اخبار میراث

اخبار و رویدادهای پیرامون میراث فرهنگی - مدیر آقای مهدی فقیهی

اخبار میراث

اخبار و رویدادهای پیرامون میراث فرهنگی - مدیر آقای مهدی فقیهی

اخبار صنایع دستی ایران (۱۵)

استقبال از هنرهای سنتی ایران در نمایشگاه صنایع دستی میلان

به گزارش روز یک شنبه گروه فرهنگی ایرنا حضور هنرمندان صنایع دستی و عرضه هنرهای سنتی ایران در نمایش گاه صنایع دستی آر تی جی آنا ٢۰۱۵ میلان، با استقبال بازدیدکنندگان و علاقه مندان مواجه شد. در این دوره از نمایش گاه، در غرفه ی ایران که به همت کانون جهان گردی و اتومبیل رانی و به نمایندگی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری دایر می باشد، هنرهای دستی و سنتی ایرانی در دو بخش متفاوت و مجزا به معرض فروش و نمایش گذاشته شده است. در این غرفه هشت شرکت تولید کننده ی صنایع دستی در رشته های متنوعی هم چون چاپ قلم کار، سفالینه های تزئینی، مینیاتور، گلیم و پارچه های سنتی محصولات خود را عرضه نموده اند.

در غرفه اختصاصی ایران با ۳۰۰ متر مربع مساحت، کارگاه های صنایع دستی با حضور ٦ هنرمند ایرانی در حال برپایی بوده و نبوغ و هنر ایران زمین را برای مخاطبان ایتالیایی و دیگر کشورها به نمایش گذاشته اند. بر اساس گزارش، ازدحام جمعیت و استقبال از این نمایش گاه به ویژه از این غرفه و هنرهای سنتی و صنایع دستی اش به حدی رسیده که امکان تردد سهل و آسان در نمایش گاه وجود ندارد.

دیگو سالا مدیر اجرایی نمایش گاه آرتی جی آنای میلان، ضمن بازدید از غرفه هنرمندان ایرانی، از شرکت حرفه ای و با نظم ایشان و انجام به موقع تعهدات مالی و اجرایی، پاسخ گویی مناسب و نیز ثبت نام آنان در کاتالوگ آنلاین نمایش گاه تشکر کرد.

عبادرضا اسلامی مدیر گردش گری و صنایع دستی کانون جهان گردی و اتومبیل رانی، راه اندازی فروشگاه دائمی عرضه صنایع دستی ایران در شهر میلان ایتالیا، حضور در نمایش گاه صنایع دستی مونیخ ٢۰۱٦، ایجاد فروشگاه و نمایش گاه های صنایع دستی در کاروان سراهای تاریخی ایران و هم چنین برنامه ریزی برای شرکت در روی دادهای جهانی صنایع دستی از جمله نمایش گاه صنایع دستی میلان ٢۰۱٦ را به عنوان مهم ترین اهداف و برنامه های کانون در زمینه صنایع دستی عنوان نمود.
لازم به ذکر است که هم زمان با ششمین روز برپایی بیستمین دوره نمایش گاه آرتی جی آنای میلان ایتالیا، رئیس این نمایش گاه به همراه جمعی از خبرنگاران و نمایندگان رسانه های ایتالیایی از غرفه ی ایران بازدید کرد.


نمایشگاه سی دار، جلوه‌ای نو از پارچه های دست بافت ایرانی 

مجموعه نفیسی از نمونه‌ های کمیاب لباس و پارچههای دست بافت مناطق مختلف ایران در نگار خانه دیپلماتیک مؤسسه فرهنگی اکو به نمایش در آمد.

