اقامت گاه در قالب یک خانه سنتی و با ترکیبی از امکانات سنتی و روز به بهرهبرداری رسیده است.

خانه علوی که در بافت تاریخی خوسف واقع شده در اسفند ماه سال ١٣٧۹ در فهرست میراث ملی کشور بهثبت رسید.


پیشنهاد ایتالیایی‌ها برای مرمت رایگان عمارت مسعودیه

جاده سنگی صفویه که مسیر تاریخی گرم سار- اصفهان است، تعداد زیادی بنا و کاروان سرای تاریخی در خود دارد و شرکت ایتالیایی "ال ای جنسیس" قصد دارد در طرحی با عنوان "پهنه گردشگری حاشیه کویر ایران" به‌ احیای تعدادی از این بناها و کاروان سراهای تاریخی بپردازد.

"آلن آسکرلی" مدیر عامل شرکت ال ای جنسیس ایتالیایی، روز شنبه ۲٣ بهمنماه، در دیدار با مدیرعامل صندوق احیا اعلام کرد: اگر پروژه احیا کاروان سراهای مسیر گرم سار - اصفهان کلید بخورد، شرکت ال ای جنسیس آمادگی دارد مرمت مسعودیه را به‌ صورت رایگان انجام دهد. شرکت ما قصد دارد تعدادی از کاروان سراهای این مسیر را از صندوق احیا تحویل بگیرد و آن را بهره‌ برداری کند. شرکت ال ای جنسیس هم چنین می خواهد بناهای تاریخی اطراف این کاروان سراها را انتخاب و در آن شهرک‌های گردش گری ایجاد کند. هدف ما به نمایش گذاردن فرهنگ مردم منطقه از طریق این بناهای تاریخی می باشد. این راه ۶۰۰ کیلومتری وسعتی برابر ۲۵ هزار کیلومتر مربع دارد و کار بر روی آن و ابنیه ی تاریخی آن می‌تواند مقاصد ارزشمندی برای گردش گران تعریف نماید.

ایشان با اشاره به سوابق شرکت‌های ایتالیایی که در قالب یک مجموعه در حوزه‌های مهندسی، سرمایهگذاری و گردش گری فعالیت میکنند، افزود: این شرکت‌ها سوابق بسیار مهمی در احیای بناهای تاریخی و مدیریت توریسم در دنیا داشته‌اند و دو سال است که بر روی پروژه احیای کاروان سراهای تاریخی مسیر گرمسار تا اصفهان مشغول به مطالعه هستند. ما توانستیم تیم بسیار قدرت مند و کارشناسی را در حوزه تأمین زیر ساخت‌های گردش گری جمع کنیم و خدمات فنی و مهندسی روز دنیا را با همکاری ۱۲ کشور بزرگ و صاحب‌ قدمت در این حوزه ارائه دهیم. شرکت ما پیش‌تر بازسازی کلیسای مریم مقدس در اصفهان را انجام داده است. احیای مسیر تاریخی گرمسار - اصفهان و تقویت گردش گری آن می‌تواند به توسعه پایدار در روستاها و جوامع محلی این مسیر هم منتهی گردد. در این زمینه البته از توان متخصصان و کارشناسان ایرانی نیز در کنار مهندسان سرشناس خارجی استفاده خواهد شد. اگر این پروژه کلید بخورد، شرکت ال.ای.جنسیس آمادگی دارد مرمت عمارت زیبا و نفیس مسعودیه تهران را نیز به‌ عنوان یک هدیه برای صندوق احیا به صورت رایگان انجام دهد. هم چنین تمایل داریم بناها و کاروان سراهای تاریخی این مسیر را ببینیم و بعد از بازدید و مطالعه دقیقتر وارد فازهای مختلف اجرایی شویم.

