کودتای نافرجام ارتش ترکیه در بامداد روز شنبه ۲٦ تیرماه به طور مستقیم باعث اختلال در سیستم حمل و نقل جادهای و انتقال بار و مسافر به داخل و ترانزیت به خارج از کشور گردید به طوری که سه مرز "بازرگان"، "رازی" و "سرو" تحت تأثیر آشوب داخلی این کشور چندین ساعت مسدود شد؛ اما در نهایت با پی گیریهای دست اندرکاران این حوزه تاکنون، مسافران بازمانده به کشورهای شان منتقل شدهاند.
اولین اخبار، حاکی از مستقر شدن یگانی از ارتش ترکیه در مدخل پل "بسفر" در استانبول و مسدود شدن مسیر حرکت خودروها بود و بعد از آن هم اخباری از تیراندازی در آنکارا و پرواز جنگندهها با ارتفاع کم به گوش رسید. در ادامه نیروهای ارتش توانستند برای ساعاتی کنترل تلویزیون دولتی TRT و فرودگاه "آتاتورک" استانبول را به دست بگیرند اما مردم با حضور در خیابانها، مجدداً این ساختمان ها را از دست عوامل کودتا آزاد کردند.
با توجه به همسایگی ایران و ترکیه، در همین مدت کوتاه کودتا، اتفاقات مهمی در حوزه حمل و نقل جادهای رخ داد که از ساعت ۴ صبح روز شنبه ۲٦ تیرماه با توقف تردد از طریق مرزهای دو کشور بروز کرد.
در همین راستا "عبدالحسین علی اکبری" مدیر کل حمل و نقل پایانههای آذربایجان غربی، از لغو تردد جادهای بار و مسافر در مرزهای مشترک با ترکیه از ساعت چهار صبح روز شنبه خبر داد و گفت: علت لغو ترددها به دلیل عدم حضور کارمندان و کارکنان کشور همسایه برای رسیدگی به امور تردد مرزی است. به طوری که آخرین رفت و آمد میان دو کشور از مرز "بازرگان" و در ساعت چهار صبح ۲٦ تیرماه رخ داد و بر اساس آن عدهای از هم وطنان به داخل مرزهای کشور وارد شدند؛ سپس کارمندان و کارکنان گمرک و پایانه ترکیه در مرز "گوربلاغ" محل کار خود را ترک کردند.
باید خاطرنشان کرد که هیچ گونه دستوری مبنی بر توقف، انسداد یا بسته شدن مرز از سوی ایران ابلاغ نشد و نیروهای نظامی در حال آماده باش قرار داشتند تا پس از مشخص شدن وضعیت داخلی ترکیه برای شرایط جدید تصمیم گیری نمایند.
"پرویز تقوی" ناظر گمرکات آذربایجان غربی نیز با توجه به کشف کامیون حامل مواد منفجره در مرز "گوربولاغ" ترکیه طی چند روز گذشته، بیان کرد: خوش بختانه حساسیتها از قبل وجود داشت و همه دستگاههای متولی به ویژه در خصوص کالاهای ترانزیتی، با کنترل و نظارت بیشتری عمل کردند. در حال حاضر صفهایی از کامیون ها در مرز تشکیل شده و شب گذشته "اداره ترانزیت گمرک" به "گمرکات کشور" ابلاغ کرد که برای خروجی مرز "بازرگان" سندی صادر نشود. "وی همان موقع تأکید نمود که اگر مرز ترکیه به حالت عادی بازگردد وضعیت تجارت و تردد کامیونهای ترانزیتی به حالت عادی بازخواهد گشت". جای نگرانی نیست چراکه در صورت بسته ماندن مرزها در کشور ترکیه، جهت جلوگیری از ترافیک و توقف کامیونها، احتمالاً مرز "جلفا" و "نخجوان" جای گزین خواهند شد.
"سید جلال ابراهیمی" دبیر کل شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه نیز در همین رابطه تصریح کرد: صادرات ایران به ترکیه در پی اتفاقات و کودتای ترکیه متوقف نشده اما در حال حاضر به دلیل حفظ امنیت کامیونها و بار، مرزهای زمینی و هوایی با ترکیه تا رسیدن به وضعیت ثبات بسته خواهد بود. لذا توصیه می شود کامیونها با توجه به شرایط شرق ترکیه برای حفظ امنیت به صورت گروهی و کاروانی حرکت کنند. در مورد شرایط حمل و نقل و مسائل مربوط به ترانزیت نیز طبق دستورالعملی که از سوی دولت اعلام شده، فعلاَ کلیه مرزهای هوایی ایران و ترکیه و مرزهای زمینی "بازرگان" و "سرو" و هم چنین کلیه ترانزیتها از طریق منطقه آزاد "ماکو"، تا رسیدن به وضعیت ثبات سیاسی و مشخص شدن وضعیت عبور و مرور بسته خواهد بود.
بعد از ظهر روز گذشته، سازمان راه داری و حمل و نقل جادهای در اطلاعیه ای اعلام کرد: بعد از توقف تردد از گذرگاههای زمینی آذربایجان غربی در جوار کشور ترکیه در پی حوادث و رخ دادهای شب گذشته این کشور، پی گیری ها و رای زنیها برای از سرگیری تردد به ویژه برای بازگشت مسافران به کشورهای مبدأ انجام شد و از ساعاتی پیش رفت و آمد مسافران در این مبادی ورودی و خروجی آغاز گردید.
در واقع تردد مسافران از پایانه مرزی "بازرگان" از ساعت ۱۲ ظهر روز شنبه ۲٦ تیرماه و نیز تردد مسافران از پایانه مرزی "رازی" شروع و از طرف دو کشور جمهوری اسلامی ایران و کشور ترکیه امکان ترخیص و پذیرش مسافران ترکیه ای و ایرانی فراهم شد. در پایانه مرزی "سرو" نیز رفت و آمد مسافران با این شرایط به صورت پیاده برقرار گردید. البته در پی وقوع حوادث و اتفاقات شب قبل در کشور ترکیه و در کم تر از ۲۴ ساعت، اوضاع در پایانه های مشترک مرزی جاده ای دو کشور به حال عادی و روال گذشته درآمد. سرانجام سازمان راه داری و حمل و نقل جاده ای بعد از ظهر روز شنبه از عادی شدن تردد میان ایران و ترکیه خبر داد که به دنبال آن حمل و نقل مسافر و کالا و عبور کامیون و سایر خودروها، پس از چند ساعت توقف، در پایانه مرزی "بازرگان" بدون هیچ محدودیتی به جریان درآمد و مطابق شرایط روزهای قبل انجام پذیرفت. از همان زمان این شرایط نیز در مرز "سرو" برقرار گردید به طوری که رفت و آمد مسافران پیاده همانند گذشته بدون هیچ مشکل در حال انجام است.
طبق گزارش اداره کل حمل و نقل و پایانههای آذربایجان غربی از ۴:۰۰ صبح روز شنبه ۲٦ تیرماه تا ساعت ۱۷:۰۰ بعد از ظهر همان روز هیچ ترددی میان دو کشور صورت نگرفت.
گفتنی است، روزانه به طور میانگین ۸۵۰ دستگاه کامیون از مرز مشترک دو کشور و ۳٦۰ هزار مسافر در سه ماه ابتدای سال جاری از مرز "بازرگان" تا قبل از کودتای ترکیه تردد داشتند.
منبع: http://chn.ir/