افتخار حسین عارف رییس مؤسسه فرهنگی اکو در افتتاح نمایش گاه سی دار بیان داشت: نساجی سنتی ایران با تاریخی ۷ هزار ساله، طی قرون و اعصار متمادی، تأمین کننده پارچه جهت مصارف پوشاک و منسوجات خانگی، به عنوان بخش مهمی از نیازهای اولیه مردم بوده و خود نیز عرصهای برای بروز ذوق، هنر و خلاقیت صنعت گران شایسته و هنرمندان کشور عزیزمان به شمار می رود. این در حالی است که امروزه هنر منسوجات دست باف ایرانی در حال فراموشی می باشد و ما برای حفظ این دانش کهن، به عنوان یکی از رشتههای هنری خلاق باید فرهنگ سازی نماییم. این نمایش گاه که با هدف نمایش و معرفی مجموعه نسبتاً کاملی از انواع پارچه‌ های دست بافت سراسر ایران بر پا گشته، گامی در جهت ایجاد تعاملات و همکاری‌ های گستردهتر بین افراد با پیشینه‌ ی ارزش مند در این زمینه ی هنری، یا اشخاصی که علاقهمند به حفظ هنرهای سنتی به عنوان بخشی از تاریخ هنر هستند، برگزار شده است.

وی در ادامه بیان نمود: هدف از برگزاری این نمایش گاه علاوه بر معرفی پارچه بافی سنتی ایران و شناسایی علاقه‌ مندان فعال این عرصه در منطقه، ایجاد زمینه ای مناسب جهت هم کاری بین کشورهای عضو اکو است. با توجه به قرابت‌ های فرهنگی کشورهای عضو اکو می دانیم که نقوش و تکنیک‌ های بافت پارچه بر هم تأثیر فراوان داشته اند بنابراین با تبادل این تجربیات و دانش‌ ها می توانیم شاهد حفظ و احیای این هنر در عصر پر شتاب صنعت در دنیای امروز باشیم.


حضور در تلویزیون "من و تو" کار دست سالار عقیلی داد!

نام سالار عقیلی از برنامه موسیقی فجر و خوانندگی گروه وزیری حذف شد.

بر اساس اعلام قبلی ستاد برگزاری سی و یکمین دوره جشنواره موسیقی فجر، گروه موسیقی "وزیری" به سرپرستی "کیوان ساکت" و خوانندگی "سالار عقیلی" در تاریخ ٢۳ بهمن ماه روی صحنه می رود. اما گفته میشود که نام "سالار عقیلی" به علت حضور در شبکه‌ تلویزیون ماهواره‌ای "من و تو" از برنامه این گروه موسیقی حذف گردیده است و از خواننده دیگری استفاده خواهد شد.

این خواننده موسیقی سنتی، ماه گذشته در نشست خبری گروه های حاضر در جشنواره بیان داشت: وقتی دیدم تفکری پشت این دوره جشنواره است فکر کردم که فستیوال سی و یکم، افتراقاتی با دوره‌های پیشینش دارد. احساس می‌ کنم که جشنواره موسیقی فجر امسال حرفی برای گفتن داشته باشد.

ستاد برگزاری جشنواره موسیقی فجر نیز در گفت و گو با خبرنگارCHN  این خبر را تأیید نمود؛ اما تا لحظه انتشار این خبر نام خواننده جای گزین اعلام نگردید.


٩٧ اثر از آذربایجان شرقی موفق به دریافت نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی شد.

سومین دوره داوری "نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی" شمال غرب کشور به میزبانی تبریز، در حالی به کار خود پایان داد که ٩٧ اثر از هنرمندان آذربایجان شرقی به انتخاب داوران، موفق به دریافت نشان ملی مرغوبیت کشور گشتند.

"فرزین حق پرست" مدیر کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی، در اختتامیه مراسم گفت: ٩٧ اثر از هنرمندان صنایع دستی استان در ٢٢ رشته موفق به کسب نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی شدند که در این میان آثار رشته های ورنی و حکاکی روی فلز، بیش ترین تعداد نشان ملی را از آن خود کردند. این نشان به عنوان یک برند ملی مطرح است و آثار دریافت کننده ی آن، جزء ِ با کیفیت ترین صنایع دستی محسوب شده و دارای توان رقابتی در بازارهای جهانی می باشند.