در ادامه ی این دیدار، "محمدرضا پوینده" مدیرعامل صندوق احیا، گفت: خوشبختانه پیش از جریان سفر نخستوزیر ایتالیا به ایران، ارتباط خوبی بین صندوق احیا و سرمایهگذاران این کشور برقرار گردید و گروه‌های مختلف ایتالیایی برای احیای بناهای تاریخی و سرمایه‌ گذاری و انتقال دانش فنی در این عرصه با ما وارد مذاکره شده‌اند. اگر اراده‌ای از طرف شرکت ال.ای.جنسیس برای احیای بناهای تاریخی در ایران باشد، قطعاً می‌ توانیم در آینده نزدیک مراحل اجرایی این کار را کلید بزنیم. ما آماده ایم تا اطلاعات و جزئیات مربوط به کاروان سراهای مسیر مورد نظر را در اختیار شرکت ال.ای.جنسیس قرار دهیم تا بتوانیم وارد فازهای بعدی همکاری شویم.

او هم چنین بحث انتقال دانش فنی را یکی از محورهای مهم هم کاری‌های دو جانبه عنوان کرد.


شرکت معاون رئیس‌جمهوری در هفتمین نشست وزیران گردشگری جاده ابریشم

معاون رئیسجمهوری بعد از ظهر روز ١٨ اسفند در "هفتمین نشست وزیران گردشگری جاده ابریشم" شرکت کرد.

"زهرا احمدی‌پور" معاون رئیس‌ جمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردش گری، در سفرش به برلین، در "هفتمین نشست وزیران گردش گری جاده ابریشم" که با حضور "طالب الرفاعی" دبیرکل سازمان جهانی گردش گری ملل‌ متحد، وزیران گردش گری کشورهای مختلف و "مرتضی رحمانیموحد" معاون گردش گری سازمان میراثفرهنگی برگزار شد، شرکت کرد.

"طالب الرفاعی" در این نشست خطاب به جمع گفت: امروز جا دارد کسی را معرفی کنم که برای اولین بار در این نشست‌ها شرکت می‌کند؛ به "زهرا احمدی‌پور"، معاون رئیس‌ جمهوری ایران و رئیس سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایعدستی و گردش گری، که متولی صنعت گردش گری در ایران است، خیر مقدم می‌گویم. او یگانه معاون رئیس‌ جمهوری حاضر در این جمع می باشد و حضورش باعث افتخار همگی ماست، آن هم در روزی که روز زن در جهان نام‌گذاری شده است.


درخت سرو کهنسال روستای دربید استان یزد با شماره ٣۴۸ به ثبت ملی رسید.

"ساشا ریاحی مقدم" سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد با تصریح این خبر گفت: در هر کشوری، درختان کهن سال یا دیر زیست جزو مهم ترین ذخایر ژنتیکی گیاهی آن کشور محسوب می شوند و ارزش شناخت و حفظ آن ها از دیدگاه علمی، تاریخ طبیعی و حتی به عنوان میراثی فرهنگی قابل ارزیابی است. درختان کهن سال در طول هزاران سال، موانع اکولوژیک و تنش های نامساعد اقلیمی و محیطی متعدد را پشت سرگذاشته و هم چنان به زندگی خود ادامه می دهند؛ علی رغم این که هر سال شماری از این ذخایر ارزشمند ملی به علت غفلت و ناآگاهی و به ندرت توسط عوامل طبیعی آسیب می بینند، ضرورت تحقیقات و پژوهش های علمی هرچه بیشتر بر روی آن ها احساس می شود؛ چرا که امروزه اهمیت درختان و نقش آنان در تنوع زیستی، توسعه پای دار، حفظ آب و خاک، مبارزه با گسترش بیابان ها، اکوتوریسم و ایجاد فرصت های اشتغال تفرجی، مقابله با بلایای طبیعی و ده ها موضوع دیگر، انکارناپذیر می باشد.

وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: برای ایرانیان درختان مختلف به ویژه نوع سرو آن، از احترام ویژه ای برخوردار بوده، به گونه ای که حتی بسیاری عقیده داشتند که زرتشت درخت سرو را از بهشت به ایران آورده است و از همین رو می بینیم که درختان کهن سال چند هزار ساله در جای جای ایران هنوز جنبه تقدس خود را حفظ کرده اند. در استان یزد بیش از ۵۰ درخت کهن سال از گونه های مختلفی چون سرو، چنار، گردو و زبان گنجشک شناسایی شده اند که هنوز هم در میان مردم از حرمت و شکوه خاصی برخوردار هستند به گونه ای که ایشان روزهای تعطیل خود را در کنار آن ها به شب می رسانند. بیشتر درختان کهن استان بین ۸۰۰ تا ١۵۰۰ سال عمر دارند و سمبلی از مقاومت و پای داری مردم کویرنشین در برابر شرایط نامساعد آب و هوایی به شمار می روند و شاید احترام ویژه ی یزدی ها به این گونه درختان کهن از همین رو باشد.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد در خصوص سرو روستای "دربید" گفت: به دلیل وجود این روستا در دل کوهستان، خانه ها و زمین های زراعی و باغات آن نیز به شدت تحت تأثیر منطقه ی کوهستانی قرار گرفته اند به طوری که باغ ها و ساختمان ها به صورت پله ای در دامنه ی کوه بالا می رود. با این وجود، این دو سرو کهن سال از همه جهات با توجه به ارتفاع کوهستان و ارتفاع درخت، خود را بسیار زیبا جلوه می دهند، بدین گونه که در محل ورود به روستا با شیب تندش، دو سرو در کنار هم، به نحوی استقرار یافته اند که گویی دو برادر در کنار یک دیگر در حال خوش آمدگویی به مسافران می باشند. به علت فضای دیدنی روستای "دربید"، خوش آب و هوا بودن این منطقه و نیز قدمت بالای درخت سرو، این روستا می تواند جاذب گردشگری مناسبی در استان "یزد" باشد. به عبارت دیگر "دربید" دارای معماری سنتی، جالب و دیدنی است و خانه هایش به دلیل کم بودن زمین مسطح برای سکونت، به صورت دو طبقه ای روی هم قرار گرفته اند. مزارع و باغ ها نیز به صورت پلکانی و با سنگ چین از هم جدا گشته اند.

"ریاحی مقدم" اظهار داشت: قلعه قدیمی این روستا از سنگ ساخته شده و دارای برج دیده بانی می باشد که در ازمنه گذشته از آن برای محافظت از روستا در برابر دزدان استفاده می شد. هم چنین آسیابی با سنگ های نسبتاً بزرگ در مسیر قنات روستای "دربید" قرار دارد که اهالی از آن برای آرد کردن گندم، جو یا سایر حبوبات بهره می جستند. این مجموعه ی بافت تاریخی، موجب جذب گردش گران به سمت روستا می شود.

با تلاش اداره کل میراث فرهنگی استان "یزد"، درخت کهن سال سرو روستای "دربید"، به شماره ٣۴۸ در فهرست میراث طبیعی و ملی ایران به ثبت رسیده است.


رشد ۶ درصدی ورود گردشگران خارجی به آذربایجان شرقی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از رشد حدود ۶ درصدی آمار گردشگران خارجی ورودی به استان در نیمه نخست امسال خبر داد.

"مرتضی آبدار" روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا بیان داشت: در نیمه نخست امسال ۳٠٠ هزار گردشگر برای بازدید از آثار تاریخی و اماکن دیدنی از کشورهای مختلف از جمله استرالیا، آلمان، فرانسه، ژاپن و چین به این استان سفر کرده اند در حالی که در نیمه نخست سال گذشته این رقم به حدود ۲۸۲ هزار گردشگر می رسید. در عین حال پیش بینی می شود که این شمار تا پایان امسال به ۵۵٠ هزار گردشگر خارجی برسد.

"آبدار" با بیان این که آمار گردشگران داخلی ورودی استان در نیمه نخست امسال از سوی دستگاه های ذی ربط جمع بندی نشده است، ادامه داد: پیش بینی می شود تا پایان امسال ۴.۵ میلیون نفر به استان سفر کنند که این تعداد نسبت به سال گذشته حدود ۵٠٠ هزار نفر افزایش یابد.

به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی با برخورداری از آثار متعدد فرهنگی، تاریخی، طبیعی و معنوی از استان های گردشگر پذیر کشور بوده و تاکنون یک هزار و ۷۸٠ اثر از میان آثار آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.


