اخبار میراث

اخبار و رویدادهای پیرامون میراث فرهنگی - مدیر آقای مهدی فقیهی

اخبار میراث

اخبار و رویدادهای پیرامون میراث فرهنگی - مدیر آقای مهدی فقیهی

٠۳.٠ درصد از قنات‌های ایران ثبت جهانی شدند!

 

۱۱ قنات از مجموع ٣۷ هزار قنات ایرانی با توجه به ویژگی های منحصر به فردشان ثبت جهانی شدند که این تعداد تقریباً ٠.٠۳ درصد از کل قنات های ایران را شاملمی شوند.

نشست خبری ثبت جهانی قنات ایران و بیابان "لوت" پیش از ظهر روز شنبه دوم مرداد با حضور "محمد حسن طالبیان" معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردش گری، "احمد جلالی" نماینده دائم ایران در یونسکو، "پرویز کردوانی" کویر شناس، "مهران مقصودی" دانش یار دانش گاه و مسئول تدوین پرونده بیابان لوت، "علی اصغر سمسار" رئیس سابق مرکز بین‌ المللی سازه‌ها و قنات‌های ایران به همراه تعدادی از مدیران سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.

"احمد جلالی" نماینده ایران در یونسکو در ابتدای سخنانش با اشاره به این نکته که در حوزه میراث فرهنگی نگاه‌ها باید از سلیقه ها و جناح ها بلند تر باشد، اظهار داشت: رسانه‌ها باید اطلاعات بین‌المللی، فنی و تاریخی خود درباره تاریخ ایران را افزایش دهند چرا که آن‌ها گاهی اوقات مطالبی را مطرح می‌ کنند که نشان گر عدم اطلاعات دقیق فنی و ریشه‌های بین‌المللی است. اما در مورد "قنات های ایران" باید گفت که با وجود آن که پرونده رد شده بود ولی در جلسات متعددی که با همراهی کارشناسان ایرانی با "ایکوموس" و "IUCN" برگزار نمودیم توانسیتم آنان را قانع کنیم که چرا پرونده ی قنات های کشورمان به عنوان نماینده ٣۷ هزار قنات ایرانی حائز اهمیت است.

او با تأکید بر این نکته که در پرونده قنات ها با یک تاریخ سه هزار ساله روبرو هستیم گفت: در گناباد، در ابتدا، قنات اختراع شده و سپس مردم در آن جا ساکن گشته‌اند. سه هزار سال پیش مردم ایران در بیابان بدون امکانات و تکنولوژی توانستند قنات ها را ایجاد کنند. محاسبات نشان می دهد که برای ایجاد چنین قنات هایی ۴۵۰ میلیون روزِ کاری نیاز است. طول قنات ها، نقب‌ها و کاریزهای ایران بیش از ۷ برابر محیط کره زمین می باشد. قنات هایی که الان قابل استفاده اند ۴ برابر محیط کره زمین طول دارند و ۵.۱٠ میلیارد متر مکعب آب میدهند.

"محمد حسن طالبیان" معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردش گری نیز در خصوص وضعیت ایران بعد از ثبت قنات ایرانی و بیابان لوت در فهرست آثار جهانی و فهرست میراث طبیعی در یونسکو گفت: با ثبت جهانی پرونده قنات های ایرانی و میراث طبیعی بیابان لوت در یونسکو تعداد آثار جهانی ایران در فهرست یونسکو به ۲۱ اثر ارتقاء یافت که این موضوع سبب گشت رتبه ایران در خاورمیانه و جهان در ردیف ۱۱ ثبت شود. پرونده قنات های ایران در طول ۷ سال شکل گرفت و انتخاب ۱۱ قنات از میان ٣۷ هزار قنات کار مشکلی بود که با همکاری مرکز بین‌المللی قنات‌ها و سازه‌های یونسکو انجام گرفت. این تعداد با توجه به تیپ های مختلف این قنات ها انتخاب شدند. در حال حاضر برای مدیریت قنات ها و مباحث مربوط به حفاظت آن ها شورای مردمی قنات، به همراه جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و ۴ پایگاه تاریخی، همکاری مستمر دارند.

"علی اصغر سمساریزدی" رئیس سابق مرکز بین‌المللی قنات یزد و مشاور ارشد مرکز بین المللی قنات و سازه‌های ایران در یونسکو در خصوص نهادهای همکاری در پرونده قنات های ایران گفت: این پرونده با همکاری مرکز بین المللی قنات، سازمان میراث فرهنگی، جهاد کشاورزی، کمیسیون ملی یونسکو، دفتر منطقه‌ای یونسکو در تهران و نمایندگی دائم یونسکو در پاریس ثبت شده است. قنات "قصبه گناباد" با مادر چاه ٣۰۰ متری عمیق ترین مادر چاه را دارد. قنات "زارچ یزد" با ۸٠ کیلومتر طول، طولانی ترین قنات شناخته شده در ایران و جهان به شمار می رود. قنات "حسن آباد مشیر یزد" به خاطر آبدهی بالا و مدیریت مصرف، دارای اهمیت فراوان است. قنات "بلده فردوس" آب ۱۵ مادرچاه را تلفیق می‌ کند و شامل ۱۲ آسیاب آبی می باشد. قنات‌های دیگر نیز هر کدام بنا به اهمیت خود در این فهرست قرار گرفته‌ اند. علاوه بر آن، ٣ دست آورد ثبت جهانی قنات ها شامل موارد زیر می شود؛ ۱. قنات ها اولین اثر جلب توجه جامعه جهانی به فناوری‌های بومی ایرانیان به شمار می رود. ۲. باعث جذب و جلب گردش گر فرهنگی و طبیعی به مناطق دارای این آثار می شوند و نیز ٣. افزایش آگاهیهای عمومی از دیگر دستاوردهایی ثبت جهانی قنات هاست.




منبع: http://www.chn.ir/

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.