"حق پرست" با اشاره به این که امسال ۳١۳ نمونه از شمال غرب کشور برای دریافت نشان ملی مرغوبیت به معرض داوری گذاشته شده بودند، از ارتقای کمی و کیفی آثار ارائه شده نسبت به سال های گذشته خبر داد.

وی خاطر نشان کرد: آثار برگزیده جهت دریافت مهر اصالت به سازمان جهانی یونسکو معرفی خواهند شد.

لازم به ذکر است، در سومین دوره نشان ملی مرغوبیت صنایع دستی شمال غرب کشور به میزبانی تبریز، ١٧ اثر از اردبیل و ١۵ نمونه از آذربایجان غربی موفق به دریافت این عنوان گشتند. هم چنین در دومین دوره برگزاری این رقابت در سال ١۳٩٢، آذربایجان شرقی توانست ٢٨ نشان ملی را از آن خود نماید.


آغاز برنامه های هفته صنایع دستی از اردیبهشت ماه

برنامه های هفته صنایع دستی در سال جاری در دو بخش ترویجی و بازرگانی از اردیبهشت ماه با برپایی نمایش گاه "آثار نشان ملی"، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد، هم چنین از ۵ تا ١۰ خرداد ماه، پایتخت میزبان نمایش گاه سالانه فروش صنایع دستی در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) می باشد.

با توجه به هم زمانی هفته صنایع دستی (٢۰- ٢٦ خرداد ماه) با ایام ماه مبارک رمضان، نمایش گاه سالانه صنایع دستی امسال از 5 تا ١۰ خرداد ماه در شبستان مصلی بزرگ امام خمینی (ره) برگزار می گردد. هم چنین، برنامه های ترویجی امسال از ابتدای اردیبهشت ماه و با افتتاح نمایش گاه آثار برتر داوری نشان ملی در محل موزه ملی فرش آغاز خواهد شد. در این نمایش گاه که از ٦ تا ٢١ اردیبهشت ادامه دارد، مجموعه ارزنده ای از آثار صنایع دستی که در سومین دوره داوری نشان ملی پذیرفته شده اند در معرض دید علاقه مندان قرار خواهد گرفت. این در حالی است که مقرر شده اعضای شورای جهانی صنایع دستی در منطقه آسیا و اقیانوسیه که برای حضور در اجلاس تبریز به ایران می آیند، نیز از این نمایش گاه دیدن کنند.

در این نمایش گاه تخصصی، آثار صنایع دستی از استان های مختلف کشور و در رشته های مختلف حضوری فعال دارند و در این میان نیز غرفه ای به آثاری که موفق به دریافت نشان ملی صنایع دستی در سال ٩۴ شده اند، اختصاص می یابد که با توجه به ماهیت ترویجی آن، در آستانه برگزاری نمایش گاه سالانه هفته صنایع دستی، می تواند زمینه مناسبی را برای معرفی قابلیت ها و توانایی های فرهنگی و اقتصادی هنرمندان و فعالان این حوزه فراهم آورد.

لازم به ذکر است، نمایش گاه هفته صنایع دستی امسال به مدت ٦ روز و با ساعات بازدید طولانی تر در مصلی بزرگ امام خمینی برگزار می شود؛ علاوه بر آن نیز موقعیت مناسب مصلی و دست رسی به دو ایستگاه مترو بهشتی و مصلی، شرایط مناسبی را برای حضور بازدید کنندگان و علاقه مندان در این رویداد فرهنگی بزرگ، ایجاد می نماید.

گفتنی است، در این مکان و در ایام مختلف، از طرح ها و نوآوری های صورت گرفته در این حوزه، رونمایی به عمل می آید و حاصل تلاش های فعالان این عرصه از نزدیک در معرض دید عموم قرار می گیرد.


ارائه تسهیلات کم بهره به هنرمندان بیست وششمین نمایش گاه صنایع دستی ایران

طی توافق به عمل آمده میان معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور و صندوق کارآفرینی امید، تسهیلات کم بهره در اختیار هنرمندان و صنعت گران بیست وششمین نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران قرار می گیرد.