بازدید کاروان‌های راهیان ‌نور از مجتمع آب گرم دهلران

مدیر کل میراث‌ فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان ایلام گفت: کاروان هزار نفری راهیاننور از شهرهای مرکزی کشور از مجتمع آب گرم دهلران بازدید کردند.

"عبدالمالک شنبهزاده" مدیر کل میراثفرهنگی استان ایلام در روز ١ آبان ٩۶ با اعلام این خبر اظهار کرد: چشمه‌های آب گرم دهلران میزبان کاروان راهیان از سراسر ایران اسلامی بود. این کاروان با حضور در چشمه‌های آب گرم شهرستان دهلران با استفاده از فضای سبز استخر و دیگر امکانات مجتمع، رضایت‌مندی کامل خود را از مدیریت مجموعه اعلام داشتند.

او اضافه کرد: این پدیده نادر، خواص فراوان در آب‌ درمانی، میکروب‌ کشی،‌ مبارزه با بیماری‌های پوستی و اثر ضد قارچ دارد. بررسی‌های علمی نشان می‌دهد که چشمه‌های آب گرم دهلران از نوع فسیلی بوده که بر اثر جوشش و وجود منابع نفت و گاز در زیر زمین تشکیل شده است. خواص طبیعی و گوگردی آب گرم چشمه‌ها سبب گشته تا سالانه هزاران نفر از مناطق مختلف کشور را به منظور آب ‌تنی به خود به عنوان مقصد گردشگری سلامت جذب کنند. چشمه‌های آب گرم دهلران با دمای حدود ۵٠ درجه‌ سانتی‌ گراد، مکانی بهداشتی و دارای استخرهای لجنمالی بوده که اهمیت درمانی فراوانی دارد. گردشگران، طبیعتدوستان و بیماران دردهای مفصلی، روماتیسم و افرادی با عوارض پوستی و جلدی همواره با آگاهی و اطلاع از خواص درمانی و دارویی مواد معدنی به‌ ویژه گوگرد، چشمه‌های آب گرم دهلران را به‌ عنوان پزشک طبیعت می‌ شناسند. در کنار این ویژگی‌ها، انعکاس پرتوهای رنگین کمانی با تغییر رنگ چشمه ها در طول روز، بر زیبایی این جاذبههای طبیعی می‌افزاید.


دوستی مردم ایران و کره ۱۵۰۰ سال پیشینه دارد.

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به سابقه روابط فرهنگی و اقتصادی بین ایران و کره جنوبی گفت: به دنبال سهم واقعیتری از بازار گردشگری کره جنوبی هستیم.

"علی‌اصغر مونسان" معاون رئیس‌ جمهوری و رئیس سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، عصر روز دوشنبه ١ آبان ١۳٩۶ در مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار منتخب هنرهای فلزی ایران که با حضور سفیر کره جنوبی در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران برگزار شد، افزود: جای خشنودی دارد که بار‌ دیگر مجالی فراهم شده تا به انگیزه نمایش گوشه‌ای از جلوه‌های بی ‌بدیل و اصیل صنایع‌ دستی و هنرهای سنتی ایران، گرد هم بیاییم و محصول تلاش هنرمندان این مرز و بوم را به تماشا بنشینیم. علاقه‌مندی بسیاری از کشورها به هنر ایرانی همواره دست مایه چنین رویدادهای ارزنده‌ای بوده و امروز نیز به مناسبت پنجاه ‌‌و پنجمین سال روز ایجاد روابط دیپلماتیک میان ایران و جمهوری کره، شاهد برگزاری نمایشگاه آثار منتخب هنرهای فلزی ایران هستیم. در سال گذشته به مناسبت روز ملی جمهوری کره و در راستای گسترش مناسبات فرهنگی میان دو کشور، با همکاری سفارت جمهوری کره در ایران، دو نمایشگاه از آثار هنرهای چوبی ایران در شهرهای تهران و اصفهان برگزار شد و مورد استقبال سفرا و دیگر مخاطبان قرار گرفت. امروز نیز از باب توجه به اهمیت مناسبات دو کشور و با استقبال سفیر محترم جمهوری کره "کیم سونگهو" شاهد افتتاح و برگزاری نمایشگاه آثار هنرمندان صنایع دستی کشورمان هستیم تا تأکیدی دوباره بر روابط حسنه و سازنده دو کشور باشد. همچنین در ادامه این مسیر در حوزه صنایع‌دستی، بهزودی نمایشگاهی از گزیده آثار صنایع‌ دستی ایران با حضور هنرمندان این حوزه به میزبانی جمهوری کره در شهر سئول برگزار خواهیم کرد تا زمینه‌های آشنایی و انس بیشتر شهروندان آن کشور با صنایعدستی ایران فراهم شود.