پویا محمودیان مدیر کل صادرات معاونت صنایع دستی کشور با اشاره به برگزاری نمایش گاه سالانه صنایع دستی به مناسبت هفته صنایع دستی، گفت: همان طور که پیش از این نیز اعلام شد امسال این نمایش گاه به دلیل تقارن با ماه مبارک رمضان و به جهت رعایت رفاه حال هنرمندان، از ۵ تا ١۰ خرداد ماه برگزار می شود. ثبت نام از صنعت گران صنایع دستی کشور برای حضور در بیست و ششمین نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران ادامه دارد و هنرمندان علاقه مند به شرکت در این روی داد ملی، می توانند اقدام به ثبت نام کنند. ثبت نام از متقاضیان در این دوره به صورت الکترونیکی از اوایل ماه جاری آغاز شده که با استقبال بسیار چشم گیر صنعت گران و هنرمندان کشورمان هم چنان ادامه دارد. طی توافق به عمل آمده میان معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور و صندوق کار آفرینی امید مقرر شد تا تسهیلات کم بهره تا سقف ۵ میلیون تومان با شرایط ویژه در اختیار هنرمندان و صنعت گران این حوزه قرار گیرد تا این افراد با سهولت و طیب خاطر بیشتری در نمایش گاه امسال حاضر شوند.

وی در پایان سخنانش از حضور پررنگ تعاونی ها در نمایشگاه امسال خبر داد و بیان داشت: در نمایش گاه امسال تعاونی های مختلف فعال در زمینه صنایع دستی، حضور خواهند داشت و نیز زمینه لازم برای حضور مجموعه های صنایع دستی مرتبط به سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) نیز مهیا شده است.

لازم به ذکر است، در نمایش گاه هفته صنایع دستی، در ایام مختلف، از طرح ها و نوآوری های صورت گرفته در این حوزه رونمایی به عمل می آید و حاصل تلاش فعالان این عرصه از نزدیک در معرض دید علاقه مندان قرار می گیرد. علاوه بر آن بیست و ششمین نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران از ۵ تا ١۰ خرداد ماه امسال با حضور هنرمندان کشورمان به مدت ٦ روز در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) با ساعات بازدید طولانی تر پذیرای شهروندان پایتخت است.


رونمایی دو اثر جدید محمود فرشچیان

به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگی ایرنا، در مراسم٢۵ اردیبهشت ماه کاخ سعد آباد، دو تابلوی جدید از استاد "محمود فرشچیان" با نام های "سیمرغ" و "محیط زیست" که به تازگی توسط این هنرمند بزرگ خلق شده، رونمایی می شود.

در این روی داد فرهنگی که به همت معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی برگزار می شود دو اثر "سیمرغ" و "محیط زیست" با حضور "مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، "بهمن نامور" مطلق معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور، برخی از اعضای کابینه دولت تدبیر و امید و جمعی از هنرمندان، پیش از ظهر ٢۵ اردیبهشت ماه در کاخ موزه سعدآباد رونمایی می گردد.

سال گذشته نیز دو نمونه ی دیگر از این هنرمند معروف نگارگری ایران با حضور "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه، "مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری در کاخ موزه سعدآباد رونمایی شد.


جشن واره‌ ی نان

شهرستانهای سرخه، شهمیرزاد، شیرفتیر، تنبلک، گولاچ، بسقمات، سرخه و مهدیشهر برای پخت نان‌ های سنتی و احیای آن به سمنان می روند تا در ضیافتی به یادماندنی جشن واره نان را برگزار نمایند.

نان جای گاه ویژه‌ای در قوت روزانه ایرانیها دارد؛ از این روست که در ادوار مختلف شاهد تهیه نان‌ به روشهای مختلف اعم از پخت در کوره یا پخت روی آتش بوده‌ایم.

نانها بر اساس آداب اقوام و ملل گوناگون انواع متفاوتی دارند و هر یک به تناسب و فراخور اقلیم مردم منطقه طبخ می‌ شوند. به عنوان نمونه در مناطق سردسیر در ترکیب خمیر نان از چاشنی‌ های گرم نظیر زنجبیل یا فلفل و در مناطق استوایی از خرما در خمیر نان بهره می‌ برند.

استان سمنان در راستای احیای فرهنگ "پخت نان" در صدد برگزاری جشن واره ی نان برآمد تا نانهایی با ماندگاری بالا و بدون دور ریز طبخ شود. "مریم سلمانیان" معاون گردش گری اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان در این باره می‌ گوید: با توجه به نقشی که نان در فرهنگ و زندگی عموم جامعه دارد در صدد احیای فرهنگ پخت‌ نان‌ های سنتی برآمدیم؛ از این رو در ٣١ اردیبهشت شاهد برگزاری جشن واره ی نان خواهیم بود.

به گفته او، برخی از انواع نانها علاوه بر سبوس دار بودن به دلیل ماندگاری بالا به صورت ماهیانه خریداری میشوند و بسیار نازک، خشک و ترد می باشند. البته در برخی مواقع نیز شاهد استفاده از سیاه دانه ی سبزیجات محلی در پخت نان هستیم و گاهی نیز نان‌ ها با آرد دیمی و آبی پخت میشوند که هر یک روش مخصوص خود را دارد. در این جشن واره نان‌ هایی با کیفیت و طعم‌ های مختلف ارائه میگردد.


صنایع دستی از نوع نسخ قدیمی

طراح سنتی و تذهیب با اشاره به ساخت صنایعی هم چون نسخ قدیمی اظهار داشت: یک هفته زمان برای اجرای این آثار به غیر از طراحی صرف می شود و با ارزش ترین نمونه ی ارایه شده در غرفه، چهار ماه به طول انجامید.

"مژگان برنا" طراح سنتی و تذهیب لوح عتیق، در مورد غرفه خود در نمایش گاه صنایع دستی گفت: کار ما بازسازی و ترمیم نسخه های خطی است که شامل آثار قرآنی، نستعلیق و تذهیب می باشد. برای تشریح کار باید بگویم، ابتدا کاغذها به صورت دستی ساخته می شود و سپس، بعد از طراحی خوش نویسی و تذهیب، اجرا صورت می گیرد که نتیجه کار اثری هم چون نسخ قدیمی به دست آمده است.

"برنا" با تاکید بر این که رنگ آمیزی و ساخت کاغذها به صورت دستی توسط خودش صورت می گیرد و کاغذهایی که آثار بر روی آن ها به اجرا در می آید همه بافت دار هستند، اظهار کرد: رنگ ها نیز همه از نوع گیاهی هستند که بعد از طراحی خوش نویسی و تذهیب در همه رده های تیموری، سلجوقی و قاجاری اجرا می گردد.

وی با اشاره به سی سال تحقیق و پژوهش در زمینه خوش نویسی و تذهیب در دوره های مختلف، ادامه داد: آثار ارایه شده در ر ِنج قیمتی ١۵ تا ۳ میلیون تومان قرار دارند که برای گران ترین اثر، چهار ماه زمان صرف شده است.


رکوردی تازه برای نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران

بیست و ششمین نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران که از ۵ تا ١۰ خردادماه ١۳٩۵ در محل مصلی بزرگ امام خمینی برگزار شد، با عبور از مرز ۵ میلیارد تومان فروش، رکورد تازه ای از خود به جای گذاشت.

"پویا محمودیان" مدیر کل دفتر صادرات صنایع دستی کشور در خصوص آمار فروش بیست و ششمین نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران گفت: پس از جمع آوری نتایج فروش غرفه های موجود و بر اساس آمار منتشره از سوی شرکت کنندگان و نیز تحلیل کلی آمار نهایی فروش امسال، جمع کل فروش و ثبت سفارش قطعی این نمایش گاه به ۵ میلیارد و ٧٩ میلیون و ٦۰۰ هزار تومان رسید که نسبت به سال گذشته با افزایش ۳١ درصدی همراه بود. آمار فروش نمایش گاه در پایان هر روز توسط نمایندگان استان ها از غرفه های هر استان و بر اساس اعلام رسمی هر غرفه دار گردآوری و به صورت مکتوب به ستاد نمایش گاه اعلام می شد.