او در ادامه افزود: با نگاهی به تاریخچه مناسبات ایران و سایر ملل در می‌بابیم که دوستی مردم ایران و کره با ۱۵۰۰ سال پیشینه به دوران ساسانی در ایران و سیلا در کره بر می‌گردد و باستانشناسان کره‌ای در منطقه گیونگجوی کره آثاری از هدایای پادشاهان ساسانی کشف کرده‌اند که بیانگر تبادلات فرهنگی و ورود صنایعدستی ایران به سرزمین کره در قرن‌های پیشین می باشد و نیز در آثار شعرای قدیمی کره از پرشیا یا پارس نام برده شده است. در واقع دوستی دیرینه مردم ایران و کره از تاریخ پیدایش برخی کشورها که سعی در ایجاد اخلال در مناسبات دو ملت دارند طولانیتر است و بالطبع این دوستی دیرینه ایجاب می‌کند که روابط دو کشور و دو ملت تحت تأثیر دیگران قرار نگیرد. با وجود این آشنایی دیرینه ی دو ملت و نیز روابط اقتصادی مناسب در حال حاضر، شناخت مردم دو کشور از یک دیگر نیازمند تعمیق بیشتر و تلاش افزون‌تر است. در این بین ما از حضور فرهنگی کشور کره در ایران استقبال می کنیم به طوری که خوشبختانه در سفر رئیسجمهوری کره به ایران در اردیبهشت سال گذشته، میان دو کشور ۱۹ سند همکاری امضا شد که به موجب این اسناد توافق شده تا روابط اقتصادی دو کشور از سطح ۶میلیارد دلار به ١۸میلیارد دلار برسد و لازم است به طبع، سازمان‌های فرهنگی دو کشور، هم زمان با ارتقاء روابط تجاری، مناسبات فرهنگی دو جانبه را گسترش دهند. همچنین با توجه به ظرفیت‌های دو کشور در حوزه گردشگری، آماده میزبانی از گردشگران کره‌ای در کشورمان هستیم. با توجه به سفر بیش از ۲۲ میلیون نفر از مردم کره جنوبی به کشورهای دیگر و پیش‌بینی افزایش این رقم به ۲۵ میلیون نفر (بنا به اعلام "هوانگ میونگ سان" از مقامات گردشگری کشور کره)، و با وجود روابط حسنه ایران و جمهوری کره در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، تمایل داریم سهم واقعی‌تری از بازار گردشگری کره را داشته باشیم و از این رو برای تحقق این موضوع، از آقای "سونگهو"  و مقامات گردشگری کره دعوت به گفت‌ و گو و مذاکره برای بررسی زمینه‌های همکاری می‌کنیم.

"مونسان" اضافه کرد: امید است با توسعه روابط دو کشور در حوزه‌های گردشگری و صنایع‌دستی، گام‌های بلندی برای رشد صادرات صنایع‌ دستی ایران به جمهوری کره و هم چنین افزایش سفر گردشگران آن کشور به ایران برداشته شود. در پایان ضمن تشکر از برگزار کنندگان این رویداد، مراتب سپاس خود را از تمام مهمانانی که بنا به دعوت جناب آقای "سونگ‌ هو" و معاون صنایعدستی سازمان میراثفرهنگی در مراسم افتتاحیه نمایشگاه حضور پیدا کردند اعلام می‌کنم و امیدوارم برگزاری چنین حرکت‌های فرهنگی در دو کشور موجب ارتقای بیشتر سطح روابط فرهنگی ایران و کره گردد.