دبیر بیست و ششمین نمایش گاه ملی صنایع دستی ایران در خصوص میزان افزایش فروش نسبت به سال های پیش نیز اظهار کرد: در کل، نمایش گاه امسال نسبت به دوره قبل با ۳١ درصد افزایش فروش همراه بود به طوری که شاهد رشد ٢٢ درصدی در بخش فروش و ۵۵ درصدی در بخش ثبت سفارش قطعی می باشیم.

"محمودیان" در ارتباط با حضور هیأت های تجاری و نتایج رای زنی های آنان در این نمایش گاه، بیان داشت: طی بررسی ها و پایش های صورت گرفته از جانب دبیرخانه نمایش گاه صنایع دستی ایران، هیأت تجاری هلندی سفارشی بالغ بر یک میلیارد تومان به هنرمندان و صنعت گران حاضر داد که در صورت رفع موانع نقل و انتقالات مالی در سیستم بانکی کشور، به طور قطعی می توان این مبلغ را هم به فروش نمایش گاه امسال افزود.

وی در پایان هم اظهار نمود: ما در تلاش هستیم تا با برنامه ریزی منسجم، نمایش گاه سال بعد را از همین ایام برپا داریم و سیاست گذاری های آن را برای رسیدن به موفقیت بیش تر برای عرصه صنایع دستی ایران و هنرمندان ارزش مند فعال در این عرصه، ادامه دهیم.


نقشه فرش ورامین ثبت جهانی شد!

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ورامین از ثبت جهانی نقشه فرش ورامین خبر داد و گفت: نقشه فرش دست باف این شهرستان در سازمان جهانی مالکیت فکری WIPO وابسته به سازمان ملل متحد به ثبت رسید.


"حسن میرزایی" روز سه شنبه در جمع خبرنگاران افزود: به استناد نامه مرکز ملی فرش ایران، فرش دست بافت ورامین به عنوان برند و استاندارد جهانی مورد اطمینان در اصالت طرح، نقش و کیفیت برای متقاضیان و خریداران خارجی شناخته شده و به ثبت جهانی نیز رسیده است. ثبت جهانی این اثر برجسته در قالب ثبت نشانه های جغرافیایی با معاهدات بین المللی در سازمان جهانی مالکیت فکری WIPO و با همت و پیگیری های اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و همراهی و همکاری مرکز ملی فرش ایران، اداره کل حمایت از مالکیت صنعتی کشور انجام گرفت. WIPO یکی از ۱٦ آژانس تخصصی سازمان ملل است که برای تشویق خلق آثار خلاقانه در راستای حمایت از مالکیت معنوی در جهان فعالیت دارد و هم اکنون ۱۸۴ کشور در آن عضو می باشد و ۲۴ معاهده بین المللی را مدیریت می کند.

وی تصریح کرد: ورامین یکی از خاستگاه های هنر فرش بافی در کشور محسوب می شود که از سالیان دور توانسته توجه علاقمندان بی شماری از سراسر جهان را به خود جلب کند و برگزاری چندین نمایش گاه فرش با همت اتحادیه های فرش دست بافت و فرش و موکت و شرکت تعاونی فرش شهید بهشتی، با استقبال بسیار خوب از طرف دوست داران فرش دست بافت همراه شده است.

"میرزایی" گفت: از نقشه های اصیل فرش دست بافت ورامین می توان به طرح های "مینا خانی" یاد کرد که هم اکنون به ثبت آثار ملی ایران نیز رسیده است.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت ورامین از طرح های شاه عباسی، پاشتری، طرح حوضی، طرح ظل السلطان جدید و قدیم، طرح لچک ترنج و طرح قلم مشکی به عنوان دیگر طرح های مهم فرش ورامین یاد کرد.

"میرزایی" گفت: قالی بافی در منطقه ورامین پیشینه ای دیرینه دارد و دست بافته های فرش ورامین با قدمت زیادی شامل انواع قالی و گلیم می باشد که به کشورهایی نظیر آمریکا، فرانسه، ایتالیا و آلمان صادر می گردد. با همت هنرمندان شهرستان، سالانه بیش از یک هزار متر مربع فرش دست بافت در ورامین تولید می شود که در صورت توجه به آن می توان زمینه توسعه فعالیت و نیز صادرات آن را فراهم کرد.


ثبت ملی شیشلیک شاندیز در فهرست میراث فرهنگی ...

مراسم جشن ثبت ملی مهارت پخت شیشلیک شاندیز در فهرست میراث ناملموس، شامگاه سه شنبه ۱۶ شهریور با حضور "مسعود سلطانی فر" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری در شهر شاندیز برگزار شد. در این مراسم که جمعی از مدیران ملی و استانی نیز حضور داشتند، طویل ترین شیشلیک جهان به طول ۲٠٠ متر طبخ گردید و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری نیز از مراحل پخت آن بازدید نمود. هم چنین در این جشن، لوح ثبت ملی مهارت پخت شیشلیک در فهرست میراث ناملموس رونمایی شد.

گفتنی است، شیشلیک نوعی کباب می باشد که از شش تکه گوشت از راسته گوسفند تهیه می گردد و طبق اسناد تاریخی برای اولین بار در مشهد طبخ و فرآوری شده است.

مهارت پخت این غذای سنتی ایرانی در فهرست میراث ناملموس به ثبت ملی رسیده است.


رئیس سازمان میراث‌فرهنگی درخصوص بیمه هنرمندان صنایع‎دستی به رئیس‌جمهوری نامه نوشت

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردش گری در هفته گذشته، در نامه‌ای به "حسن روحانی" رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران، مواردی را در خصوص مشکل بیمه هنرمندان صنایع دستی مطرح نمود.

"زهرا احمدی‌پور" معاون رئیس‌ جمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری، به دنبال درخواست جمعی از هنرمندان صنایع‌ دستی ایران و پی گیری‌های معاونت صنایعدستی و هنرهای سنتی در خصوص مشکل پیش‌ آمده درباره قانون بیمه‌های تأمین اجتماعی قالیبافان و شاغلان صنایع‌ دستی شناسهدار، در نامه‌ای به "حسن روحانی" رئیس جمهور ایران موارد تأمل‌ برانگیزی را در این خصوص ارائه کرد.

در متن این نامه آمده است:

"حضرت حجت‌الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر روحانی

ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام و احترام؛

  با عنایت به نامه ارسالی جمعی از هنرمندان صنایع‌ دستی ایران مورخ  ١۵/١۲/١٣۹۵ به حضرت عالی در خصوص مشکل پیش ‌آمده در زمینه "قانون بیمه‌های اجتماعی قالی‌بافان، بافندگان فرش و شاغلان صنایعدستی شناسه‌دار"، بهطور خلاصه موارد زیر برای استحضار تقدیم می‌شود.

طبق اصل ۲۹ قانون اساسی کشور، قانون مذکور در زمان دولت دهم مورخ ۲١/۶/١٣٨٨ با مصوبه شماره ۲٨٨٧۵/۲۶۵ تصویب و از اواخر سال ١٣٨۹ با اختصاص بودجه لازم اجرایی شد، اما در تاریخ ١٧/٧/١٣۹٣ روند بیمه شدن فعالان صنایع‌ دستی متقاضی بیمه متوقف گردید که طی نامه شماره ۹٣٣١٠١/۲۵٧۵۴ مورخ ۲۴/۹/١٣۹٣ وزیر محترم تعاون و کار و رفاه اجتماعی، علت این امر کسری بودجه و عدم امکان تأمین اعتبار اعلام گردید.

تا سال ١٣۹٣ بیش از ٧۵ هزار نفر شامل این نوع بیمه بودند، اما تا سال ١٣۹۵ بیش از ۲٠ هزار نفر از آنان ریزش کردند. لازم به توضیح است که از بیش از ۵٠٠ هزار بیمهشده، ١۲ درصد آنان مربوط به صنایعدستی و ٨٨ درصد مربوط به قالی‌ بافان بوده‌اند. در این میان، هنرمندان صنایع‌دستی به نبودِ تعادل میان بیمهشدگان صنایع‌ دستی و فرش و عدم‌ افزایش تعداد بیمهشدگان بهطور کلی معترض هستند.

بنا بر نظر کارشناسان معاونت صنایعدستی و هنرهای سنتی سازمان، این مشکل ــ چنانکه پیش‌ تر طی نامه شماره ٩۴۲١٠٠/۲١۴۶۰ مورخ ٣۰/۶/١٣۹۴ به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز منعکس شده است ــ می‌توانست بدون اعتبار اضافی و فقط با جابهجایی کسانی که محق هستند به‌ جای کسانی که بهناحق از این امتیاز استفاده می‌ کنند مرتفع گردد؛ اما متأسفانه همکاری لازم از سوی سازمان تأمین اجتماعی صورت نگرفت."


احیای هنر بافت پارچه ماهوت در استان سمنان

"جعفر صفاخواه" معاون صنایع‌ دستی ادارهکل میراثفرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان گفت: هنر بافت نوعی پارچه ماهوت در این استان به همت هنرمندی از شهر کلاته خیج شاهرود، احیا شد.

"جعفر صفاخواه" در روز دوشنبه ١ آبان با اعلام این خبر افزود: هنر بافت پارچه ماهوت از سوی "خدیجه غنچه" یکی از هنرمندان با سابقه استان سمنان در رشته نساجی سنتی، جان دوباره‌ای گرفت. کار بافت پارچه ماهوت در دستگاه بافندگی چهار وردی انجام می‌شود و در گذشته این پارچه در تهیه البسه مجلسی و رسمی در کلاته خیج کاربرد داشت. خانم "خدیجه غنچه" در حال حاضر قابلیت تولید متوسط روزانه سه متر از این پارچه را دارد و در صورت افزایش تقاضا به این میزان افزوده خواهدشد. ماهوت، نوعی پارچه پشمینه کلفت پُرز دار نفیس است که می‌توان از آن در تهیه بخش‌هایی از لباس‌های رسمی، روز و سنتی استفاده کرد.

 معاون صنایع‌دستی اداره‌ کل میراثفرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سمنان افزود: شهر کلاته خیج از گذشته یکی از قطب‌های مهم بافت انواع پارچه دستبافت بوده و با ارتقای دستگاه‌های بافت پارچه و بهبود مواد اولیه، می‌توان زمینه ایجاد اشتغال پایدار در این منطقه را فراهم نمود. در حال حاضر حدود ۸٠٠ هنرمند در استان سمنان به تولید انواع پارچه اشتغال دارند و احیای منسوجاتی که بافت آن‌ها منسوخ شده است از جمله برنامه‌های در دست پیگیری در این استان می باشد.

۴۵٠٠ هنرمند صنایعدستی در بیش از ۵۲ رشته در استان سمنان فعالیت دارند.


بازدید رئیس سازمان میراث ‌فرهنگی از مجموعه فرهنگی ‌تاریخی نیاوران

"علی اصغر مونسان" معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری عصر روز دوشنبه ۱ آبان ١۳٩۶ در حاشیه افتتاح نمایشگاه آثار منتخب هنرهای فلزی ایران از بخش‌های مختلف مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران بازدید به عمل آورد. او در این بازدید در گفتو گو با "رحمت‌الله رئوفحنان" مدیر این مجموعه و کارشناسان در جریان آخرین وضعیت این مجموعه فرهنگی‌ تاریخی و اقدامات انجام‌ شده در این مجموعه قرار گرفت و بر صیانت از داشته‌های فرهنگی تاریخی تأکید کرد.

در این بازدید "بهمن نامور مطلق" معاون صنایعدستی سازمان میراثفرهنگی، "روحالله مهدینژاد" رئیس مرکز روابط ‌عمومی و اطلاع‌ رسانی و "رحمت‌الله رئوفحنان" مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران حضور داشتند.